485 статии
Сряда, 03. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Когато детето е влюбено

Децата ни проявяват характер още от самото си раждане. Те имат своите емоции, които постепенно се разгръщат и обогатяват. От нас зависи дали ще ги стимулираме да пораснат с богата емоционална интелигентност или ще ги оставим да се лутат сами в лабиринта от отношения, чувства, притеснения и забрани, които накрая ще доведат до оформянето на личност, натоварена с комплекси и страхове. Този процес на емоционално съзряване често пъти е пренебрегван за сметка на привидно по-важните задачи за родителите, като например храненето или научаването на набор от стихотворения.

Понякога децата съзряват много по-бързо отколкото родителите предполагат. Малките наблюдават света около себе си, пречупват явленията му през своята призма и често възприемат различни роли, чрез които се адаптират към променящата се среда. Наскоро разбрах как една майка е забранила на шест годишния си син да говори по скайпа с момиченце, което било влюбено в него. „Той е твърде малък, за да получава подобни обяснения от някакво си момиченце” – казала тя и просто изтрила името й от листа. Поведението на майката ми се стори грубо и неадекватно, но честно казано не знам как аз бих реагирала на нейно място ако синът ми получава обяснения в любов на невръстна възраст. Спомням си например, че самата аз си имах „приятел” в детската градина, държахме се за ръце, играехме постоянно заедно и съвсем естествено бяхме убедени, че като пораснем ще се оженим. Спомням си също, че това, което ми действаше потискащо и обидно, бяха ироничните и снизходителни усмивки на възрастните около мен. Колкото и да е чудно, тях си ги спомням и до днес, както и повечето случаи на ирония и подценяване, дори под формата на шега.
И така, децата се влюбват, колкото и да ти се струва невероятно, при това дори в най-ранна възраст, говорят постоянно за прекрасното момче със сините очи или за момиченцето с хубавите плитки. Как трябва да реагират родителите? Със сигурност не и по начин, който да нарани тяхното самочувствие.

Според психолозите, любовта при малчовците е изключително емоционална и се изразява в безкористно възхищение от обекта на чувствата им. За сексуално влечение не може да се говори, по-скоро за оформяне на първите естетически и емоционални предпочитания. Освен това, детската любов е изключително неустойчива. В един момент то е влюбено, в друг е разочаровано от нещо дребно, в трети си харесва нов приятел и това е съвсем в реда на нещата. Неговата емоционалност е в процес на формиране и развитие и в тази връзка и предпочитанията му се променят с течение на времето.
Поведението на детето съответно също се променя, то може да капризничи, да стане раздразнително или пък точно обратното – да е по-замислено, потайно, да изостави обичайните си игри и да се занимава със съвсем нетипични неща.

Най-често допусканите грешки
Не се присмивай на детските чувства, малките са изключително чувствителни и моментално усещат всички нюанси в гласа ти. Ако липсва разбиране, а вместо това има явна насмешлива реакция от родителите, детето ще реши, че чувствата му са смешни и незначителни. Постепенно то може да възприеме тази реакция за даденост и да се страхува от чувствата си. Възможно е проблемите да се задълбочат и така израстват индивиди, неспособни да общуват пълноценно с противоположния пол.
Освен всичко, неадекватната ти реакция може просто да накара детето повече да не ти се доверява и така да се изолираш от неговите преживявания и емоции.
Другата най-често срещана грешка е липсата на внимание и каквато и да било реакция. Детето се чувства пренебрегнато, незаинтересоваността към проблемите му ще го накара да се затвори в себе си, да изгуби доверие в теб и постепенно да спре да споделя чувствата си.


Не допускай малкото да гледа телевизия за възрастни. Сериалите и филмите въздействат върху децата и оформят криворазбрани идеи за любовта и приятелството и много често поведението им е инспирирано точно от видени по телевизията сцени, които те копират без да разбират смисъла им.

С любов и разбиране
Това е най-правилното решение. Може да се добави и щипка търпение към промените в поведението му, а и кой от нас не се променя когато е влюбен. Накарай го внимателно да ти разкаже за обекта на вълненията си. Възхити се на някое качество на любимото момиче или момче, покажи на детето си, че цениш чувствата му и го разбираш. Можеш дори да му разкажеш свои спомени за първите си подобни преживявания или да поразпиташ детето какво точно харесва в своето приятелче. Със сигурност ще научиш нещо повече за собственото си чедо. Ако успееш да накараш малкото да ти разкаже, постепенно то ще свикне, че може да се отпусне пред теб и да ти има доверие и по-нататък в живота.
Освен всичко, можеш да използваш ситуацията, за да го научиш на определени правила, които по-нататък със сигурност ще му трябват. Например, можеш да го подготвиш с разговор за това, че не винаги другото дете може да отвърне на чувствата му и че това е нормално. Или че не бива да се притеснява от чувствата си и да признае за тях на другото. Въпросното момиченце, което възмути майката на момченцето, му изпращаше детски картички например. Сигурна съм, че детето е било разстроено от развитието на нещата без да разбере причината. Знам, защото се оказа, че познавам това момиченце, то е едно изключително сладко и будно шест годишно хлапе, което със сигурност нямаше да навреди с нищо на своето любимо момченце.

 

източник:www. moetodete.bg

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap