485 статии
Събота, 14. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Бебешкия мозък живее таен живот
15.05.2008
Бебешкия мозък живее таен живот


 Този щастлив период от детството, в който детето не се е научило нито да ходи, нито да говори и през по-голямата част от времето спи, отдавна привлича интереса на изследователите, които се опитват да разберат какво става в малките главички на представителите на човешкия род. Последните изследвания хвърлят известна светлина към вътрешния свят на бебетата и доказват, че всъщност те са доста по-умни, отколкото е прието да се смята.

През последните десетилетия невролозите изучаваха мозъка на малкото дете само в активно състояние, обръщайки внимание само на активността на различни области на този орган. И едва сега шведски учени от стокхолмския институт Каролинска най-накрая изследваха мозъка на почиващо дете и установиха удивителен факт: оказва се, че даже в полудрямка децата са способни да познават майките си и си мислят за храна. Оказва се, че по-скоро не сънуват.

Ако на мозъка на възрастен човек в спокойно състояние протичат от порядъка на 10 различни процеса, то те при бебетата са двойно по-малко – някъде около 5. Ръководителят на изследването доктор Франсон твърди, че е «доста несправедливо да наричаме мозъка на новороденото tabula rasa - напротив, даже по време на отдих той позволява на детето моторика, сенсорика, зрителни и слухови реакции». Учените и по-рано предполагаха нещо подобно, но се основаваха изключително на интуицията. Сега вече науката разполага с фактически доказателства, получени в хода на експерименти с участието на 12 бебета.

Както твърдят шведските специалисти, дейността на главния мозък на новороденото има практическа ценност, а не е просто един от етапите на развитие на психиката и интелекта. Всъщност именно процесите, които протичат в главите на бебетата по време на сън и отдих, им позволяват да познават своите майки по лице и по глас, а същи и да намерят майчината гръд за кърмене. Нивото на мозъчната дейност е толкова високо, че всъщност органът, който е само 2% от масата на човешкото тяло, поглъща 20% от цялата енергия, необходима за неговата жизнена дейност.

Изследването показало, че по време на отдих се изразходва по-малко енергия , отколкото в активно състояние. С други думи, на подсъзнателните процеси им трябва едва ли не повече «гориво», отколкото за работата на съзнанието.

Между другото бяха опровергани някои битуващи по-рано представи за мозъчната дейност на децата в най-ранно детство. И по-точно шведките учени не намериха никакво потвърждение на хипотезата за това че в бебешка възраст най-активно протичат познавателните процеси и че кърмачето, както никога след това, е открито за емоционално възприемане на околния свят. Детската памет принципно се отличава от паметта на възрастните с липсата на автобиографичния компонент, с други думи бебетата дълго време не помнят сами себе си – докато мозъкът им не достигне определена степен на развитие.

Шведските специалисти смятат, че тяхното изследване, въпреки че само по себе си е ценно, няма да даде представа за всички аспекти на работата на бебешкия мозък. Между другото, предполагат учените, именно в мозъчната дейност на кърмачетата и нейните отклонения от нормата трябва да се търсят зачатъците на такива тежки психически разстройства, като шизофрения и аутизъм.

 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap