485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Вашето бебе от 10 - 12 месечна възраст

Умът на Вашето бебе от 10 до 12 месеца

В периода между 10 и 12 месец Вашето бебе разбира повечето от това, което му казвате, дори да не е изговорило и думичка. То може да разпознава думите като символи за предметите. Посочва нагоре, когато кажете “самолет”. Знае, че думата “птица” означава и червеношийка, и синигерче. Асоциира ръмженето с кучето. Научава съответните жестове за думичките – маха за “довиждане” или клати главата си по един начин за “не” и по друг за “да”. Става все по-добро в имитирането. То копира интонацията и ритъма на Вашата реч. Сега вече може да каже и други думички, освен “мама” и “тати”.

Действия и последствия

На тази възраст Вашето бебе знае, че неговите действия имат последствия и може да ги предвижда. Ако включи случайно стерео-уредбата, то вероятно ще хукне към другата стая. То ще пробва различни начини за постигане на целта, ако първите му опити не дадат резултат. Може би ще използва табуретка или друга мебел като проходилка, бутайки я по пода пред себе си.

Как да стимулирате ума

Купете за Вашето бебе телефон-играчка, за да може да се преструва, че провежда разговор. Когато имитира или се упражнява да говори, то стимулира развитието на говора си. Най-добър резултат се постига, когато и Вие участвате. Вдигнете слушалката и кажете ясно: “Ало! Кой е? Брайън ли е? О! Здравей, Брайън!” След това дайте телефона на бебето. Други чудесни играчки за 10-12-месечните са: кубчета, играчки с връвчици за дърпане и рингове, които се нареждат един върху друг като конус.

Физическото развитие на Вашето бебе от 10 до 12 месец

Часовете придвижване с опора и пълзене са подготвили Вашето бебе за върха на физичното му развитие – способността да ходи. Много бебета изчакват докато станат на 13 месеца или по-големи, но други пък отбелязват това постижение преди края на първата си година. Ако все още не сте обезопасили всичко, което бебето може да докосне, направете го сега. Някои едногодишни могат също така да се катерят по столове, шкафове и маси, така че трябва да бъдете изключително бдителни и сигурни, че то няма да повреди крехки предмети... или себе си.
Кошарката за игра, която някога безопасно го обграждаше, може да се превърне в средство за “бягство” навън, ако натрупа играчките си на купчинка и ги използва като импровизирана стълба. Бебетата, които все още не могат да ходят самостоятелно, могат да се задържат сами прави за няколко секунди или пък пълзят доста бързо.

Движенията на детето Ви са станали по-грациозни. То лесно се навежда до земята. Вече не се задоволява просто да седи пасивно. Иска вече и да кляка, и да се навежда, за да си играе с играчките си на пода.

Умения на ръцете и пръстите

Към края на първата си година Вашето бебе би трябвало да може да държи лъжица, но вероятно се нуждае от помощ при използването й.
Друг от множеството му развиващи се таланти е способността да поставя кубчета в малка кутия и да ги изважда, както и да нарежда две-три едно върху друго. Става все по-добро в отварянето на кутийки и в разопаковането на пакети. Може би е достатъчно сръчно да се съблича самичко, да си развързва връзките на обувките, да си сваля чорапите и, за Ваш ужас - памперса. Може да прави много от тези хитрости без да гледа – за разлика само отпреди няколко месеца, когато разчиташе на зрително-двигателната координация. Възможно е да забележите, че Вашето бебе обикновено използва едната ръка повече от другата.

Развитие и външен вид

С приближаването на първия рожден ден на Вашето дете, то ще продължава да се променя и расте. Върховият период на наддаване на тегло и ръст беше през първите няколко месеца. Ако бебето Ви е все в средните стойности, то може да утрои теглото си при раждането до края на дванадесетия месец. Най-вероятно ще бъде около 25 см по-високо, отколкото при раждането.

Зрението и слухът на Вашето дете 10-12 месеца

Вашето бебе използва зрението и слуха си да изследва и да учи. То би трябвало да гледа и слуша (както и да издава звуци) с голямо желание. Тези две сетива ще бъдат почти напълно развити до края на този период. Бебетата на тази възраст могат да разпознаят човек на другия край на стаята, както и да проследяват малък движещ се предмет с очите си. Ако детето Ви си играе на тихо място, то може да чуе стъпките на влизащ в стаята човек. Възможно е да не реагира непрекъснато на повтарящ се звук, но когато го чуе за пръв път, би трябвало да се обърне към него. Може да забележите индиректни доказателства за слуховите способности на Вашето дете. Ако бързо се учи да говори, най-вероятно чува добре. Би трябвало да повтаря звуци и да се учи да ги разпознава. Ще откриете знаци и за зрението му. Бебетата не са особено грациозни, но не би трябвало често да стъпват върху разни предмети. Когато държи играчка, детето трябва да я вижда без да изкривява поглед или да я приближава прекалено до очите си. Ако имате някакви въпроси относно слуха и зрението на Вашето дете, обърнете се към педиатъра си.

Вашето бебе: Тест за развитието му през 10-12 месец

Помнете, че всяко бебе е индивидуално и се развива със свои собствени темпове. Преждевременно родените, например, достигат по-важните събития по-късно от останалите си връстници. Тестът трябва да се ползва за постигане на обща представа къде се намира Вашето дете в развитието си и какво му предстои да научи. Ако се безпокоите за нещо, свързано с развитието му, се консултирайте с лекаря си.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap