485 статии
Вторник, 26. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Огледалото е чудо, то събужда приказни усещания

Но като се замислим в колко много области има приложение, то от приказно явление в науката и в изкуствата се превръща в необходимост. С негова помощ са направени едни от най-значимите открития на човечеството.

Огледалото е променило и тласнало света напред, то е едно от най-важните изобретения на човека. Използва се в астрономическите прибори - телескопи, спектрални прибори, ултразвукова апаратура. С негова помощ Фуко е измерил скоростта на светлината, създаден е фотоапаратът, камерата.

Неслучайно започнах с приказка, огледалото е илюзия. Човек си въобразява, че в огледалото това е той, а всъщност, ако се замислим, това е мним образ. Той зависи не от обекта на отразяване, а от физическите качества на огледалото - от равната или неравна повърхност на стъклото, от невидимото изкривяване на самата плосткост - изпъкнала или хлътнала. На това качество дължим феномена криви огледала.

Говори се, че в Народния театър има едно леко изпъкнало огледало - преди излизане на сцена актьорите обичали да се видят в него по-красиви и по-слаби– след това наистина ставали такива за публиката.

В архитектурата, в пространственото оформление огледалото е широко използвано като оптическа илюзия и корекция на пространството. Чрез него се увеличават обеми, създават се несъществуващи пространства, или пък се унищожават нежелани форми. Огледалните сгради отразяват околните сгради или растителност и така техният обем илюзорно изчезва.

Един от най-известните примери е сградата на фондация „Картие” в Париж с автор Жан Нувел – допълнителна стъклена фасада като огромно огледало отразява образа на кедъра на Шатобриан и другите околни дървета. Фондация „Картие” е плод на размисъл върху дематериализацията - възприемането на два образа, насложени един върху друг, предизвиква объркване, казва авторът за сградата си.

През древността за огледало използвали полиран обсидиан. В днешна Анатолия са намерени остатъци от огледала от 6000 години пр. Хр. Римският историк Плиний също споменава за златни огледала в Древния Рим – през 77 г. след Христа.

За пръв път през XVI век във Фландрия изработват плоски огледала на основата на оловна амалгама. Технологията се пази в тайна, но бързо е разкрита и пренесена във Венеция, която става най-известният производител на огледала през Ренесанса.

В средните векове огледалото е използвано за увеличаване силата на светлината в помещенията – в много известни картини то присъства, за да видим за миг и автора, скрит в него. Например в портрета на сем. Арнолфини от Ян ван Ейк на стената има сферично огледало в красива рамка, в „Менините” на Веласкес цялата картина е отражението на позиращите и художникът в огледалото.

Полезни съвети

Наред с оптическите илюзии, които може да създадем благодарение на огледалото, не бива да забравяме и някои полезни и практични съвети за огледалото.

• Когато избирате осветление, имайте предвид, че то трябва да осветява не огледалото, а този който ще се оглежда в него. Тъй като очите са на височина 160 см за средностатистическия човек, добре е огледалото да е с височина 180 см и да имаме дистанция до него около 1,5 м, ако искаме да се оглеждаме в цял ръст.

• В банята огледалото задължително поставяме над умивалника – тук то може да е част от шкафче за четки и пасти за зъби, козметика и др. Важно е да е влагоустойчиво, а ако е на цялата стена, добре е да се вгради специално отопление против изпотяване.

• Огледалото може да бъде тонирано – с цветно стъкло, фасетирано (според обработката на канта), влагоустойчиво и даже състарено.

• В спалнята вместо огледало, може да направим вратите на гардероба огледални – имайте предвид, че огледалото е тежко и конструкцията трябва да е здрава, а ако вратите на градероба са плъзгащи се, механизмът трябва да е предвиден за по-тежкото стъкло.

• Интересна композиция може да се получи от различни огледала – квадратни, кръгли, а поставено на окачен таван, например в антрето, огледалото ще превърне това често пренебрегвано помещение в интересен кът от дома.
• Още в средните векове огледалото е използвано за увеличаване силата на светлината в помещенията. С негова помощ интериорните дизайнери много успешно коригират обеми на стаи с неправилна форма или правят уютни и обитаеми тъмните ъгли в помещенията.

• Когато поставим едно срещу друго две огледала, се получава оптическа илюзия на безкраен коридор – похват, използван в интериора през ренесанса и барока.

• Огледала, поставени на интервали по протежение на една от стените на дълъг коридор, скъсяват визуално разтоянието и дават илюзия за връзка с околния свят, замествайки прозорците. Там, където огледалото е поставено срещу прозорец, то привлича красивите външни гледки вътре в къщата.

• Дневната и коридорът са добри места за поставяне на големи огледала. Подходящо място за поставяне на огледало е в горния край или на площадката на стълбите, ако имате такива в къщата. Слизайки и качвайки се по нея, усмихвайте се на приятелското лице в огледалото - така ще имате хубаво настроение целия ден.

• Огледалата, както всяко друго нещо, оказват най–добро влияние, когато внимателно се грижим за тях - почистваме, лъскаме, полираме, за да блестят.

 
Огледалните мебели

Лора Ашли започва кариерата си, като рисува флорални мотиви върху ленено платно на масата в кухнята си, отваря първия си бутик през 1968 г., за да се превърне днес в една от най-известните британски дизайнерски фирми за обзавеждане на дома с над 5000 магазина в цял свят. Философията на Лора Ашли е за възстановяване на романтичността в дома – както в текстила, така и в цялостното обзавеждане.

Днес, 23 години след смъртта на Лора, фирмата продължава в същия дух – мебели в стил арт деко, характерен за 30-те години на 20 век, с огледални повърхности. Неслучайно серията се казва „Гетсби” – на името на легендарния герой на Скот Фицджералд.

Серията включва тоалетна масичка, скрин с чекмеджета, бар, кръгла масичка, кръгло, квадратно или правоъгълно огледало и настолна лампа – всичко с огледални повърхности, подходящи за съчетаване с класическо и модерно обзавеждане. Всеки от мебелите е уникат, тъй като е гравиран от майстор-гравьор с типичните за Ашли флорални мотиви.

Дизайнерските огледала

Един от най-известните френски дизайнери Филип Старк е автор на серия огледала, създадени с много талант и чувство за хумор, както са и повечето му творби.

Огледалото Caadre за италианската фирма, работеща главно със стъкло FIAM, е с големи размери и с огледална обла рамка.

Следват вариации върху същата тема – с вградено осветление (лампата мис ”Сиси”), с гравирана рамка с флорални или барокови елементи, с вградена вазичка, свещник , със стъклени полици и др., за да стигне до Royaltone Mirror за Driade с ваза, лампа и етажерки. Някои от моделите са за окачване, а другите просто се поставят на пода.

За Kartell – също водещо име в италианския дизайн, но в областта на пластмасата, Старк създава серията „Francois Ghost Mirror” - с рамка от прозрачна пластмаса в богата гама цветове и в два размера – 79х65 и 88х111 см.

От огледалата, предлагани от „Лора Ешли”, много оригинални са CONSTELLATION MIRROR – огледало „Съзвездие”, напомнящо на звезда, и VENETIAN STORAGE MIRROR – инспирирано от известните през Ренесанса венециански огледала.

Рамката

Тя придава стил на огледалото – дали е позлатена с барокови елементи, метална в стил хай-тек, дървена, MDF, стъклена, витраж или от цветна пластмаса – всичко зависи от избрания стил за дома.

В изчистен модерен интериор, огледалото с пищна барокова рамка може да бъде своеобразен акцент и оригинална смяна на стила. Разбира се, може да минем и без рамка – просто огледалото в такъв случай е добре да бъде фасетирано.

На пазара се предлагат и оригинални огледала с вградено осветление, с инкрустирани стъклени елементи, с матова обработка вместо рамка – например от серията “Дама Сенсо” на испанската фирма за санитарно обзавеждане “Рока”. За банята може да изберем и огледало с вградено увеличително стъкло.


Автор: арх. Гергана СТЕФАНОВА, Илияна ГИКОВА - Департамент “Дизайн и архитектура” НБУ 
 

www.ka6tata.com
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap