485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Да познаваме цветовете

Човешкото око е способно да различи повече от 10 000 000 цвята. Цветовете, заедно с техния безкраен брой оттенъци, имат силно психологично влияние върху нас. Поради тази причина е необходимо да се научим да ги използваме, преди да изберем някои от тях, за да декорираме различните помещения на нашия дом.

Първото нещо, което ни прави впечатление като влезем в дадена стая, е комбинацията от цветове, на които се базира цялото обзавеждане. Може би става дума за подсъзнателна реакция, но всички ние чустваме влиянието, което цветовете и декорациите по стените, тавана, пода и тапицериите оказват върху средата и следователно и върху нашето натроение. Точно поради това влияние, което е доказано от многобройни задълбочени изследвания и екперименти, изборът на цветовете трябва да бъде извършен много внимателно. Затова би било много полезно да се знае, например, колко и кои вариации произхождат от основните цветове и как те могат да се комбинират помежду си. Следвайте ни и ще откриете заедно с нас света на цветовете.

Един единствен цвят,  безброй оттенъци

Употребата на един единствен цвят в неговия безкраен брой оттенъци създава приятен ефект и релаксираща атмосфера. В тази баня, в която преобладава зеленият цвят, пастелният тон, употребен за стените и тавана констрастира хармонично с тъмно-зелената облицовка на панелите. Растителната декорация, получена с помощта на шаблони и месинговите кранчета са подбрани специално, за да подчертаят монохроматичния ефект.

Цветове-приятели

Ако контрастът между цветовете е равностоен и се използват цветове, които се намират близо един до друг в цветовата палитра, общият ефект става изключително приятен. В този хол са били използвани цветовете между оранжевия и кафевия, оттенъците вървят от светлите тонове на естественото дърво през топлите цветове на глината до тъмнокафявото. Тъмносини, с цвят слонова кост и бежови петна създават необходимия контраст. Без тях, цялостният ефект би бил твърде безличен.

Игра на контрасти

От цветови комбинации с много силен контраст, като например тази между жълто, бяло и черно може да се получи много приятен ефект, но и понякога невероятно "изморителен", ако цветовете не бъдат добре уравновесени.
Точно за да се избегне това, в този хол контрастът между бялото и черното на килима и тапицерията е "омекотен" от светложълтия цвят на стените. Стаята е осветена от бял таван, от камината и от пода от теракот.

Идеи

Ако искате да обновите стая от вашия дом, но не Ви достига вдъхновение или не се чуствате сигурни за крайния резултат, съветваме Ви да се справите с проблема, опитвайки възможните цветови комбинации, набавяйки си и сравнявайки парченца от платовете, които смятате да използвате за тапицерията или тапетите, както и картончета, боядисани с боите, които смятате да използвате. Подредете всички тези елементи така, както биха се намирали в стаята - лака за пода отдолу, и над него останалите елементи. Опитайте се да си представите крайния ефект. Тази хитрост ще Ви позволи да изпробвате различни алтернативи, докато не намерите най-доброто решение.
След това може да се опитате да изберете и цвета на стените. Помнете да държите боядисаните картончета и парчетата тапети вертикални, защото когато са хоризонтални, цветовете изглеждат много по-светли. Ако следвате съветите ни, ще избегнете голяма част от грешките, и ще можете да бъдете сигурни, че крайният резултат ще бъде точно този, който сте очаквали.

Цветови кръг

Цветовият кръг представлява степенуван цветови спектър и е стандартен начин за описание и определяне на цветовете.
Тръгва се от трите основни цвята, които са червеният, синият и жълтият.
Ако смесите 1:1 по двойки основните цветове, ще получите трите второстепенни цвята: от червения и жълтия се получава оранжевият, от червения и синия - лилавият, от синия и жълтия - зеленият.
Ако смесим второстепенните цветове с основните, до тях в кръга се образуват 6-те третостепенни цвята.
От червения и оранжевия се получава тъмно оранжевият, от червения и лилавия - червеникавият лилав, от синия и лилавия - синкавият лилав, от синия и зеления - морско-синьото, от жълтия и зеления - лимоновото зелено, и от жълтия и оранжевия - тъмно жълтият. По този начин кръгът е завършен.

Цветове и тоналности

Ако сте разглеждали цветовете бои, платове, тапицерия, подови покрития, сигурно сте забелязали, че всеки цвят разполага с много богато разнообразие от тоналности. Ако добавите бяло, ще получите по-блед цвят, докато ако черно, то ще направи цвета Ви по-тъмен. Във всяка цветова комбинация е много важно цветовете да бъдат в равновесие.

Ако използваме само светли цветове, стаята може да изглежда бледа, ако пък използвате цветове със среден интензитет тя би могла да изглежда  твърде монотонна, а ако за декорация се използват само тъмни тоналности, стаята ще изглежда сенчеста и мрачна.

Топли и студени цветове

Кръгът разделя цветовете по естествен начин. От едната страна са разположени топлите цветове, като червеният, оранжевият, жълтият, розовият, прасковеният, теракота, златният, ярко кафявият и някои от лилавите цветове.
Топлите цветове изглеждат сякаш се проближават към Вас, смалявайки стаята; можете да ги използвате за да подчертаете някоя подробност или за да направите атмосферата по-уютна.
От другата страна се намират студените цветове, тоест синьото, зеленото, и др. Тези цветове, за разлика от предишните, изглеждат сякаш се отдалечават от Вас, уголемявайки помещението.
Ако прекалите с топлите цветове има опасност да създадете чуство за клаустрофобия, докато ако има прекалено много студени - ще предадат чуство за отчужденност. Затова е важно те да бъдат уравновесени помежду си. Използвайте също така и неутралните цветове (бяло, черно, сиво или бежаво) за да смекчите общия ефект.

Вдъхновение от природата

Ако прелистим мостри на бои, ще забележим, че най-чудноватите имена на цветове почти винаги са вдъхновени от природата: морско синьо, гълъбово сиво, тревно зелено, небесно синьо, лимонено жълто.

Природата е пълна с прекрасни или твърде смели комбинации, които, макар и нестандартни, нито контастират, нито създават неприярно впечатление. Не е трудно да се забележи, че в монохроматична естествена среда, например в гората, ярко зелените тонове биват подчертани от бледия цвят на листата и папратите. По същия начин, естествените цветове на върбовите клонки и на сламата се комбинират със своите "цветове-приятели" от онази част на палитрата, която се намира между кафявото и жълтото. В природата един от най-силните контрасти може да се наблюдава в центъра на чашката на лалето. Наситено жълтото и блестящо черното, сложени едно до друго, ослепяват -  по същия начин стая, декорирана с тези цветове би изглеждала стимулираща за очите и би зареждала с енергия.

Тоналности

Ако добавите бяло към чист цвят, ще получите по-блед оттенък.
Всички тези цветове са получени добавяйки към наситен цвят малко или повече бяло.

 

Цветовата палитра

Постепенния спектър ни показва първичните, вторичните и третичните цветове в тяхната действителна яркост, без добавяне на бяло или черно.

Оттенъци

Ако добавите черно към даден чист цвят, ще получите по-тъмен оттенък. Кръгът отдолу ни показва как, увеличавайки черния цвят, потъмняваме цветовете, създавайки серия от по-тъмни оттенъци.

 

Как да програмираме цветовете

Обикновено, комбинациите от цветове могат да бъдат разделени в 3 групи:
монохроматични, "съседни" или "свързани" и контрастиращи или допълващи се.

Монохроматични комбинации

Цветовете от този тип комбинации произлизат от един и същ сегмент от кръга, без да има преход от един на друг. Създайте комбинация използвайки различните тоналности на един и същ цвят. За да създадете различни вариации, използвайте аксесоари с контрастиращи или неутрални цветове.

Съседни комбинации

Тези комбинации се състоят от цветовете на 3 или 4 съседни зони на колелото.
В този случай успехът зависи от създаденият баланс между топлите и студените цветове: тоест ако сте избрали само топли цветове, опитайте се да балансирате ефекта като добавите цветове, които се намират от другата страна на колелото. Така ще постигнете по-неутрален и хармоничен краен резултат.

Комбинации с допълващи се цветове

Цветовете, които се намират един срещу друг на кръга, се наричат "допълващи се" и използвани заедно, създават изключително силен ефект. В тези комбинации се съюзяват топли и студени цветове, но тъй като обаче обикновено топлите цветове вземат надмощие, те ще получат главната роля в комбинацията. Затова, за да получите уравновесен ефект, използвайте  топлите цветове в пропорция 1:3 спрямо студените. Ако се колебаете, използвайте по-бледите и неутрални тоналности за основните повърхности и по-силните и ярки за детайлите.

Теория за цветовете

Широчина на стаята
Ярките и контрастиращите цветове създават много по-силен ефект ако бъдат използвани в широки пространства.
Те "се приближават" до Вас както топлите цветове, докато бледите, нанесени върху големи повърхности изглеждат по-леки и сякаш се отдалечават: Поради тази причина интензитетът на цвета трябва да бъде подбран спрямо обширността на пространството, в което той ще бъде използван.

Контрастиращи цветове

След като дълго и внимателно сте се вглеждали в даден ярък цвят, ще забележите, че след като преместите погледа си от него, ще Ви се стори, че виждате съотвеният му обратен цвят от кръга. Става дума за съвсем естествена реакция, но и за хитър трик, който бихте могли да използвате, ако искате да създадете схема от контрастиращи цветове.

Други схеми

Ако се комбинира даден основен цвят с двата цвята, които се намират отстрани на неговия допълнителен цвят се получава така наречената "разделно допълваща се" схема. Можете да я променяте, като използвате различните оттенъци на всеки от участващите цветове.

Пример монохроматична комбинация

 

Независимо от това, че зеленият цвят се смята за студен цвят, в тази баня хитрата комбинация между жълто-зеления цвят на стените, заедно с топлите лилав и розоват цветове на декорациите, е създала
уютно помещение, без да отнема способността на студените цветове да разширяват стаята.

Пример комбинация от съседни цветове

 

Бежавото и кремавите цветове са смятат за неутрални цветове, независимо от това, че са тоналности от гамата на кафявите и жълтите цветове. Ако тези цветове се комбинират помежду си, ще направят атмосферата отпускаща и тъй като се приближават много до белия цвят, ще създадат впечатление на широчина на стаята.

Пример контрастиращи цветове

 

Белият цвят е неутрален топъл цвят, докато черният - неутрален студен цвят. В тази комбинация черно-белите карета на килима и столовете биват смекчени от жълтия цвят. По принцип е хубаво да не се прекалява с декорацията на карета, защото може да надделее над останалите
елементи в стаята, правейки я да изглежда много по-малка отколко е.

 

 

 

www.imoti.net
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap