485 статии
Неделя, 08. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

СТАРЕЕЩОТО ЛИЦЕ
30.05.2008
СТАРЕЕЩОТО ЛИЦЕ


Стареенето ма кожата е естествен процес, свързан с физиологичното състояние на целия организъм. С напредване на възрастта в организма настъпват невъзвратими промени, които се придружават от т. нар. старческа атрофия на кожата. Възрастта, през която се появява тази старческа атрофия, както и степента на нейната изразеност са строго индивидуални. При това е доказано, че наследствеността играе важна роля за преждевременното или по-късното настъпване на тази атрофия. От съществено значение са също и начинът на живот, както и навременните, и правилните грижи за кожата.
Как да предпазим лицето от проявите на старостта? Как да направим възрастното лице да изглежда по-свежо и по-младо?
Всеки, който преследва тази примамлива цел, трябва да знае, че тя се постига с цената на упорити и продължителни усилия, а не за кратко време и с чудотворни средства.
Трябва да сте наясно, че младежката еластичност, свежест и сочност на кожата зависят от безупречното хармонично функ¬циониране на всички органи и системи на организма. Чист въз¬дух, редовни гимнастически упражнения, целесъобразен начин на хранене, здрав сън, системни козметични грижи — ето изворът на младостта на жената.
Белезите на застаряване на кожата се появяват най-напред по откритите части на тялото — главно лицето и шията, тъй като върху тях влияят допълнително и факторите на околната среда: слънце, вятър, студ, индустриални продукти, неправилно козметично третиране и др. Важна роля за преждевременното застаряване на кожата играят и различните възпалителни заболявания на различни органи и системи, нарушенията в обмяната на веществата и в дейността на жлезите с вътрешна секреция, недостигът па витамини и белтъчини в храната, лип¬сата на достатъчно чист въздух, движение и сън, злоупотребата с никотин и алкохол, бързото отслабване и др.
Възрастовите промени в кожата се характеризират с намаляване и изместване на подкожната тлъстина и промени в съединителната тъкан. Променя се характеристиката на кожата по отношение на цвета, дебелината, гладкостта, еластичността и съдържанието на влага.
Измененото разпределение на тлъстините на лицето- (изместване на тлъстините) заема едно от първите места в процеса на стареенето на лицето. То започва между 20 и 25-годишна възраст, като тлъстините под очите намаляват, очите хлътват, образуват се тъмни кръгове (дължащи се на презирането на кръвоносните съдове), кожата се отпуска във вид на торбички. С течение на годините тлъстините се изместват в дол¬ните части на лицето и образуват увисналите бузи и двойната брадичка — получава се квадратна форма на лицето. Еластичността на влакната на съединителната тъкан намалява, кожното кръвообращение се влошава, кожата се изсушава. В резултат на тези процеси формата на лицето се променя, кожата става сивожълтеникава и суха, появяват се множество бръчки по челото, около очите, носа, устата, шията и пр.
Процесът на остаряване на организма е неизбежен, но може да бъде забавен, като се запазят по-продължително време младежката свежест и красота.
Запомнете! Занемарените грижи за организма и в частност за кожата са първата стъпка към преждевременното остаряване. Трябва да се вземат предпазни мерки още в млада възраст, преди да са се появили значителни изменения по кожата. Това обаче не значи, че при повяхнала кожа и появили се вече бръчки трябва да се предадете. Напротив, вашата намеса ще подобри състоянието на кожата, ще забави процесите на стареене.
Въоръжете се със знания и търпение и започнете системните грижи за вашата красота!
Преди всичко внимавайте за здравето си, тъй като много от най-невинните заболявания дават отражение върху кожата. Лекувайте незабавно всякакви, макар и леки заболявания на нервната система и жлезите с вътрешна секреция, гинекологичните заболявания, стомашно-чревните смущения и др.
Гимнастиката и спортът са едни от основните фактори за запазването на вашата младост, красота и здраве. Активното движение подобрява кръвообращението на тялото и насища клетките с така необходимия им кислород. Това ще помогне да добиете свеж, розов тен. Освен това ставите ви ще запазят своята подвижност, тялото ви дълго време ще има младежки вид с хармонични пропорции и стегната мускулатура. Поход¬ката ви ще се запази младежки гъвкава и грациозна.
Известно ли ви е, че начинът на хранене забавя или ускорява процесите на стареенето? Злоупотребата с много- горещи, много студени, люти, солени и кисели храни, както и тютюнопушенето, и консумацията на алкохол водят до преждевременно остаряване на кожата, тъй като увреждат храносмила-
телцата, сърдечносъдовата и нервната система на организма. Богатата на белтъчини, витамини ,и минерални соли храна с основен фактор за нормалното функциониране на органите и системите на организма, което забавя процесите на старсег.е. Хранете се предимно със сурови плодове и зеленчуци, плодови сокове и млечни произведения и ватата кожа ще ви се отплати с младежа свежест и еластичност.
Витамин А има голямо значение за кожата и не без основание е наречен витамин на красотата. Той противодействува на вроговяването на епителните клетки и стимулира растежа на младите клетки. Затова консумирайте богата на провитамин и витамин А храна: масло, яйца, черен дроб, рибено масло, моркови, тикви и др.
Не забравяйте и храносмилателната система. Козметичните дефекти на вашата кожа могат да се дължат на нарушено храносмилане и дългогодишен хроничен запек. Не се опитвайте да регулирате изпразването на червата си с постоянна употреба на пургативни препарати. Те са само помощно средство, което се прилага от време на време. Основното лечение e подбирането на богата на целулоза храна, която стимулира дейността на стомаха и червата, без да ги обременява. Пийте сутрин преди закуска топлавода, подсладена с мед, закусвайте с прясно мляко и ще регулирате изпразването на червата.
Осемчасовият спокоен сън при отворен прозорец (или поне в добре проветрена стая) е важен помощник във вашия стремеж към красота и свежест. Всяка безсънна нощ се отразява пагубно върху вшия тен и ускорява процесите на стареене.
Бързото отслабване с драстични диети или пълно гладува-ие води до отпускане на кожата и образуване на бръчки. Отслабвайте и се борете за стройна линия, но само за сметка на намаление на мазнините и въглехидратите във вашата храна. Гимнастическите упражнения, спортът и туризмът са незаменими помощници в тази борба.
Избягвайте излишните гримаси. Това обаче не означава, че не трябва да се смеете. Смейте се сърдечно, на воля, от цялото си сърце. Смехът подобрява кръвообращението на кожата, лекува неврозите. Търсете поводи по-често да се смеете и вие ще забавите процесите на стареене в организма. Смехът ще ви помогне да бъдете винаги бодри и жизнерадостни, да придобиете душевно равновесие. Не забравяйте сентенцията: „Светът е оцелял, защото се е смял". Тъжното настроение, плачът, гневът, завистта, злобата причиняват спазми на кръвоносните съдове, влошават кръвообращението на тялото и кожата и задълбочават т. нар. бръчки на лошото настроение.
За да забавите започналите процеси на стареене и да възвърнете на кожата нейните изгубени качества, необходимо е да прилагате и външни грижи или т. нар. козметично третиране Какви козметични препарати ще използувате, зависи от типа на кожата, от възрастта и състоянието й в момента — различни временни смущения. Кожата регистрира като борометър н съответно реагира на всякакви външни и вътрешни дразнения — промяна на времето, менструален цикъл, нервни напрежения и др. Тези непрекъснати промени трябва да се имат пред вид при козметичните грижи за кожата.
Не прилагайте всеки ден едно и също козметично третиране — оставяйте от време на време кожата без никакъв крем, друг път я намажете обилно с козметичен крем. Редувайте кремове, съдържащи различни активни вещества.
Един път седмично измивайте лицето и шията със сапун, което представлява най-лека форма на козметично пзлющване, наречено още козметичен пилинг. При много суха и набръчкана кожа един път седмично лицето и шията се почистват добре и им се поставят 3—4 горещи компреса. Върху затопленото лице поставете дебел слой ланолинов крем, който оставете да действува половин час. Остатъците от крема отстранете с лигнин и наплискайте лицето със студена вода
Трябва да избягвате козметичните средства, които съдържат висок процент спирт.
Излизането на открито и излагането на лицето на слънце, вятър и студ трябва да става само след като сте намазалн лицето и шията с плътен, прикривен дневен крем. Ако сте в планината или на морския бряг, върху дневния крем трябва да нанесете противослънчев препарат, съдържащ фотофилтьр. При силно слънце носете тъмни очила, за да предотвратите свиването на очите и задълбочаването на бръчките около тях.
Козметичното третиране на лицето и шията се извършва но методите и правилата, отнасящи се за сухата кожа. При стареещото лице обаче трябва да приложите и някои допълнителни грижи.
Десет-петнадесет минути преди сутрешното измиване намажете лицето и шията с каймак или сметана. След като измиете лицето и шията, изплакнете ги със студена солена вода (две чаени лъжички морска сол на един литър вода) и нанесете дневния крем върху още влажната кожа.
Вечер, след като почистите основно лицето и шията, нанесете мазен крем, съдържащ витамини, хормони или някои други биологично активни вещества. Разнесете крема върху кожата с памук, напоен с някакъв плодов или зеленчуков сок.
Добре действуват и посменните (горещи и студени) компреси.
Особено полезен за увяхналата, обезводнена и обезмазнсна кожа е лосионът, приготвен от цветето алое. Този лосион съдържа много етерични масла, витамини и ферменти. Приготвя се по следния начин: 100 г измити листа от алое се държат 5 дни в хладилник. След това се измиват отново, заливат се с половин литър студена вода и се оставят да киснат два часа. Сместа се поставя на огъня и се вари 5 минути след завирането. Оставя се да изстине и се прецежда. С този лосион се правят три пъти седмично компреси на лицето. Компресът се оставя да действува 10 минути, след което върху още влажната кожа се нанася крем.
Два-три пъти седмично е необходимо да прилагате хранителни маски на лицето и шията — майонеза от жълтък и олио с прибавени към нея пчелен мед и някакъв сок от плодове или зеленчуци.
Стареещото лице се нуждае от козметичен масаж, проведен от опитна козметичка по определена схема.
 

 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap