485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

ГРАТИС FASHION Ухание на жена

Твоят аромат е твоят характер

То е навсякъде: вкъщи, в офиса, на улицата, в ресторанта, в колата, в асансьора нагоре-надолу. Повява от разветите женски коси, от дрехите, от деколтето... Тръпчива, сладникава или свежа, във всеки случай съблазнителна, миризмата е всъщност индустриален продукт, напълнен във флакон.

На какво ухаят мъжете?

На пари и успех, гласи клишето. Истината е, че всеки има своята миризма - на машини, на гора, на книги, на градина, на тютюн за лула и, разбира се - на себе си. Силата на миризмите е уникална и историята на парфюмите започва още от старите египетски мазила. Парфюмите реагират различно върху всяка кожа. Те са като чувствата - интензивни или по-слаби. Миризмата не се чува като музиката и не се вижда като картина, но със силното си въздействие помага да ни чуят и да ни забележат. Невидим облак от цветни аромати, който събужда спомени. Цветята казват повече от хиляди изречени думи. Поети, композитори и художници се изразяват от столетия чрез символиката на цветята. И изкуството на парфюмерията, на елегантното ухание разчита на разнообразните цъфтящи миризми, които възбуждат различни емоции. Един спомен от "Парфюмът" разкрива пагубната сила на привличащото ухание. В миризмите също има мода, но и традиция - един от най-продаваните парфюми в света е лансираният през 1921 г. от Коко Шанел №. 5, наречен на любимото число на дизайнерката. След поредицата от магически числа: № 5 и № 22, третият парфюм трябвало да е посветен на любимото цвете на Коко Шанел - камелията, и до днес символ на голямата дизайнерска марка. За лош късмет се оказва, че камелията няма собствен мирис за разлика от екзотичния аромат на приличащата й по форма и цвят гардения.

 И voila, Gardenia!

Това са първите парфюми със собствено име на моден дизайнер, първите, които през двайсетте години заменят тежките миризми, базирани обикновено на една цветна нота. Революция от абстрактни, цветни композиции и началото на употреба на синтетични материали. Кажи ми кое е любимото ти цвете и ще ти кажа кой си. Ако обичате виолетки, то вие сте нежна жена с лек характер. Виолетките миришат силно и сладко. Миризмата им помага за освежаване на застоял въздух, а в парфюмерията се използва едва от миналото столетие и днес изживява своеобразен ренесанс. Мирисът на виолетки успокоява нервите, намалява агресивността. Но ако сте индивидуалист, заложете на фрезиите, с тяхната съблазнителна миризма. Името дължат на ботаника Теодор Фрийз, който открива нежното цвете в топлия, африкански степен пясък. Жасминът е за оптимистичните и жизнерадостни жени. Мека и екзотична, леко омайваща, може да влияе позитивно на емоциите. Жасминът отваря сърцето, успокоява нервите и повдига настроението, улеснява преодоляването на страхове и има особено еротично въздействие. Жасминът заедно с розата са най-често използваните цветни миризми в парфюмерията.

Най-благородна си остава розата.

 Тя е символ на любовта и страстта. Нейният мирис е топъл, женствено сладък, еуфоричен. Невинно, елегантно и провокативно присъствие. Още в древния Рим розите са били употребявани като есенция. Днес по света се отглеждат над 30 000 вида рози. Но само от три от тях се извлича чисто розово масло. За един литър се преработват милиони листенца от рози. В ароматотерапията миризмата от рози помага срещу безсъние и депресии. Най-ценната диворастяща роза е Damaszener, която цъфти един път годишно, разбира се, в Казанлък. Като обитаващи страната на розите ние, българите, следва да сме много страстни и еуфорични... Дали? Всяко листенце е свидетел на любовта, балсам за тялото и духа. Приказно красивата роза е предпочитана от влюбените, обезсмъртена от поетите, провъзгласена за кралица на цветята. Екзотичните есенции от роза ни позволяват да се докоснем до нея. България се прочу отново покрай парфюма Rose Attar - този рядък фешън продукт на фирмата Aveda. 7 милилитра струват 139 евро! Заслужава си поне да се опита, от патриотични подбуди! Истински еко шик.

www.capital.bg
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap