485 статии
Четвъртък, 12. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Сам вкъщи

На каква възраст детето може да остава само вкъщи?
Никой не може ца ви даде отговор на този въпрос. Това зависи от много обстоятелства, но най-важните са колко голямо е вашето дете, колко е самостоятелно и доколко му се доверявате.

Именно затова решението на проблема е строго индивидуално, но е възможно да се даде един общовалиден съвет: вие трябва постепенно да научите детето да остава само. Преди обаче да го направите, детето трябва да усвои следните правила за поведение вкъщи.

Доказано е, че детето започва да разпознава цифрите много по-рано, отколкото буквите. Следователно, вие трябва да научите детето на кого да позвъни в случай на опасност. За тази цел напишете на лист хартия трите основни номера: на пожарната, на бърза помощ и на полицията. А за да може вашето дете по-лесно да се ориентира на кого да се обади при пожар, срещу телефона на пожарната нарисувайте запалена кибритена клечка, срещу телефона на бърза помощ - червен кръст, а срещу телефона на полицията - полицай или светофар (зависи с какво асоциацията у детето е по-силна). Същевременно не забравяйте да обясните на детето, че то не бива да звъни на тези номера без повод. Първо, защото вие ще имате големи неприятности, второ, защото следващия път, когато наистина ще се нуждае от помощ, няма да му повярват. (Може да дадете за пример приказката за лъжливото овчарче, което няколко пъти вдига лъжлива тревога, а когато вълците наистина нападат стадото, никой не му вярва и вълците прегризват гърлата на всички овце).
Освен трите основни номера вашето дете трябва да знае служебните ви (или мобилни) телефони, номерата на ваши съседи и приятели, за да успее да се свърже с вас или с ваши близки в случай на опасност. Задължително научете детето как се казва (име и фамилия), как се казват родителите му (име и фамилия), къде живее (пълният адрес). Тези знания ще му потрябват, ако попадне в беда (загуби се, в жилището избухне пожар, или някой разбива външната врата). Обяснете на детето, че трябва да съобщава тази информация в точно определени ситуации, но в никакъв случай не бива да казва имената, телефоните и адреса на случайни хора, които са го заговорили по време на разходка или в обществения транспорт.

Ако излизате от вкъщи дори за половин час, не забравяйте да затворите прозорците. Най-добре е да поставите специални приспособления, които вашето дете не може да отваря. Това ще предотврати евентуално падане от прозореца. Не забравяйте също така да приберете всички остри и режещи предмети, с които детето може да се нарани. Скрийте кибрита и запалките. Тези мерки са задължителни дори ако сте научили детето как да борави с тях.
Ако предполагате, че ще се върнете по тъмно, не забравяйте предварително да включите осветлението във всички стаи, където играе детето. Така то ще се чувства много по-спокойно. Ако съседката ви извика и вие мислите, че ще се върнете след 5-10 минути, а вашето дете вече спи, включете нощната лампа в детската стая. Закрийте абажура, за да приглушите светлината и в случай, че детето се събуди, то няма да се изплаши така, както при събуждане в пълен мрак.

Преди да излезете от жилището, проверете дали сте спрели водата, дали сте изключили електрическите или газовите уреди. Докато заключвате външната врата, помолете детето да постави предпазната верига (ако имате такава), както и да я свали чак когато се върнете, отключите и ясно произнесете: „Това съм аз, мама (татко)!". Не разчитайте секретът да се заключи, като хлопнете вратата. Направете си труда да превъртите ключа. Обяснете на детето, че ако някой се опита да разбие външната врата, то трябва веднага да позвъни в полицията, а после да се обади на съседи или познати, които живеят наблизо.


Основните правила, ако оставяте детето само вкъщи, трябва да бъдат:

ЗА РОДИТЕЛИ

    * Оставете на детето телефонните номера, на които може да повика помощ (полиция, пожарна, бърза помощ, съседи, приятели, във вашата работа). То трябва веднага да се обади в полицията, а след това на съседи или познати, които живеят наблизо.
    * Ден след ден повтаряйте с детето тези правила. При желание може да го подложите на кратък изпит и ако то го издържи успешно, спокойно да го оставяте само. Но ако установите, че детето е нарушило някои правила, старателно анализирайте с него допуснатите грешки и му обяснете на какъв риск се излага при неспазването им.

Поговорката гласи: „Моят дом - моята крепост". И вашият дом ще бъде крепост, ако вие безусловно изпълнявате тези правила и изисквате безусловното им изпълнение от децата. Но не забравяйте, че пренебрежителното ви отношение към правилата задължително ще се отрази и върху отношението на детето към тях, следователно, и върху неговата безопасност. Децата се учат от нас, като ни наблюдават, а това означава, че вие трябва да станете техен пример.

    *  Научете детето как се казва и как се казват родителите му, накарайте го да наизусти адреса и домашния телефон.
    * Приберете всички предмети, с които детето може да се нарани.
    * Затворете прозорците.
    * Старателно заключете външната врата.
    * Ако излизате вечер, не забравяйте да включите осветлението в цялото жилище. Това ще изплаши злосторниците, а вашето дете няма да се страхува, ако се събуди и е само.
    * Ако живеете на първите етажи, пуснете завесите на прозорците.
    * Щом излезете, детето трябва да постави предпазната верига на външната врата и да я свали чак след като му се представите.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap