485 статии
Понеделник, 13. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

20 правила при игра
04.03.2008
20 правила при игра   

  

 
Най-важното е да осигурите на детето си атмосфера, в която да се чувства защитено. То има нужда от близост, за да може да се концентрира върху играта си.
За да не се страхува от наказание детето ви, не се ядосвайте, ако, докато си играе, вдига шум или създава безредие; това понякога е част от самата игра. Кажете му, ако ви стане неприятно, но ограничавайте с мярка.

Осигурете достатъчно място за игра. Не само детската стая е подходяща, понякога там децата се чувстват като изгонени. Затова предоставяйте на мъничето си някое ъгълче във всекидневната, в кухнята или в хола, където то да може да се разпростира.


Други важни места за игра в апартамента са ваната (където да плуват корабчета и рибки) и някоя стабилна маса, на която да рисува и майстори и по която е разрешено да се правят всякакви драскотини и петна.


Играйте с детето си възможно по-често! И най-хубавите играчки не могат да заместят мама и татко. Едно дете си играе най-добре и научава най-много, когато родителите му обръщат внимание.


Но не се чувствайте задължени непрекъснато да играете с детето си. Кажете "не", когато наистина не разполагате с време. Детето ви също трябва да се научи да превъзмогва отегчението си и да разчита на собствените си идеи.


Оставете мъничето да поема инициативата. Ако кулата му се събори шест пъти и на седмия се задържи, то ще научи много повече, отколкото ако мама построи правилно кулата.


Изразявайте интереса си към играта, като наблюдавате, разпитвате или предлагате как да продължи по-нататък тя.


Игри, в които става дума за печелене и загуба, провеждайте така, че детето ви да има шансове за победа, равни на вашите. Такава игра е например играта на зарове, при която се разчита на късмета на играча.


Включете се и вие, ако детето ви пее "Зайченцето бяло" с безсмислен текст. Разрешавайте му да си играе с топка, направена от завързана на възел кърпа. Това провокира фантазията и сръчността му.


Когато детето ви се задълбочи в една игра, не му пречете! Всяко неотложно прекъсване компенсирайте, като му оставите по още няколко минути, за да си завърши играта.


Осигурявайте на детето си контакти с негови връстници или с по-големи другарчета; от тях то най-много научава. Детските градини, детските центрове, а на по-късен етап – отборите и курсовете, помагат на детето ви да си намери приятелчета и да добие опит.


При избор на играчка обръщайте повече внимание на качеството, а не на размера. Играчката трябва да е многофункционална и да не представлява опасност за детето.


Не бързайте да изхвърляте ненужните вещи от дома си, те може да се използват за игра – например възглавници, тенджери, кутии за обувки и яйца, копчета, дрехи, остатъци от тапети…


 Най-добрата игра за децата е помощта. Затова умните родители позволяват на децата си да им помагат при готвене, чистене, при различни приготовления дори ако с действията си забавят работата им.


При покупка на играчки се вслушвайте в съветите на учителките от яслата или детската градина.


Преди всичко наблюдавайте детето си внимателно: на какво най-много обича да си играе и кои играчки поставя от дясната си страна? Опитайте се да купувате играчки, които да въздействат на детето многостранно – да стават за строене, рисуване и организиране, но също така да са подходящи и за игри по роли…


Подреждането е много важна тема. Всичко е наред, ако нямате нищо против, когато играчките и полупостроените обекти остават по няколко дена разпилени из стаята, но ако не сте съгласни на подобен хаос, предоставяйте на децата си достатъчно място за играчките им: шкафове, кутии… При подреждането на по-големи пространства децата имат нужда от помощта на родителите си.


За да не ви натоварва психически играта с детето, предпочитайте игрите и играчките, които са забавни и за вас самите. Но все пак се съобразявайте и с желанията на мъничето.

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap