485 статии
Сряда, 03. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

7 стъпки за просторен дом

Тясните и ограничени пространства внушават вътрешно неспокойствие и тревожност у всички нас, особено когато функцията им е на жилищно помещение. Разбира се най-подходящият вариант е подмяна на жилището, но за съжаление той не е достъпен за всички. Затова ето няколко идеи, които ще ви помогнат оптически да увеличите пространството в дома си.


Стъпка първа: Анализивайте пространството!


Преди да започнете с прелистването на модни списания за обзавеждане, направете няколко крачки назад и се опитайте да погледнете обективно на дома си. В случай, че вече имате предварителна представа как искате да изглежда жилището ви, постарайте се да прецените дали тя ще бъде подходяща и какви компромиси ще трябва да направите. Така спокойно вместо да заложите на кресло, можете да го замените с много по-практичната кушетка.
Ако пък в жилището ви има твърде много врати, препоръчително е да ги отстраните като запазите само тези на спалнята и банята. С премахването им домът ви ще придобие повече простор и лекота. Отворите на вратите могат да бъдат оформени като арки или да бъдат декорирани с подходящи по щампа завеси.


Стъпка втора: Боядисване- използвайте светли цветове!


Когато се стремите към повече простор в дома си, то един от най-лесния начин е  тонирането на стените в светли цветове. Те притежават способността да отразяват естествената светлина, което от своя страна придава ефирност на всяко пространство. Повечето от хората са резервирани към тонирането на дома в бяло, тъй като смятат, че това ще го лиши от емоционалност и ще го направи неприветлив. Не се тревожете, тъй като тъмните цветове могат да присъстват в мебелите, аксесоарите и декорациите.  Може да изберете различни светли нюанси на бежово, слонова кост, жълто и т.н. като млечните пастелните тонове са по-добрият вариант.
Съветът ни при избора на конкретен цвят, е да се съобразите и с изложението на самата стая. Южните и западните стаи “търпят” по-хладни цветове като светлосиньо, зелено, лилаво. И обратно, благоприятно е използването на топли цветове при помещенията с източно и северно изложение.
След като сте приключили с оцветяването на стените, време е да обърнете внимание на настилките, както на и декоративнините корнизи и цокли, ако в жилището ви съществуват такива. Специалистите по дизайн препоръчват да ги боядисате в същия цвят като стените или няколко нюанса по-светъл. Уловката тук е във факта, че когато подът е по-светъл, стените изглеждат по-отдалечени една от друга, което всъщност допринася за основната идея.
Ако стаята ви вече е боядисана в тъмни цветове, то опитайте се да им отредите поддържаща роля, като използвате мебели с цвят на слонова кост или бяло. Също така избягвайте използването на шарени тапети, тъй като те карат стаите да изглеждат по-тясни.
По отношение на тавана, нашата препоръка е да използвате ослепително бял цвят, който ще увеличи височината на стаите. Ако се стремите да им придадете оптическа ширина, то нека таванът да бъде в няколко тона по-тъмен нюанс от стените.


Стъпка трета: Изберете основна тема за декора!


Тема на декора е понятие, което най-общо включва излъчването на даден интериор. В него влиза избора на мебели, изкуство и аксесоари. Преди всичко ръководна трябва да бъде хармонията между отделните елементи и тяхното подходящо съчетаване. Чрез тематично дефиниране на декора вие можете да постигнете различно звучене във всяка стая или сходно в целия апартамент. Помнете, че когато говорим за наистина ограничено пространство, специалистите съветват да се придържате към един основен стил.
За тема на декора можете да използвате и свое хоби. Независимо дали се интересувате от спорт, дали обичате да колекционирате предмети от различни пътувания  или сте страстен любител на киното, вие можете да подчините интериора на тази основна нишка. Най-лесният начин е като вземете лист и химикал и изброите всички свои хрумвания, които можете да реализирате успешно.


Стъпка четвърта: Аранжиране!


Понякога два еднакви по площ апартамента, с еднакво разпределение и еднакви мебели могат да изглеждат различни по големина - всичко е въпрос на подредба. Съветът ни е при аранжиране на малко пространство да се постараете да ситуирате мебелите в максимална близост до стените като оставите централната част свободна. Добре е по-големите и тежки мебели да бъдат композирани помежду си и позиционирани в ъгловите пространства. Този малък трик е изключително ефективен, тъй като по правило най-дългата линия във всяка стая е диагоналата между стените. По този начин погледът ви ще има по-голям простор на движение. Освен това ъгъла зад мебелите може да се използва като скрито място за складиране на дребни вещи.
Хитър подход е да премахнете всички стоящи върху пода лампи и да ги замените със стенни аплици. По този начин печелите макар и малко свободно място. Подходящо е да добавите допълнително осветление на всички ниши- така от една страна ще акцентирате върху тях, а от друга те няма да изглеждат като празни тъмни отвори. Използването на крушки с различен цвят допълнително ще оживи атмосферата и ще я направи много по-артистична.

 

Стъпка пета:  Използвайте огледала!


Огледалните повърхности имат способността да отразяват както естествената, така и изкуствената светлина, затова включването на голямо огледало ще накара стаята ви да изглежда по-просторна.
Удачно е да поставите огледалото срещу прозорец, така че върху него да попада максимално количество светлина.
В тъмните части на дома използвайте големи по размер огледала като не пропускате да осигурите допълнително насочено осветление.
Интериорните врати могат да бъдат решени в прозрачни или огледални повърхности, което допълнително ще уголеми жилището ви.

 

Стъпка шеста: Прозорците!


Ако апартаментът ви притежава големи прозорци - използвайте това предимство. По възможност нека слънчевата светлина да влиза безпрепятствено - така интериорът ще изглежда по-лек и ефирен. В случай, че не можете да си позволите тоталното отсъствие на завеси и пердета, изберете полупрозрачни материии в светъл цвят, които да не спират светлината.

Стъпка седма: Да спестим пространство!


Продуктовите дизайнери непрекъснато се стремят да отговорят на нуждите на съвременния човек. Именно затова вие спокойно можете да се сдобиете с ефектни на външен вид мебели, които обаче са с по-компактни размери.
Винаги избирайте размера на мебелите според размера на помещението. В по-малките стаи използайте столове без плътни облегални части, дивани със семпли линии и тънък корпус, тъй като тежките и обемни мебели ще “натоварят” пространството.
При библиотеките и шкафовете за предпочитане са тези без вратички или с минимален брой такива..
Когато обзавеждате малко пространство, винаги се старайте да запазите линията на очите свободна от мебели и детайли. Високите шкафове и гардероби е добре да разположите в дъното на помещението, противоположно на централния вход.
Модулните секции и полици придобиха изключителна популярност през последните години. Основната причина е, че те позволяват лесно сглобяване и позициониране на желаното от вас място. Освен това винаги, когато решите, че желаете известна промяна в подредбата на интериора, вие можете да ги премествате и то без чужда помощ. Съобразно вашите предпочитания можете да изберете за основен материал дърво, пластмаса, комбинация от метал и стъкло и т.н
Истинско предимство е използването на уреди с компактни размери. Днес можете да ги откриете навсякъде- те са произведени така, че да не заемат много място. Чудесен пример са пералните, тостерите, хладилниците и т.н с тясна фронтална част, която спестява място.
Сгъваемите паравани са друг елемент, който можете да използвате с изключителен успех. В случайте, когато разполагате с просторна стая, в която трябва да бъдат организирани отделни тематични кътове, параваните са страхотен начин, при това мобилен. Освен всичко това, вие можете да съобразите изпълнението на паравана с останалата част от обзавеждането и така да постигнете необходимата хармония.
Леглото обикновено е елементът, който заема най-много място. Ако действително  го използвате само по няколко часа за сън, то вие можете да изберете модел с механизъм, който позиционира леглото вертикално, когато не го използвате. За да съдадете по-стилно излъчване, механизмът може да бъде монтиран в гардероб и по този начин спалнята ви просто ще “изчезва”. Подходящ за целта може да бъде и разтегателен диван, който се превръща в легло. По този начин ще спечелите както място, така и пари.

www.sgrada.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap