485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

ГОРЧИВАТА ИСТИНА ЗА ИЗНЕВЯРАТА
29.05.2008
ГОРЧИВАТА ИСТИНА ЗА ИЗНЕВЯРАТА

 

В съвременното западно общество единствената одобрявана форма на брак е моногамията. Именно тази мисъл е дълбоко заложена в нашите умове и сърца, затова от най-ранна възраст чакаме появата на втората си половинка - вълшебния Принц или Принцеса. При това беззаветно вярваме, че самият факт на срещата с този човек означава край на всичките ни мъки и начало на златен период, на пълна хармония и щастие.

Уви, силата на този мит е толкова голяма, че много от нас се стремят към женитба с цялата си душа. Напредването към заветното щастие обаче понякога става по доста стръмни пътечки. И нерядко самата любов става причина за истински силната и остра болка, която ни връхлита. Но най-болезнената и често срещана от всички възможни изненади до ден-днешен си остава изневярата. Тя прави сладостния плод на любовта мъчително горчив, тя разрушава живота ни и нанася непоправими щети на отношенията ни. Ако не успеете да прескочите този труден момент и отново да изпитате доверие в себе си и любимия си, нещата може да станат много сложни. Но как да повярваш на този, който те е предал - би възразил всеки. Да, никак не е лесно да се реши човек на тази геройска постъпка. Но ако я направите, ще получите завидна награда - вашата любов от черен хляб ще се превърне в пикантно блюдо и обстоятелствата ще ви донесат сладостна мъдрост и покой.

Нима аз не съм като другата?

Човек така е устроен, че сблъсъкът с предателството на любимия води до неизменния въпрос:” Защо? Как можа да се случи?” Като се поопомним, обвиняваме себе си за всичко. “Аз съм много дебела!”, “Може би тя има подълги крака, може да кара джип, да играе тенис, а аз съм едно безлично създание!” В този случай под заплаха се оказва най-скъпото ви - вярата в собствената ви състоятелност: личностна, сексуална и финансова.

А причината да ви изневеряват всъщност може да се окажат не недостатъците ви, а нещо съвсем различно. Найобразцовите жени и мъже нерядко изневеряват, дори го правят по-често. Тогава какво подтиква хората към интриги, които понякога заплашват да прераснат в силно чувство и да разрушат предишния брак? Психолозите определят три основни причини.

Социални, или семейството - клетка на обществото

Искаме или не, ние живеем в общество, последователно и старателно разрушаващо всички устои, удържали хората в рамките на моногамните отношения.

Щом загнилите рамки на предишните ни - социалистическите, устои рухнаха, обществото беше заляно от вълната на изневерите. Еротичната продукция, открито или завоалирано рекламираща свободата на нравите, възбуждаща чувствеността и съблазънта, стана леснодостъпна дори за децата. На мода излезе образът на самостоятелния, независим от нищо, неограничаван в избора си човек. Той или тя леко встъпват във връзка с всеки, когото си пожелаят, задоволяват всичките си прищевки, включително еротични, и изчисляват своята успеваемост по броя на връзките и победите си.

Този образ стана толкова фантастичен, колкото и образа на идеалния строител на комунизма, въпреки че на пръв поглед е значително по-привлекателен. Традиционно инфантилните ни съграждани едва ли не докато главите им побелеят, вярваха в устоите на семейството и обществото, в което всичко е подредено и регламентирано. А сега трябва да се приучат, че сексапилността е движеща сила на прогреса. Нима трябва да се чудим, че едва сблъскали се с трудностите, те изоставят проблема зад гърба си и търсят нови утехи в нови обятия, обвинявайки за всичките си неуспехи бившия партньор. Имитираният модерен модел на поведение им помага да избягват отговорностите за собствената си съдба и съдбата на близките си. Но има и други причини.

Физиологически, или ти - морячка, аз – монах

И въпреки това по своята природа човекът не е моногамно същество, затова го влече към новото и разнообразното. Физическият магнетизъм държи двойката заедно през първите три години от запознанството. След това се задействат съвсем други механизми, оито водят до сложното и крехко чувство, наречено любов. Но хората имат различен темперамент, който често не съвпада дори при онези, които се обичат искрено и предано. Налице са енергетични спадове и подеми, пристъпи на лошо настроение, отчаяние, агресия или апатия, които се отразяват на живота ни като цяло и на личния на първо място. И ако отношенията не са толкова зрели, открити и силни, както би ни се искало, несъвпадението на темпераментите може да стане причина за търсене на удовлетворение навън.

Психологически, или какъвто беше, такъв си остана

Психологическите причини, тласкащи ни в обятията на чужди мъже и жени, нямат брой. Тук влизат разликата във възпитанието и възрастовите изменения; трудностите след раждането на децата; различни събития, които рязко променят характера и житейските възгледи на единия партньор. Неувереността в себе си е още един препъникамък. Съмнението ни води до търсене на хора, способни да ни оценят и да ни разберат по-добре от собственият ни съпруг или съпруга. Постоянното търсене на “съвършената половинка” е най-честата и най-сериозна причина за изневяра. Отначало тази половинка е нашият законен съпруг или съпруга. След това, когато чувството поизстине и рискува да се удави в бита, идеалът се прехвърля върху друг обект, случайно или неслучайно попаднал в полезрението ни. Докато трае очарованието на влюбеността или магнетичното сексуално привличане, отношенията се развиват и ни зареждат с енергия.

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap