485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Светът на четките

За всеки ефект, който бихте искали да пресъздадете, съществува подходяща четка. Ако желате да се задълбочите в бояджийските техники ще имате нужда от специализирани четки.

Задължителните са отбелязани с (***), тези, без които можете да се справите (**), и онези, които се смятат за лукс дори и сред експертите (*).

1. Ветриловидна четка *

Широка и плоска. Създава ефект на тъкан. Подходяща за деликатни и  преливащи се декорации.

2. Наклонена четка за начертаване на линии **

С твърд косъм, тя се използва за да се чертаят прави линии. Понякога се използва и в боядисването стил "напръскано". Може лесно да се замести от четка за зъби.

3. Мека четка за начертаване на линии **

Благодарение на това, че е мека и абсорбираща, тази четка се използва за начертаването на дълги линии, без да се налага линията да бъде прекъсната за да се вземе още боя. Използва се предимно за да се митират мраморни жилки.

4. Назъбена четка за имитиране на дърво *

Професионала четка, която се използва само от професионалистите, за да се предаде на повърхността вид на моаре.

5. Четка за прах **

Тази мека четка се използва суха, за да се премахнат частиците прах от повърхността, която трябва да бъде боядисана, но за тази операция е достатъчно и парче плат. Четката е подходяща също, ако искате да
приглушите твърде яркия ефект на гланцовата боя.


6. Ветриловидна четка за декорации *

Благодарение на формата си, тази четка е особено подходяща за реализиране на преливащи се цветове. 

7. Четка за имитиране на дърво *

Тази четка създава ефект на прави дървесни жилки. Двата цвята косъм са различно твърди и така създават ефект на случайни линии.

8. Четки за изобразително изкуство ***

Важно е да имате поне една мека четка, за да поправяте подтичанията или сложните детайли. Косъмът е на катеричка, самур или вол. Ако си купувате само една, изберете среден размер.

9. Четка с дълъг косъм **

Не я бъркайте с четките за изобразително изкуство: косъмът на тази четка е дълъг, което е идеално за да начертаете права линия. При работа с маслени бои използвайте твърди четки, а при акварелните -  меки.

10. Четка за пунктиране **

Тази четка създава деликатен ефект на петънца. Боядисването се извършва като се държи четката вертикална спрямо декорираната повърхност. Естествено, колкото е по-малка четката, толкова повече време ще Ви отнеме декорацията. Най-добър ефект се постига, когато се използват четки с естествен косъм, които, обаче, са твърде скъпи. Върху малки повърхности можете да получите по-деликатен ефект ако използвате
четката за прах.

11. Попиващи четки ***

 Някога тези четки се реализираха от козина на пор. В момента съществува богат асортимент от тези четки: с рядък или с гъст косъм, със заострено връхче, плоски, кръгли, тънки или дебели. Използват се за извършване на особено точни и детайлни работи, като имитирането на естествено дърво. Косъмът им е бял и дебел и задържа голямо количество боя, което позволява идеалното нанасяне на боя на плоска повърхност или по ъглите. Полезно е да имате поне няколко с няколко различни размери.
 
12. Тушовка **

Тази четка с естествен косъм на свиня или язовец, създава деликатен ефект и затова се използва в имитацията на дървесни жилки или в моарирането. Четките със свински косъм са по-евтини, но и по-малко еластични, което създава не толкова деликатен ефект. Направени са, за да смегчат боядисването на дърво, но можете да получите същия резултат, използвайки мека и плоска четка за декорация.

13. Четки за шаблон ***

Има ги в различни размери и с различен косъм. Макар че, за декорирането с шаблон можете да използвате и гъба, по-добре е да притежавате и няколко такива четки, защото те позволяват по-добро нанасяне на боята, особено за да оцветите тънки линии. Най-добре е да купите размерите 8, 12 и 14.

15. Бояджийска четка  **

Използва се за да се подчертае ефектът на боядисването, като се провежда по още неизсъхналата боя. Тази четка с деликатен конски косъм, е полезна също така и за техниките на остъргване на боята.

www.imoti.net
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap