485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Как да предпазим детето от автоагресия, когато родителите се развеждат
Какво може да се случи!
Децата много рано усещат, че във взаимоотношенията между родителите съществуват някакви проблеми, естеството на които понякога не могат да си обяснят. Бивайки свидетели на множество сцени на спорове, кавги и дори физическо насилие, те изживяват двойно мъката си по нещастието както на единия родител, така и на другия.
В стремежа си да привлекат детето за свой ''свидетел'' родителите често или излишно му угаждат, или го настройват против другия родител, с което му нанасят още по-голяма душевна травма. Апогеят на детската безпомощност и нещастие настъпва по време и непосредствено след развода на родителите.
Присъствието на бракоразводното дело и прякото възприемане на нецивилизованото поведение на доскорошните брачни партньори силно стресира детето.
Образът на детето без родител, което е подложено на подигравките на своите съученици или приятели, и което е със занижен статус сред връстниците е по-ужасяващ от най-силната заплаха, изречена от възрастен.
Детето често не устоява на въздействието на този силен натиск, който го мотивира към извършване на редица неконтролируеми постъпки.
Някои от децата започват да бягат от дома и стават жертва на насилие или самите те извършват престъпления, други занижават успеха си в училище и започват да не посещават часове, трети започват системно да малтретират по-малките си брат или сестра или съученици, четвърти посягат към алкохола или дрогата, пети правят опити за самоубийство и др.
 
Как да предпазим децата?
За да не се травмира детската психика в резултат на раздялата на родителите и детето да предприеме някоя необмислена постъпка, необходимо е развеждащите се и развелите се родители да спазват няколко основни изисквания:
На първо място родителите трябва да се опитат съобразно възрастта на детето достъпно да обяснят естеството на взаимоотношенията си и необходимостта от раздяла.
Времетраенето на раздялата може да бъде представено като временно или краткотрайно (за по-малките деца), като в последствие няколкократно може да се дава същото обяснение (през това време детето свиква с липсата на единия родител и би приело с по-слабо изразена негативна емоционална реакция съобщението за окончателната раздяла на родителите).
На по-големите деца нещата могат да се представят по-непосредствено, без да се фатализират и без да се изтъква вината на единия или другия родител.
Детето трябва да е убедено, че това е равноправно решение на двамата родители, поради което то трудно може да намери причина да се противопостави, макар и мислено.
Изживяването на това събитие може да стане по-леко и без усложнения, когато родителят, на когото детето е оставено за отглеждане и възпитание не препятства другия родител в контактите му с него.
Ако детето е малко (до начална училищна възраст), не давайте възможност (ако изрично не се налага) да присъства на бракоразводните дела.
Ако детето е по-голямо и се налага да присъства на бракоразводните дела, родителите на всяка цена следва да контролират своето поведение. Взаимните нападки и неконтролираните словоизлияния карат детето да изпитва силен срам, включително и за този родител, който формално не е причинител на развода.
Мисълта за нерадостното детство и възможните проблеми на тяхното дете, останало без единия от родителите, трябва да измества мисълта за настоящите и бъдещите лични проблеми и некомфортност на всеки от двамата родители. Родителите са големи и могат да се справят, а ''изоставеното'' от единия родител дете в своите очи става още по-малко, жалко, нищожно, самотно и безпомощно.
www.bg-mamma.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap