485 статии
Сряда, 03. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Кухнята като част от интериора: какво да предвидим при проектирането

Тайна ли е, че обзавеждането на жилището започва от кухнята? Не само това – тя е символ на семейното огнище и специално за българина – център на бита и битуването. Същевременно, днес кухнята разширява предназначението си и включва и част от функциите на дневната. Така, членовете на семейството могат да общуват и същевременно  да вършат ежедневните домашни дейности по-свободно. Затова е толкова важно, кухнята да бъде проектирана функционално, удобно и красиво. Кои са основните критерии?
Удобство

Необходимо е да съществува последователност в петте зони на кухнята: за запаси, за съхранение, за миене, за подготовка и за приготвяне. 
Да се подберат видове шкафове и механизми, съобразно съвременните тенденции за улесняване на ползването, което пести време и усилия.
Резултатът: повече време за почивка, за  близките и за себе си. Всеки може да си даде сметка за значението на удобството, когато прекарва в кухнята между 120 и 200 часа месечно.
Стил

Той отразява собствения стил и душевна нагласа на домакинята и членовете на семейството. Пряко свързан със съществуващото пространство и използваните материали, добрият стил не е подчинен непременно на големия бюджет, а най-вече на таланта и умението на дизайнера да балансира между  изискванията на инвеститора, бюджета и съществуващите дадености.
Материали

Разбира се, те определят първо качеството, второ – излъчването, внушението на кухнята сама по себе си или като част от по-голям интетиор и трето – леснотата за ползване и поддържане. Най-използваният материал е Ламинирани Плоскости от Дървесни Частици (ПДЧ). Този материал е евтин, работата с него не е трудна и времеемка, а поддържането е бързо и лесно. Това го прави предпочитан. Използваните дебелини са 16, 18 и 25 мм. Разнообразието по вид и качество е изключително голямо, но броят на декорите е ограничен. Въпреки това, добрият професионалист може да постигне забележителни резултати.
Друг основен материал е МДФ (MDF - Medium Density Fiberboard). Като разновидност може да бъде фурнирован с различни видове фурнири – дъб, бук, орех, махагон и др., фурнированият МДФ придава по-елегантен, модерен вид на кухнята и с естествения си фладер носи усещане за натурална дървесина. Също така предлага разнообразие на цветове, байц и видове лак: от матова до 100% гланцова повърхност. Въпреки, че като материал и изработка е по-скъп, дава по-големи възможности и по-лесно се съчетава с мебелите в другите обособени пространства на дневната.
Често, за да се облекчи бюджета, корпусите се правят от ПДЧ, а видимите части от фурнирован МДФ. Същото важи и за мебели от другия вид МДФ, при който финишната повърхност не е фурнир и лак, а полиуретаново покритие. С богата възможност за цвeтове (5-6000 цвята), свободата за дизайнерски решения е изключителна. Като добавим и разнообразието на профили и фрезовани декорации, възможността за комбинация с фурнирован МДФ, ПДЧ, натурална дървесина и метал (алуминий, инокс, месинг), резултатът практически е неограничен кръг от възможности.
Алтернативните материали - стъклото и метала, също увеличават възможностите - прозрачно, синьо, зелено, кафяво: натурално, матирано или боядисано стъкло, в комбинация с алуминиева рамка или (последната тенденция) апликирано направо на вратите. Освен приложението му за вратички, използването му за помощен плот за обособяване на пространства го прави много желан материал, с неговата лекота и ефирност в пространството, комбиран с иноксови, алуминиеви или месингови конзоли, а често и в комбинация с камък, друг използван материал.
Разбира се „S-класата” като материал е натуралната дървесина: дъб, орех, череша, екзотични дървесини и др. Човекът, инвестирал в такава кухня, ще се радва на един непреходен резултат.
Не бива да подминаваме и използването на пластмасите които макар и плахо навлизат в дизайна на кухнята, като врати, рафчета и др., разбира се, кореспондирайки с останалата част на интериора.
Плотове

Плотовете са най-често от ПДЧ с постформирано термоустойчиво покритие в две дебелини – 30 и 40мм. Пазарът предлага достатъчно разнообразие в комбинация с гръб за стената, който успешно замества трудните за почистване фаянсови или теракотни плочи и дава по-изчистен и цялостен вид на кухнята. Друг вид материал за плотове е камъкът. Мраморът, поради свойството си да поглъща мазнини, вино и др., е неподходящ, но естественият гранит и техническият камък, с неговото голямо разнообразие от цветове са много предпочитани, въпреки по-високата си цена. Освен това имат висока трайност и непреходност.
Като се има предвид, че често животът на една кухня достига 20 години, бюджетът трябва добре да се обмисли и балансира. Почти няма интериор без компромис и именно в тези две насоки дизайнерът може да бъде много полезен.
Що се отнася до бюджета, пространството, осветлението, зоните, механизмите и аксесоарите, чийто избор улеснява максимално използването на кухнята – очаквайте в следващия материал.

www.sgrada.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap