485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Развитие на детето: да помогнем на бебето в растежа му

Повечето родители желаят на направят всичко възможно за да помогнат на бебето си в неговото развитие и те наистина могат да направят много. Всъщност, повечето родители го правят без дори да го осъзнават. Според експертите всяка изпята песен, всяка изречена дума, всеки поглед или прегръдка спомага за развитието.

“Бебетата се нуждаят не само от храна за да се развиват нормално”, казва Мери Уолис – детски и семеен терапевт, и автор на  “Birth order blues”(1999) и  “Препоръки за отглеждането на четири годишните”(1997).
“Всичко което правите с нежност, любов и отзивчивост подпомага детското развитие. Бебетата, които растат без тези неща, дори и да са сити и сухи, няма да растат и да се развиват нормално.”

През първата си година бебетата се развиват в много насоки – физически, емоционално и съзнателно – но в ранните месеци най-важния аспект на развитието е чувството за доверие и връзка с родителите. “Детето ще се научи как да седи и ходи. Това си е част от процеса на развитие. Но привързаността и чувството за доверие няма да се развие без вашата помощ”, обяснява Уолис.

Разбира се бебето ще направи огромни стъпки във физическото и психологичестото си развитие през първата си година, според д-р Робин Чернов, директор на Семейно - поведенческа клиника към Детски център Джон Хопкинс. През първата година ще се развият деликатните двигателни способности – вземане на предмет, преместване на обект от ръка в ръка и другите движения като пълзене и ходене. Освен това вашето бебе ще гука, бърбори и дори ще казва няколко по-прости думички, като "мама" и "баба". Вие ще положите основите на на тези способности още от деня на раждането на детето.

Колко е важна вашата помощ за развитието на детето?
“Жизненоважна”, казва Уолис.
Ако не подпомагате процеса на развитието, важен момент, като ходенето например, ще се забави – “ако държите бебето само в креватчето, то пак ще се научи да ходи, но вероятно ще го направи по-късно”, пише Уолис. “Ето, вече знаем, че има неща, които ще направят развитето на детето по-трудно”.
Но колкото и да е важно за вас да помагате да детето, не е нужно да го правите постоянно, обяснява Уолис. Можете да го направите част от вашето обичайно ежедневие. И се научете да четете бебешките знаци – ако то обръща глава настрани, може би се нуждае от почивка.

“Слушайте бебето си. Когато е уморено се опитайте да не го притеснявате; когато иска внимание – обърнете му. И се наслаждавайте на миговете с него”, пише Уолис.
По-надолу са описани някои занимания, които предлагат Уолис и Чернов. Имайте предвид, че повечето от заниманията, които ще започнете да правите в първите месеци, ще продължите да ги правите и по-нататък с малко нагаждане според възрастта на бебето.


Раждане – 6 седмица

Гушкане: няма нужда да се притеснявате, че гушкате детето много. Наистина детето не може да се разглези през първите шест месеца. Вие трябва да отговаряте на гукането на бебето, да го вдигате и държите, понеже то развива своето чувство на призвързаност и открива, че света е безопасно място. Разбира се гушкането трябва да се ограничава през нощта, за да може бебето да научи разликата между деня и нощта, а и вие да можете да поспите.

Развитие на усещанията: през първите шест месеца зрението на децата не е толкова добро, колкото слуха, затова трябва да показвате предметите близо до лицето му – около 25 см. Също така бебетата обожават да разглеждат човешките лица и като държите своето близо до детето ще допринесе за неговото забавление и стимулация. За да развиете способността му да следи предмети, опитайте да движите играчка напред и назад. Освен това можете и да запознаете бебето с усещането на различни премети, като ги допирате до кожата му – като перца, парчета плат, меки играчки.

Запознайте бебето със самото него - дръжте го пред огледало и му покажете очите, нослето, ушите и устата. То няма разбере в началото, но назоваването на нещата от света, че му помогнат по-нататък.

Пейте песни: пеенето не само успокоява бебето, но и развива чувството му за звук. Когато бебето поотрасне, можете да включите и движение, като местите крачетата и ръчичките му в такт с музиката.

Развитие на мускулите: с растежа си, мускулите на врата на бебето ще заякнат, но няма да може да ги контролира добре до към четвъртия месец. Помагайте на бебето да развие вратните мускули, като го слагате да лежи по гръб и му привличате внимание с играчка или звук. Това ще го накара да вдигне главичка.
Предлагайте различни зрителни обекти, като показвате на бебето различни изгледи през деня. Обикаляйте стаите с него, а когато го оставяте да седи в люлката или шезлонга, го обръщайте през определен период от време към различни ъгли на стаята.


6 седмица – 3 месец

Окуражавайте бебето да лежи по корем: тъй като бебетата се слагат да спят по гръб /поради риска от СВДС/ е много важно да се слагат да лежат по корем често през деня, като бъдат постоянно наблюдавани.

Помагайте на бебето да се обръща: обикновено бебетата започват да се обръщат около 4-6 месец, но вие може да започнете да му показвате как да го прави по-рано. Опитайте се да му привлечете вниманието с играчка, докато лежи на една страна за да се обърне по гръб.

Развитие на усета: помагайте на бебето да развие усета на ръцете, като пеете “Хей ръчички” и други подобни песни, които включват движение на ръчичките, а и на крачетата. На тази възраст децата започват да разпознават частите на лицето, затова продължавайте да го поставяте пред огледало и да ги посочвате. В банята пък можете да показвате и останалите части от тялото.

Развитие на слуха: запишете звукове, като кучешки лай, стъпки и т.н. и ги пускайте на бебето, докато му обяснявате какви са. Някои бебета много се радват на собствения си глас, записан на касета.


3 месец – 6 месец

Четете книжки: според Чернов никоя възраст не е прекалено ранна за започване на четенето. Някои деца се забавляват, други – не. Не се отказвайте, ако не получите желаната реакция. Докато четете показвайте на детето картинките /това е куче, това е бебе.../

Хващане на предмети: тъй като бебетата сега се учат да протягат ръка за предмет можете да им правите балончета от вода и веро, за да се опитват да ги хванат. В началото те просто ще ги удрят.

Можете да започнете да развивате идеята, че предметите съществуват, дори и да не ги виждат децата. Пробвайте да скриете лицето си зад парче плат и да се показвате, за да разбере бебето, че сте още там. Бихте могли и да криете и играчки.

Самостоятелност: оставяйте бебето да си играе само понякога.


6 месец – 9 месец

На тази възраст бебетата вече са много добри във вдигането на предмети и вероятно са започнали да ги въртят и превхвърлят в ръце. Финото хващане с палец ще се развие към чак в деветия месец, но можете да започнете да давате парченца храна, за да се опитва детето да се храни само. Задължително наблюдавайте самостоятелното хранене, тъй като са възможни задавяния!

Бебетата опознават света чрез устата – като животните! Затова давайте различни играчки, които могат да се дъвчат или хапят.

Вашето бебе вероятно е започнало да се интересува от и ефекта на своите действия: “натиснах този бутон и чух звук”.

На 9 месечна възраст бебетата могат да започнат да опитват да се изправят сами и да стоят прави, като се подпират. Можете да купите играчки подпомагащи стоенето и ходенето.
Говорете на детето за нещата, които харесвате и практикувайте хобитата си, като се опитате да привлечете и детето. Например, ако обичате да правите преходи, взимайте детето с вас! Така ще имате възможност да се забавлявате заедно!

Въпреки, че вероятно бебето има стая пълна с играчки, то се радва най-много на играта с кухненски прибори например или пластмасови чинии. В тази възраст се развива също и контролът над пръстите, затова играчки като пиано или телефони са много важни.

Плуване: бебето може да не е готово за “бруст”, но уроците по плуване са добра възможност бебето да свикне с водата.


9 месец – 1 година

Както споменахме в началото, детето няма да почне да говори добре преди 2 годинки, но то знае, че може да издава звуци. Помагайте му да повтаря, като издавате нови за него звуци, като "ба-ба", "ма-ма", "та-та". Засега за него това са само звуци, но скоро ще осъзнаят, че "ма-ма" се отнася за мама, а "та-та", за татко.
На тази възраст детето вероятно вече пълзи доста добре, а някои деца дори ходят!
Подходящи играчки за тази възраст са кубчета и блокчета за редене. Също така можете да покажете как действат циповете и закопчалките – те ще са много въодушевени!


Имайте предвид, че всяко дете и неговото развитие са индивидуални!
Важно е вашето участие в неговия растеж. Като родители ние чувстваме огромен натиск да направим всичко правилно и точно. Но най-важното е да помогнем на децата да се социализират по-лесно и да се чувастват добре в нашата среда.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap