485 статии
Понеделник, 13. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Материалите

Основно материалите за производство на мебели се разделят на 3 категории : дърво, ПДЧ, МДФ.

Дърво : Разбира се най-качествения материал, но и най-скъпия. Предимствата на дървото са, че има висока устойчивост и позволява разнообразни форми. Разбира се и то си има своите недостатъци : разнообразието от цветове не е много голямо, мебелите от качествена дървесина са изключително скъпи, ниския клас мебели от дърво (обикновено чам) са некачествено изработени. В някои случаи мебелите от дърво са по-евтини от тези изработени от ПДЧ, но обикновено при тези мебели, дървения материал не е оставен да изсъхне достатъчно добре в следствие на което след известно време се изкривява и цепи.

ВАЖНО : Закупуването на скъпи мебели от дърво не Ви гарантира, че са качествено изработени!!! Ако сте решили да се спрете на този материал проучете подробно производителите на мебели, за да сте сигурни в качеството.


ПДЧ : Най-разпространения материал в производството на мебели. Какво представлява Плоскост от Дървесни Частици, това са смлени дървесни отпадъци слепени със специални смоли, пресовани и покрити с ламинат. Предимства на материала са ниската цени и богатото разнообразие от цветове и фурнири. Недостатъци : не позволява релефни обработки (фрезоване) и не е много качествен като материал, т.е. при нискокачествена обработка мебелите изработени от ПДЧ имат много кратък живот.


ВАЖНО : при избора на мебели от ПДЧ обърнете внимание на производителя на плоскостите : най-качествени са на EGGER, WODEGO, Kaindl и Buchina; докато тези на Кроношпан и Кроно групата са на по-ниско ниво. Ако Ви питат какъв кант да изберете 2мм или .45мм по-добре изберете 2мм, но при всички положения огледайте хубаво ръбовете на мебелите, ако там има леко нащърбване на ламината или кантовете не са гладки в краищата това осначава, че производителя работи с некачествени машини и е по-добре да изберете друг.


МДФ : Какво представлява : фино смлени силно пресовани дървесни частици. Като материал позволява релефни обработки и също така е влагоустойчив. Недостатък е, че е сравнително скъп и поради тази причина се използва предимно за изработка на лицевата част на мебелите или като декоративен елемент. Дори само лицевата част да е от МДФ си струва особено при кухненското обзавеждане, защото там това е най-използваната, мокрена и третирана част. Основно МДФ фасадите (вратите) са 4 вида :
МДФ профил-виж картинката горе. Представлява дълги ленти от МДФ пресовани и ламинирани в дадена форма, от които се изработва рамка. Пълнежа на рамката може да е също от МДФ, но може и да е от ПДЧ.
Готови врати от МДФ-Представлява предварително оформени и отрязани врати, които цялостно се ламинират. За съжаление този метод на обработка е по-разпространен в чужбина и малко фирми внасят такива врати, защото ги ограничават в определени размери.
Фурнирован МДФ- МДФ плоскост покрита с дърво и после лакирана. Изглежда като дърво, но ако лака е некачествен започва да се лющи и става грозно.
Лакиран МДФ- виж кухнята. Сигурно сте виждали красиви, лъскави и скъпи кухни. Това е лакиран МДФ, доста скъпичко като материал заради специалните лакове които се използват. Тъй като лака запечатва МДФ'а е с по-висока влагоустойчивост и въпреки, че изглежда като лесно ранима повърхност съвсем не е така. Лесно се поддържа, но малко повече трябва да се внимава да не се удари силно или да не се почиства с груби и твърди повърхности.

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap