485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Сетивата на вашето бебе

Вашето новородено управлява света чрез петте си сетива.
Усещанията на бебето са постоянни, независимо дали е хипнотизирано от лицето на татко (или неговата ярка вратовръзка), дали се е успокоило от своята любима преспивна песен или от миризмата на мамината кожа.
Поддържайте интереса чрез разкриване на нови усещания – гъделичкайте го с перце или му пуснете любимия си диск. Възможностите са неограничени когато пред теб стои цял нов свят за откриване.

Усещане за допир

Вашето бебе обича да бъде гушкано и държано на ръце. Вашият допир има удивителна сила да предава любота ви, да успокоява и дори да увеличава имунитета на новороденото.

Изследванията сочат, че бебета които често са любвеобилно галени, не се разболяват толкова, а също и плачат по-малко. Тези, които са масажирани, растат и се развиват по-бързо от тези, които не са. Естествено е новородените да предпочитат усещането за мекота, например от нежна милувка или от мек памук. Ще забележете как бебето настръхва при груб допир или от драскаща, грапава материя.

Усещане за вкус

Вкусът на бебетата се развива още в утробата. Различните вкусове от диетата на мама стигат до бебето чрез пъпната връв, а като се роди – чрез кърмата.
Последните проучвания сочат, че храните, които детето обича са същите, които мама е яла по време на бременността и кърменето. Ако обичате моркови, не се учудвайте, ако вашето мъниче споделя вкуса ви. Но без значение какво сте яли през бременността, бебето ще обича сладки работи. То ще обожава първата лъжичка сладко бананово или ябълково пюре.

Усещане за слух

Слухът на бебето е добре развит още при раждането, но то ще предпочита високите тонове, като гласа на мама, защото ги чува най-добре. Ето защо бебешкият език, който повечето хора използват, е музика за неговите уши.
До първата година слухът на бебето ще се изостри и то ще се научи да проследява звуците.
До третия месец то ще реагира на звук, издаван пред него, но от шести до дванадесети месец ще започне да се обръща и на звуците около него.

Усещане за мирис

Малкото бебешко носле е в „пълен работен режим” още от раждането.
Бебето добре познава миризмата на мама още от утробата. Проучванията сочат, че новородените могат да различават по мириса майчината гърда от тази на друга кърмачка.
Бебетата се раждат с предпочитания към сладките аромати като този на ванилията; този на лимон също им е любим.
Новородените инстинктивно не харесват отвратителните миризми като тази на развалени яйца. Те ненавиждат мириса на горчиво и прокиснало – вероятно инстинкт, който им помага да избягват опасните храни.

Усещане за зрение

В началото очите на бебето не работят заедно и учените предполагат, че вижда двойно. То фокусира най-добре неща на 20-30см. пред себе си (образът по-близо или по-далече е размазан). Това е и разстоянието до лицето на мама по време на кърменето, така че не е чудно, защо бебето обича да ви гледа.
Новородените предпочитат да гледат човешкото лице. То е очертано от косата, което го прави лесно за виждане поради контраста.
Бебетата могат да различават светло от тъмно, но не виждат цветовете до четвъртия си месец.
Опитайте се да им привлечете вниманието с контрастиращи предмети (като шахматна дъска или райета) и черно-бели или ярко оцветени играчки.
На четири месеца бебето ще започне да използва очите си и да координира движенията на ръцете, което ще направи хващането много по-лесно.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap