485 статии
Сряда, 03. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Хранителните предразсъдъци нанасят непоправими щети на здравето!
15.05.2008
Хранителните предразсъдъци нанасят непоправими щети на здравето!


 Медицината, както иронично отбелязват лекарите, се отнася към онези научни сфери, в Между другото, болшинството хора си причиняват увреждания понеже се подчиняват на някакви, незнайно откъде взети предразсъдъци, особено когато става дума за самолечение и избор на диета.

Последното е особено актуално днес, когато навсякъде се тръби за затлъстяването и много, най-вече млади хора са кто обсебени от идеята за усъвършенстване на фигурата си. След направени изследвания на хранителните предпочитания на населението, учените направо били шашардисани от това доколко могъщи, но и нелепи са заблудите, които царят в тази сфера. Оказало се, че милиони хора във Великобритания, например, сами са си поставили диагноза за непоносимост към една или друга храна или продукти. И съответно са спрели да ги употребяват.,

Тази мания за отказване от полезното, още повече от вещества, които участват в обмена, възникна на фона на всеобщия страх от хранителните алергии. Наистина, алергетиците стават все повече и повече от година на година, но паралелно с тях се увеличава и армията на мнителните хора, чиято диета е лишена от важни хранителни вещества поради някакви необосновани предубеждения.

Както успели да установят британските учени, в болшинството т случаите от менюто отпадали ключови продукти, чиято липса в ежедневното меню оказва крайно негативно въздействие върху здравето на човека.
По приблизителни данни в Обедненото Кралство има около 12 милиона души, които са се отказали от употребата на важни продукти поради непоносимост към тях. И около четвърт от всички тези британски граждани се заблуждават като смятат тези продукти за вредни за здравето си. Освен това експертите, направили изследването , подозират, че останалите 9 милиона човека също могат да станат жертва на такава заблуда или излишна мнителност.

Както показва проведеното в рамките на изследването социологическо проучване, почти 40% от 1500-е респондента предполагат, че непоносимостта към някакъв вид храна е модна и актуална, понеже това е диагноза, която се поставя от престижни диетолози на холивудските знаменитости. Например, таблоидите съобщават нещо от рода на: актрисата Рейчъл Вайз не може да яде пшеница, телевизионната водеща Керъл Уодърман страда от неспособност на организма й да усвоява нишесте, а бившата жена на певеца Род Стюарт Рейчъл Хънтър не понася лактоза и напълно се е отказала от употребата на млечни продукти в храната.

А що се касае до подражателите на своите кумири, то по някава си причина сред тях господства убеждението за вредността на грейпфрутите и сушито. .Учените вече бият тревога заради масовото тазпространение на тази диетична мания. Непоносимост на конкретен вид храна не означава непременно хранителна алергия! Съвсем различно е когато след употребата на дадена храна човек започва да се задъхва, почервенява, подпухва или се изрива. И съвсем друго е когато страда от лошо храносмилане, предизвикано от неспособността на организма да усвои дадено вещество.

Наистина, симптомите на непоносимост на продукта съвсем не са приятни – това може да са силно гадене, тежест в стомаха, затруднено дишане, повръщане. Но всъщност тези симптоми, които много хора са склонни да приписват на непоносимост към дадена храна, може да имат съвсем различна причина. И тогава отказът от тази храна да не донесе полза, а да стане причина за увреждане понеже истинската прчина не е открита и следователно не се и лекува.

Диетолозите съветват непременно да се консултирате с лекар, който е специалист по хранителни алергии и да направите всички необходими анализи вместо да ограничавате самостоятелно менюто си на база на информация, получена от вестниците. «Вие можете да се откажете от койтои да е хранителен продукт, предупреждава диетологът Таня Хафнер, - но вашият организъм така или иначе се нуждае от него и затова след време ще се появят здравословни проблеми». 

 

 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap