485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Наръчник ни съветва какви врати и прозорци да купуваме

PVC дограмата осигурява добра топлоизолация

Оказа се, че българският потребител не е информиран не само за правата си, а и затова как да избере един продукт. Дали стоката е добра и ще му свърши работа, или ще трябва да заделя пари за покупка на нова. Това е причината комисията за защита на потребителите съвместно със сдружението "Български врати и прозорци" да издадат брошура със съвети към купувачите на такива стоки и услуги. Наръчникът съветва потребителите как да изберат подходящи прозорци и врати за дома или офиса.

Най-важното, което трябва да се знае при избора на дограма, е степента на топлоенергийна ефективност, шумоизолацията и цената. Според експерти в бранша дограмата заема близо 25% от площта на сградата, но около 60% от загубите на топлина се дължат именно на нея. Това до каква степен топлината ще проникне в помещението зависи от профила, стъклопакета и разстоянието между стъклото и касата на прозореца.
Изборът на дограма - алуминиева или PVC, зависи от това къде ще бъде поставена. За жилищата специалистите препоръчват PVC заради по-добрата топлоизолация. Ако се остъклява тераса, която да пази прането от прах, по-рационално е да се сложи алуминиева дограма с приплъзване, за да не пречи на простора, съветват от бранша. За магазините са препоръчителни стъклените врати и витрини, защото там около 95% от площта е стъкло.

Профилите

Сред предимствата на дървените профили за прозорци са отличната топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз и внасят уют. Изработват се от иглолистни материали - смърч, масивна дървесина - дъб, бук, ясен, махагон или екзотични видове.
При избор на дървен профил купувачите трябва да са наясно с потенциалните проблеми, които могат да възникнат впоследствие, защото дървото е жив материал. Един от тях е промяната на структурата - деформация, отмествания, провисвания, заради неправилната подготовка на съставките на дограмата. Гниенето и появата на гъбички и насекоми също са един от минусите на тези профили. Освен това повърхността на дървото е по-трудна за поддръжка в сравнение с пластмасата и алуминия. Ако изборът е дървен профил, то на 5-6 години лакът или боята трябва да се освежават, съветват специалистите.
От друга страна, PVC профилите са устойчиви на атмосферни влияния, не допускат образуването на конденз и поддръжката им е много лесна.
Алуминият пък придава модерен, елегантен и завършен вид на сградата. Този вид профил също е лесен за поддържане и дава възможност за избор от богата цветова гама, включително и имитация на дърво. Според специалистите в бранша единственият проблем при него е, че алуминият е добър проводник. Топлопроводимостта му е 1000 пъти по-висока от тази на дървото и PVC и това може да доведе до появата на конденз и мухъл, обясняват от бранша.
Много от производителите на профили у нас предлагат и специален противовзломен обков, който осигурява потребителя от нежелано проникване в дома. Тази защита е допълнителна функция - по-стабилно укрепване на профилните системи и по-здрав стъклопакет. За максимално дълъг живот на противовзломния обков експертите съветват да се използват pH неутрални почистващи препарати, елементите да се смазват веднъж годишно и помещението да се проветрява често, за да не се образува конденз.

Остъкляването

Сред основните критерии при избор на стъкло е видът на помещението - спалня, дневна, офис. Важно е и какво е изложението и степента на шума отвън - дали ще е улица, гара, детска площадка. За места с много посетители специалистите препоръчват да се използват закалени стъкла или трилекс. Причината е, че закалените стъкла са 4-5 пъти по-яки при огъване от обикновеното, а трилексът не се разпада при счупване.
Усъвършенстван вариант на двойното остъкляване е стъклопакетът. Освен топлоизолация и звукоизолация той осигурява и защита от слънчева радиация. Състои се от две или три стъкла, които ако се изпотят от вътрешната страна, значи качеството не е добро, обясняват специалистите. Най-голям приток на светлина осигуряват зелените стъкла, а сивото, кафявото и светлоотразителното - защита от преминаване на светлина.
Значителна икономия на разходите за отопление правят високоемисийните - К стъкла. Причината е, че те имат специално покритие от благородни метали, което отразява топлината от помещението навътре към него, без да пречи навлизането отвън на топлина и светлина.

Врати

Изборът на интериорната врата зависи изцяло от предпочитанията на клиента. Каквато и плоскост да избере, отгоре се полагат покривни материали. Препоръчително е за жилищата входната врата да се отваря навътре, за да могат свободно да се ползват общите помещения на етажа. За интериорните врати специалистите препоръчват те да се отварят към помещението към най-близко стоящата перпендикулярна стена. За баните най-доброто решение е вратата да е от PVC или алуминий, ако има директен досег с водата.

www.imoti.net
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap