485 статии
Събота, 04. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Къпане на бебето

Къпането - важна общохигиенна процедура, която поддържа чистотата на тялото, стимулира функциите на кожата, циркулацията на кръвта, развива нервната система и психофизическата моторика на детето.
Важно е къпането да доставя удоволствие на бебето и да не се свързва с неприятни усещания или страх.

Преди пристъпване към самото къпане, трябва да подготвите всичко, което ще ви е необходимо по време на процедурата.
Преди всичко ще ви е необходимо бебешко корито, чиста пелена (памперс), хавлийка, желателно от мека, добре попиваща влагата материя, памук или памучни тампони, дрехи за детето, а също така и суха равна повърхност, покрита с чиста пелена или чаршафче, където да може да облечете бебето след къпането.
Също така, необходимо е да приготвите средствата за бебешката хигиена, които ще използвате по време на къпането и веднага след него (детски сапун или детски шампоан, масло, крем, зехтин и т.н.).

Водата във ваничката трябва да бъде около 37 градуса, а температурата в помещението, където ще се къпе детето – 22-25 градуса.

За измиване на косичката и главата на детето използвайте специален детски шампоан, особено препоръчително е да използвате шампоан тип “No more tears” ( без сълзи). Такъв шампоан, даже и да попадне в очите, не предизвиква дразнение и няма да изплаши детето. Старайте се да избягвате попадане на сапунена вода на лицето на детето (за почистване на лицето използвайте чиста преварена вода).
Косата на детето не трябва да се мие с шампоан повече от 1-2 пъти в седмицата.

Самият процес на къпане е достатъчно прост.
Оставете детето да попляска известно време във ваната, ако то има желание за това и след това внимателно измийте детето като започнете от горе на долу – шията, гърдите, корема, ръцете и т.н.. Лицето се мие най-накрая с чиста вода. Процедурата по къпане не трябва да е много продължителна, тъй като водата във ваничката може да изстине.

След изкъпването спокойно извадете детето от водата и го поставете на плота. Детето не трябва да се обтрива с хавлийката, защото това може да причини повреждане на кожата и да предизвика в детето неприятни усещания и даже страх. Просто попийте водата с хавлийката и особено внимателно под мишниците, шийката, около лактите, пъпчето, крачетата и всички гънки на кожата.

Тъй като кожата на бебетата има склонност към изсъхване и образуване на корички, препоръчва се тези места (гънки, свивки на кожата и т.н.) да се намазват с бебешки крем ( бебешко олио), който овлажнява кожата и има особено добър ефект веднага след къпане. При намазването, кремът (олиото) трябва добре да попие, за да не възпрепятства естественото дишане на кожата. Най-добре е да използвате за целта преварен чист зехтин, който не се окислява и не създава благоприятна среда за развитие на микроорганизмите.
Често се случва детската кожа да се раздразни – в такива случаи най-добре е раздразненият участък да се намаже със специален детски крем (бел. ред. – на българският пазар се предлага детски крем Бочко със смрадлика и цинк, който е много подходящ за целта).

Ако на кожата на вашето дете има обриви, тях следва да ги обработите с детска пудра.
За целта изсипете на дланта си малко пудра и я разпределете по областите с обрив на кожата на детето (не посипвайте с пудра директно върху тялото на детето).
Добрата пудра намалява триенето на кожата в тъканите и поглъща излишната влага, отстранява основните причини за обривите и предотвратява раздразнението.
Имайте предвид, че не трябва да нанасяте голямо количество пудра на тялото на детето, както и не трябва на едни и същи участъци да нанасяте пудра и крем едновременно.

За да почистите нослето и ушите на детето, най-удобно е да използвате специални клечки с памучни тампончета накрая. Тъй като при неумело боравене почистването с тях може да представлява опасност и да нараните детето без да искате, то ги използвайте само за почистване на ушните миди и края на ноздрите (бел.ред. -  най-добре е да използвате бебешки клечки за уши, които са с ограничител и предотвратяват опасността от нараняване на детето).

След баня дайте на детето време да почине малко и да си отдъхне.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap