485 статии
Понеделник, 13. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Аз помагам

Анализирайки статистиката, ние стигнахме до извода, че много деца стават жертва на различни престъпления, докато изпълняват безобидни на пръв поглед домашни поръчки - изхвърлят боклука или прибират пощата.
Отчасти вина за това имат самите родители, които не са обяснили навреме на детето, че вкъщи, зад заключената врата, то се намира в относителна безопасност, но с отварянето й защитната граница между него и престъпниците изчезва. Детето веднага се превръща в лесна плячка дори само защото не е подготвено за нападение отвън, следователно, не може да се ориентира в създалата се ситуация.

Тук може да възразите: „Толкова години живеем и никой не ни е нападнал!". Ако това отговаря на истината, на вас просто ви е провървяло. В повечето случаи потърпевшите, особено децата, не са склонни да разказват за произшествието, а понякога просто не са способни, заради своята възраст, да формулират станалото. Нека все пак разгледаме къде най-често нашите цеца допускат грешки:

1. Без да се замислят за последствията, те отварят външната врата и дори ако на площадката стои човек, спокойно тръгват срещу непознатия.
Асоциация за съдействие при издирване на изчезнали деца, основана като обществена организация през 1991 г., която прекратява дейността си през 1999 г., а през 2004 г. се възражда като „РОДЕРО - сиск Интерагент". Оттогава са открити и върнати на родителите над 100 деца и подрастващи, продадени в робство в средноазиатските републики или въвлечени в религиозни секти. Специалистите й са извършили над 1000 уникални експертизи. Американският филм „Полковник" е посветен наработата на организацията, чиято дейност се ръководи от авторите на тази книга. - Б. изд.

2.  На излизане от жилището често оставят вратата отключена: „Нали веднага се връщам!".

3. Безгрижно изхвърлят боклука или прибират пощата, докато зад гърба им се появява човек.

4. Качват се в асансьора с непознати хора.

И това е само кратък списък на грешките, които допускат нашите деца. Сега ще се спрем подробно върху всяка от тях, ще разгледаме последствията, до които води всяка грешка.
Обяснете на детето, че задължително трябва да погледне през шпионката, преди да отвори външната врата, за да се убеди, че на площадката няма чужди хора. Вашето дете трябва да приема като чужд човек и съседа, когото вижда всеки ден. Затова - дори ако пред вратата стои съседът - най-добре е детето да не напуска жилището. Запомнете, че желанието за извършване на противоправни действия по отношение на детето може да възникне спонтанно.
Ако детето погледне през шпионката и не види никого, може да отвори вратата. Най-добре е вие да излезете на площадката и да наблюдавате действията му, докато слиза по стълбите да изхвърли боклука или да вземе пощата. Ако забележите хора, които също слизат надолу, незабавно настигнете детето. Ако по някакви причини не можете да напуснете апартамента, обяснете на детето как да се държи, ако изневиделица се появи чужд човек.

Първо, детето трябва веднага да се обърне с лице към него. фронталното нападение е по-трудно даже над дете. Второ, то трябва да бъде подготвено, че непознатият може ненадейно да се нахвърли върху него. Следователно, детето трябва да държи в ръката си ключа по такъв начин, че да успее при необходимост да го използва като оръжие, нанасяйки силен удар по лицето или незащитена част от тялото. И въпреки че подобен удар няма да причини никакви поражения на нападателя, поне ще го изненада. А това означава, че детето ще получи шанс да избяга. Но дори докато тича, детето трябва да крещи: „Пожар! Пожар!". Някой от съседите със сигурност ще отвори вратата и нападателят ще бъде принуден да се оттегли.
Възможно е обаче детето да не успее навреме да се обърне и да забележи опасността. В резултат то е нападнато в гръб. Тогава трябва да се опита да изкрещи: „Пожар!" или „Горим!" и да се постарае да ухапе нападателя по ръката, с която той се мъчи да затвори устата му. На свой ред, при първия звук вие трябва да се втурнете към детето, като викате силно: „Миличко, идвам!".
Запомнете, че дори кофата за боклук или свития на руло вестник са оръжие за защита срещу престъпника. Детето трябва да знае, че винаги може да удари нападателя с кофата или с вестника през лицето. Тогава отново ще получи шанс да избяга.
Най-подхоцящите места за нападение са последните етажни площадки и входовете на жилищните сгради. На последните етажи често се събират компании, които употребяват алкохол и вашето дете става лесна плячка.

Затова, при възможност, е най-добре детето да изчака асансьора поне един етаж по-долу, за да изхвърли боклука. Във входа детето също е изложено на риск, защото често започва да преглежда получените писма още пред пощенската кутия, а същевременно не може да контролира ситуацията. По тази причина детето трябва да знае, че е най-добре да вземе пощата, да се качи вкъщи и чак там да я прегледа дори ако е получило любимия си вестник или дългоочаквано писмо.

Скъпи родители, запомнете, че вашето дете не винаги може правилно да оцени ситуацията, затова е най-добре то да изпълнява поръчки под бдителен контрол от ваша страна, т. е., да не излиза от вашето полезрение.

Правилата са следните:
ЗА ДЕЦА

    * Преди да отвориш вратата, погледни през шпионката дали отвън има чужди хора.
    * Ако не виждаш никого, но чуваш гласове, изчакай хората да се махнат от площадката.
    * След като отвориш вратата и излезеш от жилището, не забравяй да заключиш вратата. Тогава може да бъдеш сигурен, че вкъщи няма да те чака престъпник.
    * Ако си излязъл и видиш чужди хора, влез обратно в апартамента.
    * Ако зад гърба ти се появи непознат, рязко се обърни с лице към него и се приготви да се отбраняваш. За целта може да използваш кофата за боклук и свитите на руло вестници, тежък ключодържател или връзка ключове. Нанеси неочакван удар на нападателя и бягай с викове: „Пожар!" или „Горим!".
    * Не разглеждай пощата пред пощенската кутия, качи се вкъщи.
    * Ако непознат човек те покани да се качиш в асансьора, откажи под предлог, че ще се забавиш или че живееш на втория етаж.
    * Ако непознат се опита да ти запуши устата, постарай се да го ухапеш по ръката, а ако си с лице към него, смело захапи носа му.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap