485 статии
Четвъртък, 12. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Какво е бебешки пубертет?

По правило сме свикнали, че децата имат право да се глезят и да не се държат прилично. На тях им е позволено да бъркат в шкафа, когато отидат на гости, те могат да се мацат целите в храна и да мятат всичко по земята.
Децата крещят и плачат истерично на улицата, след като им откажем да купим нещо от магазина. Но те са деца и това се приема за нормално.

Чували ли сте, че децата изживяват бебешки пубертет, когато са на около 2 годинки. И да не сте чували този „термин”, може бързо да се досетите какво означава. На тази възраст мъниците понякога са неконтролируеми, защото все още не разбират защо мама така досадно налага правила от сорта „да махнем биберона” или „да се опитаме да пишкаме в гърнето”. Те обичат да се щъкат във всички посоки, да правят хаос около себе си и проявяват висша форма на егоизъм, мислейки, че мама е длъжна да се съобразява с тях, а те могат да я бият, когато не са доволни, или просто да я скубят за удоволствие. При някои деца се стига и до по-тежки прояви, като например да плачат с часове всеки ден по всевъзможни причини, да се тръшкат, да избухват и да истеризират.

Появява се и тежката думичка „няма” и синонимът й „не искам” и така се стига до пълна катастрофа у дома, където майката и детето са вечно нервни.

Как може да се справим с този проблем?

Бебешкият пубертет по правило отминава за около година, когато детето поотрасне и започне да се социализира и да общува активно. Той може да започне и преди навършването на втората годинка. За доста кратък период кроткото и добро дете се превръща във враждебен малък звяр, който побърква живота ви.

През този период, колкото и да е трудно, ключова роля имат разговорите и обясненията. Промените в живота на малкото човече всяват смут в ежедневието му и затова се иска много търпение. Много родители прилагат метода да не обръщат внимание, долкото могат, и да оставят детето да се „научи”, че така не се прави. Това обаче не е толкова правилна тактика, тъй като всички знаем колко важно са първите седем годинки и, ако оставим малкото да си бъде зверче, то може за дълго да остане такова.

Когато детето ви започне да плаче истерично и да проявява агресия към вас, веднага трябва да му покажете, че по този начин ви наранява и изпитвате болка от удара. Дори малки, децата разбират кое е лошо и кое не. Те знаят, че щом тях ги боли, когато се ударят, значи и вас ви боли.

Обясненията, вниманието и показването са много важни. Някои специалисти твърдят, че децата в тази възраст се държат така неадекватно, защото искат цялото внимние да е насочено към тях. Според други, това е вид стрес, който детето преживява, преминавайки от бебешка към детска възраст. При всички случаи този период трябва да мине и за около година нещата се нормализират.

Иска се воля, за да отстоявате на часовете безпричинен рев. Ако реагирате агресивно към малкото човече, то ще се травмира още повече и така ще влошите положението. Запасете се със солидна доза търпение, докато детето ви преминава през бебешкия пубертет. Този период е тренировка за след около десетина години, когато ще дойде същинският пубертет и тогава ще се искат още повече умения и такат.

Уроците за родители винаги са непълни. Всяка майка сама може да усети кое е най-доброто за детето й и как да постъпва в безбройните трудни ситуации, докато то расте. Трябва само да не забравяме, че дори понякога детето да трябва да се възпитава по-строго, то по всяко време има нужда от любов.

 

Източник:www. semeistvo.rozali.com

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap