485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Прорязването на зъбите

Как мога да разбера дали на детето ми пробиват зъби?
То често лапа палците си, но нищо не виждам на венците

Когато започнат да пробиват зъбите, не трябва предварително да се определя колко дълъг или неприятен ще бъде този процес. При едно дете може да бъде дълъг и болезнен, а при друго могат да се появат зъби съвършено безболезнено. При някои деца подутинки или края на зъбчето може да се забелязва на венеца в продължение на няколко седмици или даже месеци, а при други да няма никакви външни признаци докато зъбите не прорежат окончателно.
Обикновено първите зъби се появяват през 7-ми месец, но могат и през 12-ти или през 3-ти, а в редки случаи и по-рано. Това често се определя с наследствеността. При прорязването на зъбите при децата могат да се появят всички или някои от изброените по-долу признаци.

Повишено слюноотделяне

При много деца от десетата седмица до 3-4 месец се наблюдава обилно слюноотделяне, свързано с пробиването на зъбите.

Раздразване кожата на лицето

При обилното слюноотделяне около устата и под брадичката често кожата се раздразва. За да се предотврати това, по-често трябва да се подсушават тези места и да се намазват с омекотяващ крем (обърнете се за препоръка към педиатъра).

Лека кашлица

Отделянето на слюнка може да предизвика у детето лека кашлица. Не трябва да се безпокоите за това, докато отсъстват симптоми на простуда, грип или алергия.

Желание за гризане

Детето, на което пробиват зъби, чеше венците си на всичко, което може да поднесе към устата.

Болка

Възпалението е защитна реакция на нежната тъкан на венците при пробиването на зъби. Това, при някои деца е причина за силна болка, но други почти не я изпитват. Най-болезнено пробиват първите зъби и резците.

Раздразнителност

Когато възпалението се усили и малкият остър зъб достигне към повърхността болката във венците може да стане почти постоянна. Като всеки човек страдащ от хронична болест, детето е способно да проявява раздразнителност и да се държи непредсказуемо. И пак някои деца (и техните родители) страдат повече от други и раздразнението се проявява при тях в течение на няколко седмици.

Отказ от храна

Децата, на които никнат зъби, може да капризничат по отношение на храненето. Желанието да има винаги нещо в устата, за да получи облекчение кара детето да се държи така, сякаш винаги иска да яде. Но тъкмо когато започне да се храни, се засилва чувството на дискомфорт и то го заставя да се откаже от гърдата или биберона, които толкова настоятелно е искало. Дете, което е започнало да яде твърда храна може да загуби за известно време интерес към нея. Това не трябва да ви безпокои, тъй като то получава всички необходими вещества от кърмата или формулата. Апетитът му се възстановява в момента, в който пробият зъбите. Разбира се, ако детето отказва повече от две хранения поред или не се храни в течение на няколко дни, трябва да се обърнете към лекар.

Диария

Много майки твърдят, че всеки път, когато на детето пробиват зъби, изпражненията му стават редки. Някои лекари са съгласни, че може да съществува някаква връзка, възможно е обилната слюнка, която се поглъща да разводнява изпражненията. Други лекари отказват да признаят такава връзка. Затова, ако при вашето дете при пробиването на зъбите се появи и диария, все пак трябва да се обърнете към лекар.

Незначително повишение на температурата

Повишената температура, както и диарията са симптоми, които лекарите не бързат да свържат със зъбите. И все пак някои доктори признават, че повишената температура е резултат от възпалението на венците. Ако при никненето на зъби се повиши температурата, за всеки случай я свалете така, както бихте постъпили при болест. Обърнете се към лекар ако детето поддържа повишена температура повече от 3 дни.

Неспокоен сън

Зъбите при децата не поникват за няколко дни. Неприятните усещания, които го карат да капризничи денем, може да продължат и през нощта. Дори дете, което има спокоен сън може да започне да се буди. Не бързайте да го утешавате или да го храните. Вместо това забележете дали не се успокоява само. Нощните пробуждания, както и много други проблеми, свързани с никненето на зъбите често безпокоят родителите.

Хематом на венците

Понякога на венците могат да се появят синкави издатинки. Такива хематоми не трябва да ви безпокоят. Лекарите препоръчват те да се разсеят сами без медицинска намеса. Хладен компрес може да отслаби неприятните усещания и да ускори разсейването на хематома.

Дърпане на ушите и потриване на бузките

Болката във венците, чрез общите проводящи нервни пътища може да се разпространи към ушите и бузите. Особено при растежа на резците някои деца дърпат ушите си и потриват бузките и под брадичката. Но помнете, че децата дърпат ушите си и когато има възпаление на средното ухо. Ако подозирате такова заболяване се обърнете към лекар, независимо дали в това време на детето пробиват зъби или не.

Съществуват много начини да облекчите страданието на детето когато му никнат зъби. Ето някои от тях:

    * Дъвкане на нещо.
      Натиск върху венците носи облекчение, особено ако предметът е тъп и хладен. Охладен морков с отрязани краища (но не давайте моркова след като вече са поникнали първите зъбки, защото има опасност детето да отхапе голямо парче и да се задави), гумено колело или друга играчка, която може да се дъвче. За да предпазите детето от злополука, то трябва да гризе играчката в седнало положение и под непрекъснато наблюдение на възрастен;

    * Масаж на венците.
      Много деца харесват силния масаж на венците. Някои протестират, тъй като триенето в началото е болезнено, а след това се успокояват, тъй като натискът носи облекчение;

    * Студени напитки или храна.
      Предложете на детето бутилка с охладена вода. Ако то откаже или прояви безпокойство при пиене предложете течността в чашка. Така ще можете да възстановите загубата на течности в организма, причинени от обилното слюноотделяне или диарията. Охладено ябълково пюре, настъргана праскова или кисело мляко могат да бъдат по-приятни за детето от храна на стайна температура;

    * Нещо за облекчаване на болката.
      В краен случай може да се даде детска доза обезболяващо лекарство.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap