485 статии
Петък, 13. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Как да кажеш на детето, че чакаш второ

В семейството ти предстои нова радост, очаквате второ дете и събитието наближава. Всички около теб са нетърпеливи и вниманието е насочено към малкото създание под сърцето ти. Но има един член от семейството, който също се нуждае от внимание и по-специално отношение и това е първото дете. Много често, независимо от възрастта му, то изпитва чувства на ревност, притеснение, самота и има нужда от двойни дози любов и внимание. След раждането на новото братче или сестриче съвсем естествено цялото внимание се насочва към него, по-голямото дете отива на втори план, поне в началото. На нас големите може да ни изглежда лесно, но за тях това е много трудна ситуация, която изисква сили, за да се справят. Понякога по-големите започват да си възвръщат бебешките навици по примера на новороденото – искат и те да сучат, да бъдат носени на ръце и да се разхождани в количка. В началото едва ли ще ти е до капризите на по-голямото, но трябва да знаеш, че това не са просто прищевки, а зов за повече внимание и нужда от уверение, че все още го обичате и го искате в семейството. Да, много често първото дете си мисли, че родителите му имат второ, защото вероятно него не го искат вече. Изобщо в детската душа бушуват много чувства, които то може никога да не изкаже на глас. Затова, не чакай малкото да дойде при теб и да говори като голям, ще трябва ти и таткото да положите по-специални усилия, за да може по-голямото дете да се почувства обичано и спокойно и да приеме по-малкото с радост и любопитство, вместо с тревога и ревност.

Избери удобен момент за разговор
Най-добре изчакай да мине първия триместър. След като бременността е сигурна и постепенно започне да ти личи, тогава избери момент, в който детето е щастливо и му спомени, че ще си има братче или сестриче, с които ще си играе и забавлява. Някои родители използват момента, когато са на гости у семейство с две или повече деца, за да дадат пример с тях на своето.
Използвай приказките. На помощ може да дойде тази за тримата братя и златната ябълка. Използвай фантазията си и въведи него и бъдещото братче или сестриче като персонажи, нека целият сюжет се завърти около това, колко е хубаво в семейството да има още деца, които да си помагат взаимно в различни игри и приключения.

Използвай хитри похвати
Въвлечи детето в избора на количка и дрешки за бебето, така то ще се почувства значимо. Същото може да стане и с избора на име, поговори с него и го попитай как би искало да се казва новия член на семейството. Разкажи му за ваши близки приятели с повече деца, които то познава. Обясни му как са се появили децата, как е била посрещната майката и бебето у дома и колко весело са си прекарали всички заедно. Дай му пример със себе си, ако имаш братя или сестри. Кажи му колко си мечтала за тях като малка и колко по-весело е станало у дома след като баба му е родила второ. А ако нямаш, му признай колко ти липсва това и как не искаш и то да остане самичко и за това сте решили с татко му да му подарите нов другар в игрите. Периодично му повтаряй това, че майчината любов е вълшебна и не може да намалее с появата на второ дете, напротив – тя се увеличава. Не е зле и таткото да се включи в тази подготовка.
Може дори да купиш кукла бебе, с която да му покажеш как и то е било толкова малко, да потренирате заедно как се сменят пелени, как се храни и приспива бебе. Напомни му че след като се появи бебето, мама вече няма да ходи на работа, а ще си е вкъщи и ще може заедно да се разхождате и да играете много по-често, отколкото преди.
Не забравяй покрай покупките за новороденото да избереш някаква играчка и за първото. Така след като се върнете от родилния дом стресът за него ще бъде по-малък, след като види, че и то получава подаръци и не е забравено.

Различавай тревожните сигнали
Видимо детето може да се радва, може да ти помага и да няма никакви признаци на притеснение, но вътрешно да се измъчва от въпроси и да ревнува. В крайна сметка това е неизбежно и не бива да си мислиш, че детето е егоист и постъпва лошо. Тези чувства са съвсем нормални и ако се караш на детето за тях само ще задълбочиш проблема. Ако забележиш, че проявява признаци на нервност, смуче си палеца, гризе си ноктите, неспокоен е и трудно се съсредоточава, значи ще трябва да обърнеш по-специално внимание, защото проблемите се крият под повърхността. Опитай се да преразпределиш времето си, повикай жена или някоя баба на помощ и отдели поне един час, в който да се занимаваш само с по-голямото дете. Изведи само него на разходка, заведи го на сладкарница или на любимата детска площадка. Нека и таткото да се включи активно и да те отмени от някои домашни задължения или да се занимава самостоятелно с детето. Повтаряй на детето, че го обичаш. Кой от нас няма постоянна нужда да чува това, а какво остава за едно малко дете, което се чувства заплашено. Целувай го, прегръщай го, хвали го пред други хора след като ти е помогнало за нещо или е свършило добре някоя задача у дома или в детската градина. Изобщо колкото повече любов му показваш, толкова по-добре. Приказките, че дете се целувало само спящо са изключително грешни и не само – те са вредни. Дори животните милват и целуват малките си, а какво остава за нас хората. Показването на любов един към друг е най-добрият начин да се изгради едно емоционално здраво и уверено в себе си дете, а всички други методи са на втори план.

 

източник:www. moetodete.bg

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap