485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Детето и телефонът

Въпросът: „Защо на авторите им е хрумнало да разискват такава тема?! Къде тук е опасността?!", се налага от само себе си. Точно защото ние не възприемаме телефона като опасен предмет в ръцете на детето, възможно е някой ден да недоумяваме откъде един или друг човек - престъпникът - е научил за... На пръв поглед телефонът не крие никаква опасност за детето, както и за нас, но това е само повърхностно отношение към проблема. Да разгледаме по-подробно този въпрос.

В наши дни едва ли някой си представя да общува без телефон. Хората все по-рядко и по-рядко пишат писма, предпочитат да контактуват по телефона. И вие на излизане давате наставления на детето, че в случай на опасност трябва да позвъни по телефона. А ако вашето дете не се обади, вие сте спокойни - вкъщи всичко е наред... Но дали това е така?

Често телефонът от средство за защита се превръща в „шперц" за престъпниците. Както се казва, въпрос на техника. Прекрасно разбирате, че много рядко крадец или друг престъпник извършва престъпление без предварителна подготовка или анализ на ситуацията. И точно в този случай най-големият му помощник може да стане телефонът. Добре организирана група просто ще подслушва телефона ви, а после ще ви изнудва със запис на ваши непредпазливи думи или ще нахлуе в жилището ви в момент, когато отсъствате.
Възможен е обаче и друг вариант. Детето е останало само, играе си кротко и изведнъж телефонът звъни. То вдига слушалката, но какво казва? Ако е свикнало, че вие вдигате слушалката и съобщавате фамилията си, детето ще направи същото, като по този начин дава коз в ръцете на престъпниците. По-нататък всичко ще се развие по сценарий: детето ще съобщи адреса си, ще каже, че е само вкъщи, а след това съществуват много и различни подходи.

Затова първото правило гласи: когато вдигне слушалката, детето трябва да каже: „Ало!" или „Да, моля!", но в никакъв случай да не съобщава името или фамилията си. Дори ако му се стори, че гласът в слушалката напомня гласа на един от родителите му - а детето още не е способно да идентифицира правилно гласа на абоната - то не трябва да изрича името на
събеседника си, а да му даде възможност да се представи сам. Ако човекът отсреща съобщи непознато име или попита: „ ..., ти ли си?", детето трябва да отговори кратко: „Имате грешка!". Предупредете детето под никакъв предлог да не казва своето име и че е най-добре да затвори слушалката. Понякога злосторниците прибягват до хитрост, звънят и веднага питат: „Сам (сама) ли си, или мама (татко) е вкъщи?", разчитайки на доверчивостта на детето, което веднага съобщава къде са родителите му. В такъв случай най-добре е то да каже, че татко си почива, а мама ще се върне в еди-колко часа, с други думи, да съобщи времето, когато се прибират неговите родители.
Може да има и друг вариант: позвънилият се представя за познат на един от родителите, твърди, че имат уговорка да се видят у вас, но е загубил адреса и моли детето да му го съобщи. Дори ако детето ви отлично знае адреса, то не бива да го диктува по телефона. Нека каже, че не го знае или че татко ще му го повтори, щом се събуди. Никакви съблазнителни обещания за бонбони или играчки, които „познатият" иска да му донесе, не трябва да повлияят върху решението на детето да не дава адреса. Ако все пак детето го е съобщило, то трябва веднага да ви се обади в работата или да позвъни на ваши роднини, които имат възможност веднага да отидат при него. Възможно е престъпниците да се представят и за колеги на родителите, които са забравили нещо вкъщи и са ги помолили да се отбият и да го вземат, но не са дали адреса. В такъв случай детето може да отговори, че ще научат адреса, като се обадят в работата на мама (татко).

Престъпниците често използват деца и дори познати на вашето дете. Затова - ако то кани някого, най-добре е да определи час, когато вие сте вкъщи. Така, тринайсетгодишно момче, което непрекъснато биели в училище, се съгласило да се обади на свой приятел и да си уговори среща у тях, страхувайки се от поредния побой. Когато приятелят му отворил вратата, на прага стоели седемнайсетгодишни тийнейджъри, които пребили жестоко доверчивото дете и изчезнали, след като прибрали всички ценности в жилището. Този случай обаче би могъл да бъде предотвратен, ако етето беше определило среща във време, когато родителите му са щели да бъдат вкъщи. Малко вероятно е юношите да се осмелят да нахълтат в апартамент, където има възрастни.

Друг пример: петгодишно момиченце дало адреса на „приятелка" на мама, която се обадила по телефона, уговорило се с нея, че тя ей-сега ще дойде и я пуснало в апартамента. „Приятелката" не се задържала дълго, заявила, че бърза и си тръгнала, а вечерта майката не открила златните си бижута и парите. На въпроса дали цъщеря й ги е взела, момиченцето разказало за жената, която идвала през деня. Естествено, майката не очаквала никаква приятелка. У дома им се била промъкнала обикновена квартирна крадла.

Обаче не само обикновеният телефон носи опасност. Днес мобилният телефон отдавна не е рядкост и дори децата разполагат с такъв. От една страна, това е удобство - детето винаги може да позвъни на родителите си, както и те да се свържат с него по всяко време. Но мобилният телефон на врата на детето освен това е предмет на престъпно посегателство. Не е тайна, че дърпат телефоните от врата дори на зрели хора, а детето е потенциална жертва.
Представете си следната ситуация: вашето дете дълго ви е умолявало да му подарите мобилен телефон. Най-накрая вие отстъпвате и то получава дългоочаквания подарък. Закачате го на врата му и някой го дръпва. От една страна, при опита за кражба детето може да бъде задушено от шнура, на който виси телефонът. От друга, детето се страхува от вашия гняв и до последен дъх ще се мъчи да запази новата си „играчка", а резултатът може да бъде също толкова плачевен. Затова е най-добре да закачите телефона на колана на детето или да го поставите във вътрешен джоб така, че да не се забелязва от пръв поглед. Освен това вие сте длъжни да обясните на детето, че трябва да даде телефона, ако някой го нападне, защото апаратът не струва колкото неговия живот.

Също така е възможно някой да не дръпне телефона, а да помоли детето да позвъни и дори да предложи да плати за обаждането. Обикновено ситуацията се развива по следния начин: до детето се приближава младеж и казва, че трябва спешно да позвъни, само че в картата му няма импулси. Моли детето да използва мобилния му телефон с обещание да плати за обаждането. После набира някакъв номер, прави няколко крачки встрани, все едно разговорът е поверителен, и хуква да бяга (откраднатият апарат може да се продаде почти навсякъде). По аналогия може да има двама участници - момиче, което „трябва спешно да позвъни" и младеж, който насила изтръгва апарата от ръката й. Тя се „опитва" да го догони, а в резултат и двамата изчезват с апарата.

Последният вид кражба най-често става на места, където се заплащат услугите на мобилните оператори. Вашето дете отива при касиера и диктува номера си. Зад него стои младеж или девойка, които го запомнят или записват. Когато детето излезе навън, джиесемът му звъни. „Васко!" - чува то и докато опитва да обясни, че има грешка, „Васко" внезапно се появява, грабва апарата от ръката му и казва: „Аз съм!". И преди детето да проумее какво става, младежът се скрива с телефона. За да се предотврати дадената ситуация, най-добре е детето да подаде на касиера бележка с телефонния си номер, вместо да го диктува на глас.
Не забравяйте, че в гореописаните положения може да попадне и възрастен, затова не бързайте да наказвате цетето. Може би вие не сте му обяснили правилата за неговата безопасност и затова то е допуснало грешка.

А за да не повтаряте чужди грешки, сега ще ви напомним основните правила на тази глава:

ЗА ДЕЦА

    * Щом вдигнеш слушалката, не казвай името си или името на този, с когото мислиш, че разговаряш - лесно е да се заблудиш.
    * Никога и на никого не казвай, че си сам (сама) вкъщи.
    * Не съобщавай адреса си, ако те попитат за него. Помоли събеседника си да позвъни по-късно - във време, когато родителите ти се прибират.
    * Когато каниш приятели, уговаряй срещата във време, когато вкъщи има някой друг освен теб.
    * Ако се опитат да те въвлекат в непристоен разговор по телефона, затвори слушалката и задължително кажи народителите си.

ЗА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА

    * Не позволявайте на детето да носи мобилен телефон на врата си. Най-добре е да го закачи на колана си или да го прибере във вътрешен джоб.
    * Ако нападателят поиска от детето да му даде мобилния си телефон, то трябва да се подчини.
    * Не давайте мобилния си телефон на чужди хора, ако ви молят да извикат бърза помощ или полиция. Обадете се лично, след като разберете какво се е случило и кой има нужда от помощ.
    * Плащайки сметката за мобилния телефон, детето трябва да подаде на касиера бележка с номера си, а не да го диктува.

Надяваме се, че вашето дете ще спазва тези правила. Тогава телефонът няма да се превърне в „шперц" в ръцете на престъпниците, а детето и вашето жилище ще бъдат в безопасност.

www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap