485 статии
Събота, 04. Юли 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Коси и билколечение
04.03.2008
Коси и билколечение


 За да запази косата и своя естествен цвят и лъскавина, необходимо е след всяко миене, ако косите ви са светли, да ги изплаквате с отвара от лайка (две супени лъжици лайка се варят 5 минути в един литър вода). Тъмните коси се изплакват с отвара от руски чай (две супени лъжици чай се варят 5 минути в един литър вода).

Мазна коса
Мазната коса е неприятен козметичен дефект, който трябва да се коригира. Обикновеното хигиенно миене на косата с вода и сапун трябва да става 1—2 -пъти седмично. В продължение на два месеца косата трябва да се мие всеки трети ден само с отвара от дъбови кори (три супени лъжици дъбови кори се варят 15 минути в един литър вода). След това се прилага поддържащо лечение, като косата се изплаква с тази отвара след всяко хигиенно миене.

Суха коса
Сухата коса се нуждае от подхранване, за да бъде еластична и лъскава. Хигиенното миене трябва да се извършва през по-големи интервали 8—10 дни. Един час преди миене корените на косата се намазват с рициново масло. След това главата се увива с пергаментова хартия, а отгоре се поставя натопена в гореща вода и добре изстискана хавлиена кърпа. После се завързва с някакъв шал.
Много добре действува и следното масло за коса: 100 г пресни, ситно нарязани корени от репей се оставят да киснат 24 часа в 200 мл чист зехтин, след което сместа се вари на тих огън 15 минути. След като изстине, сместа се прецежда. Преди миене корените на косата се намазват обилно с маслото и главата се увива по описания начин. Маската се оставя да действува 2 часа, след което косата се измива.

Пърхот
100 г ситно нарязани листа от коприва се варят 30 минути в смес от половин литър оцет с половин литър вода. Косата се мие с прецедената отвара (без сапун) всеки ден в продължение на десет дни.
Може да се използува и запарка от вратига: Една супена лъжица стрити стебла и цветове от вратига се залива с 400 мл вряла вода и се оставят да престоят два часа. Прецедената за¬парка се използува за миене на косата (без сапун) през ден в продължение на един месец.
Прилага се и запарка от синчец: Смесват се половин литър оцет и половин литър вода и течността се слага на огъня да заври. С врялата течност се заливат 50 г цветове от синчец, след което се оставят да киснат един час. С прецедената течност се изплаква косата всеки ден в продължение на един месец.
50 г корени от чемерика се поставят в смес от 250 г вода и 250 г спирт. Сместа се вари, докато остане наполовина. Прецежда се и с отварата се масажират корените на косата три пъти седмично в продължение на един месец, а след това само един път седмично преди миене на косата.
50 г корени от кукуряк се варят с 250 г оцет, докато течността остане наполовина. Прецежда се. Отделно се накисват в продължение та един час 25 г кореми от ружа в 150 мл студена вода, след което се прецеждат. Двете течности се смесват и с този лосион се правят фрикции на кожата на главата сутрин и вечер в продължение ща един месец.
Добре действува и следната запарка: една супена лъжица листа от бреза се заливат с 300 мл вряла вода и се оставят да киснат два часа. С прецедената течност се правят фрикции на кожата на главата след всяко миене на косата.
Много добро лечебно средство е и отварата от репей: 20 г нарязани корени от репей се варят 5 минути в половин литър вода. Отварата се прецежда, след като изстине, и с нея се правят фрикции на кожата на главата. След това главата се изплаква с обикновена вода. Прилага се три пъти седмично в продължение на два месеца.
Розмаринът също може да се използува: Две чаени лъжички счукани листа от розмарин се варят 5 минути в 300 мл вода. Отварата се оставя да изстине и се прецежда. Използува се за фрикции на кожата на главата два пъти седмично в продължение на два месеца.

Стимулиране растежа на косата
За стимулиране растежа на косата се използуват следните билки:
Бръшлян: Една супена лъжица на¬рязани листа се варят 10 минути в половин литър вода. След като изстине, отварата се прецежда. С памук, напоен с тази отвара, се овлажняват кожата на главата и самата коса всяка вечер в продължение на един месец.
Брей: Счукват се пресни корени, изстискват се и с получения сок се мажат корените на косата всеки ден в продължение на един месец.
Латинка: 100 г добре смачкани листа от латинка се смесват със 100 г смачкани листа от коприва и към тях се добавят 10 г стрити корени от прозориче. Сместа се залива с половин литър чист спирт. Оставя се да престои петнадесет дни, като се разбърква няколко пъти дневно. Прецежда се и получената настойка се използува за фрикции на кожата на главата след измиването й. Да се пазят очите!
Наумка: Счукват се пресни корени и получената кашица се нанася върху окосмената част ща главата. След това главата се увива с пергамент, отгоре с хавлиена кърпа. Маската се оставя да действува един час. Прилага се през ден в продължение на един месец.


 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap