485 статии
Сряда, 03. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Пречите ли на вашето бебе да спи през цялата нощ?

Ето нещо, което сигурно ще ви изненада: при все че толкова искаме нашите бебета да спят през цялата нощ, понякога собствените ни несъзнавани емоции ни препятстват да постигнем истинска промяна в навиците на бебетата ни. Може би вие самата сте препятствието за промяна на рутината, която съсипва живота ви. Нека да видим какво стои на пътя ви!

Проучете собствените си нужди и цели

Днешното общество ни кара да вярваме, че”нормалните бебета” спят през цялата нощ от втория месец нататък. Моето изследване показва, че това е по- скоро изключение от правилото. Броят на семействата, които имат вашия проблем, могат да запълнят един цял ферибот!

“На последното ни събиране в детската градина един баща сподели, че двегодишната му дъщеря не спи през нощта.Открих, че от 24 деца само 6 спят през цялата нощ”, казва Робин, майка на 13-месечната Алиша.

Трябва да откриете къде е истинският ви проблем. Дали той е в навиците на бебето ви, в начина, по който се справяте с това, или в онова, което казват другите? Ако можете искрено да кажете, че желаете да промените навиците на бебето ви, защото те наистина са пагубни за вас и семейството ви, то тогава вие наистина сте готова за промени. Но ако се чувствате принудена да ги промените само защото Великата Баба Беула, ваша приятелка от градинката, или дори вашият педиатър казва, че така трябва да бъде, време е да размислите сериозно.

Разбира се, ако малкият ви събужда на всеки 1-2 часа, няма нужда да мислите дълго по въпроса, “ Пречи ли ми това?”. Очевидно да. Но ако бебето ви се събужда само един-два пъти през нощта, важно е да си изясните точно колко този модел ви пречи, и да си поставите реалистична цел.Бъдете честни, когато оценявате ефекта върху вашия живот. Започнете още днес със следните въпроси:

    * Доволна ли съм от положението на нещата, или ставам сърдита, раздразнителна, напрегната?
    * Нощните навици на бебето ми влияят ли негативно върху брака ми, моята работа или връзката ми с другите деца?
    * Дали моето бебе е щастливо, здраво и видимо отпочинало?
    * Дали аз съм щастлива, здрава и добре отпочинала?

Когато си отговорите на тези въпроси, ще разберете по-добре не само ситуацията със съня на бебето ви, но и доколко мотивирана сте да направите промяна.

Нежелание да се откажем от тези мигове през нощта

Един искрено, задълбочено вглеждане в сърцето ви може истински да ви изненада. Може би ще откриете, че в действителност ви харесват тези тихи нощи, когато няма никой наоколо. Помня как посред нощ лежах и кърмех Колетон на лунната светлина. Къщата беше съвършено тиха, изпълнена с покой. Като докосвах лекичко бебешкия пух на главичката му и меката бебешка кожа, аз се възхищавах на крехкото същество до мен, и изведнъж се появи мисълта:” Харесва ми! Обичам тези тихи моменти, които ние споделяме през нощта!”

Тогава разбрах, че макар да се борех с нощните му събуждания, трябваше да променя нашите навици на събуждане преди да очаквам да видя някаква промяна в нощния му сън.

Може би трябва да разгледате чувствата си. И ако откриете, че наистина сте готова за промяна, трябва да си разрешите да излезете от този етап на живота на бебето ви и да влезете в нова фаза на връзката ви с него.Ще има много време за гушкане,приласкаване и обич, но трябва да почувствате, че наистина сте готова да преместите тези мигове от времето ви за сън в светлината на деня.

Тревога за сигурността на бебето ви

Ние, родителите, се тревожим за бебетата си, и така и трябва! С всяко нощно събуждане, освен че удовлетворяваме нуждите на бебето, ние също така се успокояваме, че то се чувства добре- на всеки един или два часа през цялата нощ. Ние свикваме с тези проверки; те ни дават постоянна увереност в безопасността на детето.

“Първият път, когато бебето ми спа 5 пълни часа, аз се събудих обляна в студена пот. Буквално се изсипах от леглото и се втурнах към хола. Бях толкова сигурна, че нещо страшно се е случило! Почти заплаках, като я намерих кротко спяща”, казва Азза, майка на 7-месечната Лейла.

Родителите, които спят с децата си, също не са пощадени от тези страхове. Дори ако бебето спи до вас, ще откриете,че сте привикнали да го проверявате често през нощта. Дори ако то спи за по-дълго време, вие не спите, защото сте на пост покрай него.

Тези тревоги са съвсем нормални и се коренят в природните ви инстинкти да пазите бебето си. Затова, за да дадете на бебето възможност да спи на по-дълги интервали, ще трябва да намерите начин самите вие да се почувствате сигурни, че то е добре- през цялата нощ.Ако веднъж се успокоите, че бебето ви е добре, докато спите, вие ще сте направили първата крачка, за да му помогнете да спи непробудно.

Вярата, че нещата ще се променят от само себе си

Може би се надявате, молите се и си пожелавате в една прекрасна нощ вашето бебе да започне да спи непробудно. Може би стискате палци то просто “да надрастне” този етап, и да не ви се налага да правите нещо различно. Много рядко, обаче, се случва бебе, което се буди през нощта, да реши изведнъж да започне да спи непробудно. Естествено, възможно е това дасе случи точно на вас- но тогава бебето ви може да е вече на 2, 3 или 4 години! Решете дали имате търпение да чакате толкова дълго, или сте готова да ускорите полекичка процеса.

Твърде уморена за промени

Промяната изисква усилия, а усилията изискват енергия. В състояние на изтощение може да ршим, че ни е по-лесно да запазим нещата такива,каквито са,вместо да ги променяме. С други думи, когато бебето се събуди за пети път тази нощ, и аз искам отчаяно да спя, толкова по-лесно е просто да прибегна до най-лесния начин да го приспя отново ( да го полюшкам, да го накърмя или да сменя биберона), вместо да опитвам нещо разбично.

Само родител, който наистина е лишен от съня си, може да разбере това, което казвам тук. Другите може би ще посъветват “ Ако положението не те устройва, просто направи нещо друго”. Но събуждането всяка нощ те докарва до онова замъглено състояние, в което единственото нещо, за което копнееш, е да се върнеш да спиш- плановете и идеите изглеждат непосилни.

Ако искате да помогнете на бебето си да спи през цялата нощ, ще трябва да наложите и на себе си някои промени и да следвате плана си, дори по средата на нощта, дори това да е десетият път, когато ебето ви е повикало. Така че, след като прочетохте тази част и сте сигурна, вие и вашето бебе сте готови, време е да се посветите на промяната. Това е първата важна стъпка към непробудния сън на детето ви.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap