485 статии
Петък, 05. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Парфюмът - усещане за щастие

Никой от нас не се пръска с парфюм, за да мирише хубаво само на себе си. Пръскаме се, за да си вдъхнем малко самоувереност, да придобием чувството, че контролираме положението и нека си признаем – когато се парфюмираме, смятаме това за необходима прелюдия към смътното желание за флирт или дори за изневяра - подсъзнателно или не.

Ние общуваме с околния свят посредством сетивата си. В животинския свят доброто обоняние е въпрос на живот и смърт. При хората обонянието чрез носа се свързва с онази част на мозъка, която се намира точно над него и е свързана с паметта и доста популярното сексуално желание.

Затова, когато някой влюбен мъж ви каже: “Още помня парфюма ти” - просто му повярвайте!

При някои професии доброто обоняние е направо съдбоносно. В “Баскервилското куче” Шерлок Холмс залавя престъпница по парфюмирания й бележник и после казва: “Светът познава 75 парфюма и всеки, който се занимава с криминални разследвания, трябва да е в състояние да ги различи”.
В научен план всички миризми, които човешкият нос е в състояние да различи, са подредени в определени групи - примерно флорални, ментови, тръпчиви, остри, отблъскващи.

Така всеки парфюм, който ползвате, е създаден посредством т. н. “пирамида на миризмите”. В най-тясната й част горе са нотките, които се натрапват. В средната част, тези които го отличават от другите, а в основата са есенциите, извлечени от животински продукти, които се пазят от древни времена в човешката памет и въздействат на несъзнателно, първично ниво (мускус, амбра от спермацетов кит и боброва мас).

Историята накратко

Ароматните течности дължим на древен Египет. Царе на балсамирането, египтяните изобретяват благовонните масла, извлечени предимно от цветя. Оттогава (II-то хилядолетие пр. Хр.) датират и първите флакони - от оникс или алабастър.

През VII век сл. Хр. арабите откриват дестилацията, което дава голям тласък на благоуханното производство. Другият голям тласък е при установяването на търговски пътища с далечна Азия (VIIв.), откъдето започват да се внасят разни екзотични растения като сандаловото дърво и канела (същото важи и за откриването на Америка по-късно).

Първият парфюм в днешен смисъл започва да се продава през 1675 във Франция. През 1710 в Кьолн се ражда и терминът “одеколон” ( “кьолнска вода”).

Първият велик парфюмерист пък е Франсоа Коти, който отваря магазинче за парфюми в Париж в края на ХIХ в.; същевременно и произвежда, като най-успешните са L`Origan, Chypre u L`Aimant.

Развитието на органичната химия ни дава разните синтетични материали, които комбинирани с големия избор естествени аромати, водят до изкуството на парфюмерията, каквото го познаваме сега.

През 1921 френската модистка Габриел - Коко Шанел пуска собствена марка парфюм, наречен No.5, защото бил петият в редичката от мостри, който й представя парфюмеристът Ернест Бо. Този парфюм е един от най-продаваните в света.

От 30-те до към 60-те се ражда и индустрията; модни дизайнери като Жан Пату, Кристиан Диор, Жак Фат и Пиер Балмен пускат свои версии.

Големият взрив е в края на 80-те и през 90-те, когато куп други модни дизайнери дават имената си за създаване на нови парфюми.

Тук особено важен е Калвин Клайн, чиито унисекс аромати са с основен принос парфюмът да не се възприема вече като нещо тежко, скъпо и “френско”, а като продукт за всички.

Днес, разбира се, почти всички основни аромати от реалността се пресъздават по синтетичен път в лабораторни условия.

Плод на въображението е героят на Патрик Зюскинд в “Парфюмът”, който съблазнява със сурова животинска миризма.

Истина е, че всеки от нас обича хубавите ухания, без значение дали може да си позволи скъпи марки или не. Ароматите несъмнено влияят на общуването ни, на преценката ни за хората около нас. И хубавото е, че Чърчил все повече не е прав - ние, българите, не само се къпем все по-често (стискайте палци тази тенденция да се запази!), но и не обръщаме гръб на парфюма.
Да живее културната еволюция!

 

 

източник:www. public-republic.com

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap