485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

КОГА ЗВЪНИ БУДИЛНИКЪТ НА СТРАСТТА
29.05.2008
КОГА ЗВЪНИ БУДИЛНИКЪТ НА СТРАСТТА

 

 Желанията за страстна любов рядко съвпадат между мъжа и жената

Наистина ли щастието на двама души може да бъде нарушено от различни биологични ритми, в основата на които стои цикълът сън – бодърстване? Към този проблем сериозно са се отнесли изследователи, наблюдавайки двойки сова - чучулига.

ЧАСОВЕТЕ ЗА СЕКСУАЛНА АКТИВНОСТ ПРИ ДВАТА ПОЛА СА РАЗЛИЧНИ

Оказало се, че действително жената и мъжът в подобна връзка много спорят, рядко излизат заедно пред света, често се чувстват самотни. Проблемите при двойките сова - чучулига се засилват и от това, че партньорите по-малко се занимават със секс.

Несъвпадения на страстта се случват и при двойки, живеещи в един ритъм – две чучулиги (такива хора на земята са 25-30 на сто), или две сови (също 25-30 на сто и накрая два гълъба (всички останали индивиди).

Причината най-общо е в това, че часовете за сексуална чувствителност при силния и слабия пол не вървят в такт. Когато в интимните отношения между мъжа и жената се случат обидни разногласия: той иска, а тя - не (затова пък вчера е било точно обратното), виновни са пак същите тези вътрешни часовници, които природата е установила за всяка клетчица от нашия организъм.

ХОРМОНИТЕ ИМАТ ЧАСОВИ, ДНЕВНИ, СЕЗОННИ И ГОДИШНИ КОЛЕБАНИЯ

Биоритмите в нашия организъм са много. Има такива, чиято продължителност е по-малка от секундата, и други, които се разтягат на няколко години. При всеки от нас изблиците на активност (небивала работоспособност) се сменят с отпускане, апатия и моменти, когато силите са на свършване. Дори и най-неуморният и издръжлив работник трудно може да спори с биоритмите, както и най-страстният любовник. Всичко това се обяснява с факта, че нивото на хормоните в кръвта имат часови, дневни, многодневни, сезонни и годишни колебания.

Синтезът на белтъчния компонент е своеобразна биологична пружина, привеждаща в движение нашите вътрешни ритми. Своеобразният часовникар – хипоталамусът, съобразявайки се със своите измервания на времето, дава команда на хипофизата, на която са подчинени хормоните, управляващи любовната страст.

Получава се така, че в едни дни хормонът тестостерон е мързелив, а в други е готов на големи подвизи в леглото. Със същото такова променливо настроение се отличава той и през 24-те часа на денонощието.

ГРАФИКЪТ НА МЪЖКАТА И ЖЕНСКАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Дали има моменти, когато страстта обхваща и двамата партньори с еднаква сила? Ние ще се опитаме да изобразим своеобразните криви на желанието и да намерим точките на съприкосновение на мъжкия и женския апогей. Те не са много, но наистина има минути, в които сърцата бият в унисон.

Ето как изглежда графикът на мъжката и женската чувствителност. В първите часове след пробуждане, особено след еротични сънища, мъжете са активно настроени за секс. В 7 часа сутринта активността на мъжките полови хормони превишава нормалното ниво с 20 процента, а към 9 часа - с цели 50 процента. Линията на възбуденото настроение върви към спадане към 10 часа и отново се покачва към 11. Тук е първото несъвпадение. При жените сексуалната отзивчивост още не се е пробудила. Прогестеронът особено силно и бурно се изработва при жената от 18-ия до 22- рия ден от менструалния цикъл, до известна степен намалява в периода от 10-ия до 16-ия ден на цикъла.

Чак към 12 часа на обяд хормонът на желанието започва да постъпва в кръвта на жената. Именно средата на деня е желаното време за секс.

В 13 часа мъжът, както и преди, е възбуден. Към 16 часа неговата готовност достига най-високите си предели. В тези часове на деня и жената е готова за чувствена среща.

След два часа и мъжкото, и женското либидо се нуждаят от почивка. По това време на деня могат да се занимават със спорт.

Свикнали сме да мислим, че вечер организмът трябва изцяло да се отдаде на страстта - но не е така. Това е времето на разминаването и разногласието. При жената, както и преди, хормоните са безмълвни, дори и цял ден да не е била на работа, докато мъжът активно е настроен за интимни отношения. И за сетен път се потвърждава мнението, че женската сексуалност е много по-сложно устроена от мъжката. За да може мъжът през тези часове да пробуди у партньорката си чувственост, му се налага да използва цялото си обаяние, да бъде много нежен.

И вече към 22 часа най-накрая и нея я обхваща любовната страст, но малко е позакъсняла. Мъжкият организъм, въпреки че пак му се иска, вече се бори със съня. Затова често няколко минути след страстните прегръдки и ласки - под въздействието на ендорфините, постъпващи по време на оргазъм в мозъка - мъжът тутакси заспива. Това много често обижда партньорката му.

НЕ СЕ СТЕСНЯВАЙТЕ ДА ПОПИТАТЕ ЛЮБИМИЯ КОГА МУ СЕ ИСКА

Към биоритмите, разбира се, не трябва да се отнасяме като към някаква задължителна програма или по-скоро прогноза. В реалния живот не можем да се ръководим точно от биологичните часовници. Но за повечето жени и мъже тези съвети могат да бъдат полезни.

Не трябва единият от партньорите да си слага на сърцето отказът от секс. Това съвсем не означава, че чувствата са изчезнали, просто либидото на партньора не е в активно състояние.

Бъдете търпеливи и внимателни към любимия човек. Без да се притеснявате, го попитайте кога ще бъде обхванат от страст. Вслушвайте се и в себе си - в кои часове се чувствате най-разположен към любовни игри.

Разбираемо е, че златният час на страстта - 16 часа - на всички ни се изплъзва. Но не всичко е загубено - има почивни дни, празници, отпуск. Много е важно да не пропуснете толкова рядко улучения сексуален час. Дайте воля на нежността и чувствеността си. Измислете сценарий на този прекрасен ден. Биолозите твърдят, че пълнолунието особено много изостря сексуалното желание. Пък и не само секс, а много приятелски, задушевен, близък разговор можете да си проведете в този час.

Еротичното меню. След хубавия секс съответно трябва да ви очаква една вкусна вечеря, съчетана с хубава музика. Защото именно между 17 и 19 часа нашият вкус, слух и обоняние са най-чувствителни. Тук е уместно да напомним и за така наречените афродизиаци – продукти, повишаващи сексуалността. Такива са целината, аспержите, лукът, горчицата, шоколадът, яйцата, морските продукти.

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap