485 статии
Събота, 14. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Придобиване на първи самостоятелни умения

Когато вашето дете беше бебе, вие правехте всичко за него - сменяхте памперсите му, бършехте устичката му, когато се нацапа, дори го оригвахте след ядене. Но колкото повече расте вашето дете, толкова повече неща се учи да прави само - от събличането на блузката, до самостоятелното изяждане на закуската сутрин.
Когато виждате как вашето дете расте и става все по-самостоятелно и все повече се откъсва от вас, може да изпитвате смесени сладко-горчиви чувства, но способността му да се грижи само за нуждите си е важна част от неговото личностно и социално развитие.

От 12 до 18 месеца
Чувството за независимост на вашето дете се проявява след първия му рожден ден.
Чувството за идентификация процъфтява около 15 месечна възраст, когато детето вече може да разпознава себе си в огледалото - то вече не протяга ръчички да докосне "другото бебе", то знае, че това е собственият му образ. Скоро, подобно на другите деца в тази възраст, то вероятно ще премине през периода на казване на "Не" на всичко. Ако опитате да закопчаете палтенцето му, то вероятно ще се дърпа. Може би ще се опита да се закопчае само, но тъй като все още не е много похватно, а тези малки копчета са толкова трудни за закопчаване, то внезапно детето ще се раздразни, а дори може и да избухне.

Около 13 месечна възраст вашето дете може да започне да съблича своите дрехи, като вероятно ще започне от панталонките на ластик или чорапките, които лесно могат да бъдат събути. Постепенно ще премине към блузките, рокличките и към все по-сложни за събличане дрехи. Когато вие ядосани за седми път обувате събутите чорапки, детето всъщност може да приеме това като комплимент и да се чувства гордо от постигнатия успех.

Друго умение, което детето започва да придобива в тази възраст, е боравенето с прибори за хранене. Някои деца започват да използват виличка и лъжичка преди 13 месечна възраст, но повечето усвояват това умение около 18 месечна възраст. Но не очаквайте от него да бъде много сръчно - това, че може да държи лъжичка в ръка въобще не значи, че може успешно да поднесе с нея храна към устата си. Най-вероятно вашето дете няма да бъде способно да държи и управлява лъжичката и виличката като възрастен до около 4 годишна възраст, така че се подгответе за много чистене и пране след всяко хранене.


От 19 до 24 месеца
Около 20 месечна възраст повечето деца вече са се научили да се събличат сами. Това е своеобразно постижение, което те искат да ви показват отново и отново.
Това е периодът в който най-вероятно често ще гоните из къщата поразсъблеченото си дете. Но веднъж научило се да се съблича, то ще започне да се опитва да облича своите дрехи. Ще е нужно обаче малко повече време докато се научи да прокарва през главата си тениска или друга блузка – това изисква повече сръчност, която детето тепърва ще придобива.

Може би в този период детето ще прояви за първи път интерес към самостоятелно ходене до тоалетната, въпреки че повечето деца са готови за това едва около година по-късно. Но първите две необходими умения за това може би вече са на лице  - детето може само да смъкне панталонките и знае къде трябва да отиде, за да направи това.

Ако учите вече детето да ходи на гърне, то трябва вече да знае, че след това трябва да се измият и ръчичките и да се подсушат. Вие ще трябва да покажете на детето стъпка по стъпка как се прави това и вероятно дълго време ще трябва да напомняте да го направи и точно какво трябва да извърши.


От 25 до 30 месеца
Най-вероятно вашето дете вече може да се облича и съблича самостоятелно, а сега вече иска само да събува и обувките си. И макар че това изглежда като лесно и просто за усвояване умение, то всъщност никак не е такова – детето трябва да е достатъчно чевръсто и ако се опитва да събуе обувките си право, то трябва да балансира на един крак докато изува обувчицата си от другия.

Това е и периодът, в който вашето дете вече трябва да започне да усвоява основни хигиенни правила. Може би все още не се сеща да вземе кърпичка и да издуха в нея запушеното си носле и вие трябва периодично да го попивате, но не забравяйте, когато детето киха, да му напомните да навежда главичка надолу, да слага ръчичка пред нослето си и винаги му подавайте кърпичка.

Това е и възрастта на “Искам сам/а”, така че вашето дете може да започне да иска само да мие зъбките си, да реше косичката си и т.н.
Оставете го първоначално самостоятелно да извърши действието, но след това довършете процедурата вие. Имайте предвид, че до около 6-7 годишна възраст детето няма да може добре самостоятелно да мие зъбките си и винаги ще е нужна вашата помощ, така че да сте сигурни в добрия краен резултат.


От 31 до 36 месеца
След третия рожден ден настъпва периодът, в който детето ще се опитва да прави все повече неща самостоятелно. Опитвайте се да му давате все повече възможности за това. Ако то иска да помага и да прави нещо, което не е по силите му и не отговаря на уменията му, то не го обезкуражавайте, а просто заменете задачата с друга, с която то може успешно да се справи. Например ако иска да си налее мляко в чаша, оставете го то да ви подаде чашата, а вие налейте млякото. Окуражавайте детето да върши все повече дейности самостоятелно. Е, то може да разсипе част от бисквитите, които е трябвало да изсипе в купичка, но въпреки това го похвалете и насърчете, покажете му как да се справи по-добре със задачата.

В тази възраст детето ще започне да се опитва да обува само обувките си и дори да ги закопчава (ако са с лепки). И макар че това може да означава удължаване на сутрешните приготовления с около 10 минути, то недейте да отказвате детето от опитите му.

В тази възраст децата изпитват невероятно удоволствие от “помагането” – да донесат четката ви за коса, да сложат вилици и лъжици на масата и т.н.

Радвайте се на тези моменти и насърчавайте детето като същевременно го учете. Покажете му как да носи собствената си чинийка до мивката след ядене, да прибира играчките си след като приключи с играта и др.
То още не е достатъчно голямо да почиства и подрежда само стаята си, но може да го помолите да прибере кубчетата обратно в кутията или да ви подава книжките, които вие да подреждате в библиотечката. Вашето детето най-вероятно ще се включи с удоволствие и ще бъде щастливо от факта, че е “помощник”.

Кога да се притесняваме
Децата усвояват уменията по различно време – едни по-бързо от други, едни усвояват едно, други деца – придобиват първо друго умение, но ако вашето дете не проявява никакъв интерес да извършва самостоятелно дейности и след 2 годишна възраст, ако виждате, че не е способно да извършва основни действия самостоятелно (например да се храни само), то поговорете с вашия педиатър.
Имайте предвид, че преждевременно родените бебета, придобиват тези умения сравнително по-късно от връстниците си.

Какво следва
След 3 годишна възраст много деца, след като вече са се научили сами да се събличат и обличат, започват да проявяват претенции към облеклото си и имат изисквания какво точно да облекат, така че може да се наложи да добавите няколко минути в графика си за обсъждане на какво точно да се облече. Най-добрият начин за реакция е да предложите два-три варианта и да оставите детето да реши само кой от тях ще избере, а още по-добре е, ако направите това още вечерта преди то да си легне.
Детето ще се чувства гордо за това, че сте оставили на него да вземе решението.


Придобиването на самостоятелни умения от тук нататък става изключително бързо. Повечето деца усвояват основните умения за самообслужване – обличане, миене, хранене, ходене до тоалетна, около 4 годишна възраст.

Месеците и годините ще се изнижат изключително бързо, детето ще се научава да върши все повече дейности самостоятелно и докато се обърнете, вече вашето дете ще може да завързва само връзките на обувките си и да вземе душ само... а от тук насетне има само крачка до това да ви помогне да прострете прането или да сготвите за вечеря.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap