485 статии
Вторник, 26. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Ако сте напълнели... Диети
04.03.2008
Ако сте напълнели... Диети

 

  В съвременния живот е налице тенденция за прекомерна употреба на храна и напитки. Много от болестите в днешно време се дължат на прехранването. Прехранването, което започва още от детска възраст, деформира тялото и с право създава тревога у младите жени. Докато майките считат, че изпълняването на техните момичета е признак на здраве, девойките, преминали пубертета, намират своята пълнота за най-неприятния козметичен недостатък. Затлъстяването е резултат от натрупване на голямо количество мазнини в организма, специално в подкожната тъкан, което води до обезформяване на тялото. Умереното и равномерно натрупване на тлъстини у жените при нормална обмяна на веществата се нарича изпълняване. За съжаление при прекомерното затлъстяване мазнините се натрупват неравномерно — главно по шията, гърдите, корема, бедрата, и причиняват обезформяване на тялото. Много често дори и пр.и нормално пълни жени мазнините се натрупват в отделни области като „възглавнички" и нарушават хармоничната линия на женското тяло.
Натрупването на мазнини е зло, причинено от съвременния начин на живот. Човек, живял всред природата, има прекрасни форми на тялото. Необходимо е жените да имат за модел изящните форми на тялото на класическите скулптури от древността. Изпълняването не е нормално състояние за здравия човек. Границите на нормалното тегло не е така лесно да се определят, защото за всеки отделен човек трябва да се имат пред вид общата структура на тялото и някои детайли, като ширина на раменете, размери на гръдния кош и т. н. Някои учени считат за нормално теглото, при което човек се чувствува здрав. Все пак са необходими някои обективни показатели, защото е трудно да се определи докъде стига нормалното изпълняване, което не вреди на здравето и при което запазва фигурата си красива и хармонична.

Колко трябва да тежи здравият човек?
Най-често за намиране на нормалното тегло се използува формулата на Брока. Височината в сантиметри без 100. Тази формула е пригодена за ръст до 165 см. При ръст от 165 до 180 см се изважда 105. При ръст над 180 см се изважда 110. Така, ако една жена е висока 158 см, тя трябва да тежи 58 кг, ако е висока 175 см — 70 кг и т. н.
Други изчисляват нормалното тегло в килограми по формулата на Брунхард: ръстът (в сантиметри), умножен по гръдна¬та обиколка, разделено на 240. Така, ако жената има ръст 170 см, гръдна обиколка 90 см, тя трябва да тежи 63,750 кг (170 90:240).
Таблица   за теглото на жената според възрастта

Височина (см)

20 години тегло (кг) 25 години тегло (кг) 30 години тегло (кг) 40 години тегло (кг) 50 години тегло (кг)

150

48

49

50

51

54

155

51

52

54

55

56

160

54

56

56

59

60

165

55,5

60,5

61

62

64

170

60

62

65

68

70

 
Ако увеличението на теглото надвишава нормалните стойности с 10 до 15%, все още се счита, че теглото е в границата на нормата. При увеличение на теглото с 15—25% над нормата смятаме, че е налице преходно изпълняване. За истинско затлъстяване говорим, когато теглото е с повече от 25% над нормата. Когато теглото е с 25—30% над нормата, говорим за леко затлъстяване, когато е над 35% — за средно затлъстяване, а над 50% — за тежка форма на затлъстяване. Измерването на теглото трябва да се извършва сутрин на гладно (след изхождане- по малка и голяма нужда). Посочените цифри за нормалното тегло трябва да бъдат намалени с 2—3 кг, колкото е теглото на облеклото (според сезона).

Кои са най-честите причини за нарушаване на правилната обмяна и за натрупване на мазнини?
На първо място е преяждането. Младите хора изразходват голямо количество енергия и затова приемат много храна. В средната и напредналата възраст, въпреки че се изразходва по-малко енергия, някои жени запазват навика си да приемат много храна. Злоупотребата с различни деликатеси и непрекъснато пълнене на стомаха с лакомства също водят до затлъстяване. При преминаването от физическа към седяща работа храната трябва да се намали. Това обаче много рядко се случва. Хората, които са спортували, упражнявали туризъм и др., ако след това не намалят храната си, затлъстяват. При затлъстяването поради прехранване мазнините се разпределят равномерно по цялото тяло, но най-вече в коремната област и врата.
Затлъстяване настъпва и вследствие забавено изгаряне на мазнините в организма. В такива случаи приетите хранителни вещества не се изразходват, а се натрупват в тялото. Жените с подобни смущения са отпуснати, вяли, неподвижни и бързо се изморяват. Те не са енергични, въпреки че организмът им разполага със значителни запаси от мазнини. В тези случаи причината на затлъстяването е намалената функция на жлезите с вътрешна секреция. При заболяване на хипофизната жлеза мазнините се отлагат предимно по туловището. Когато отслабне функцията на половите жлези, особено в преходната (критичната) възраст, мазнините се отлагат по раменете, седалището и бедрата.
Затлъстяването може да се дължи и на непълното използуване на приетите мазнини, които се разпадат главно в черния дроб. Ако е нарушена функцията на черния дроб, мазнините не могат да се разпаднат и оползотворят, поради което се натрупват в тялото и лицето затлъстява.
Има семейства, в които отделните членове (например и майката, и дъщерята) са затлъстели поради наследствено предразположение към напълняване, най-често вследствие вродена слабост на жлезите с вътрешна секреция. Нарушената дейност на вегетативната нервна система също може да доведе до затлъстяване.
Увеличението на теглото повече или по-малко се дължи не само на натрупване на тлъстини, но и на задръжката на вода в тялото: първоначално се увеличават течностите в кръвта и в лимфата, а впоследствие и в телесните тъкани. Затлъстелият отделя по-малко течности, отколкото приема. Ненормално отлагане на течности в тъканите се благоприятства от смущения в кръвната циркулация (при сърдечни заболявания) и от заболявания на бъбреците. В такива случаи е необходим лекарски преглед. Солта благоприятства задръжката на течности. Съотношението е 70:1 (70 пъти повече вода се задържа в тъканите, отколкото е теглото на приетата с храната сол). Необходимо е тя да се намали в храната, без напълно да се лиши организмът от нея. Когато намалим и ограничим храненето, количеството на приетата сол намалява и това най-често е достатъчно. Случва се обаче при намаление на хранителните дажби теглото да се увеличава. Това е парадоксално надебеляване вследствие задръжка на вода в тъканите под влияние на силни психични вълнения, на неправилно лечение, на лоши битови условия и т. н.
Най-важният въпрос, който трябва да разрешим при затлъстяването, е с какво да се храним и какво количество храна да приемаме при всеки отделен вид затлъстяване. Разбира се, много по-лесно е да се предпазим от напълняване, отколкото да се лекуваме от него. Най-важното нещо е да регулираме храненето си. Възрастният организъм трябва да приема такова количество храна, което да замести изгубените при жизнената дейност вещества и енергия. Ако приемаме по-малко храна от необходимото, отслабваме, ако приемаме повече храна — затлъстяваме. Разбира се, значение има не само количеството, но и качеството на храната. С храната приемаме не само основните хранителни вещества — вода, белтъчини, мазнини, но и минерални соли, вода и витамини. Въглехидратите (захарите) са главният източник на енергия. В организма те се разпадат до гроздова захар (при нейното разпадане се отделя енергия). Въглехидрати съдържат главно зърнените и тестените храни, картофите, плодовете, зеленчуците, ядките на орехите, бадемите, фъстъците, медът, сладкишите и др. Излишъкът от въглехидрати се преработва в мазнини. Това налага при затлъстяване да се ограничи приемането и на въглехидрати. Белтъците участвуват в изграждането на клетките; те образуват и възобновяват тъканите и заместват постоянните загуби на белтъци в организма. Белтъчините се приемат чрез месото, млякото, яйцата, изварата, сиренето, някои зеленчуци и плодове, като фасул, орехи, лешници и др. Белтъците не се превръщат в мазнини и се използуват в диетата за отслабване.
Мазнините са източници на енергия и топлина. Техният излишък се натрупва като мастни депа в подкожната мазнина, в булото на червата, около бъбреците, сърцето, зад очните ябълки, около ставите, а понякога между снопчетата на мускулите. Човек приема растителни и животински мазнини. Растителни мазнини са олиото, зехтинът, маргаринът, какаовото масло и др. Животински мазнини са свинската мас, лойта, рибеното масло и др. Посредством мазнините в организма се внасят витамините А и Е.
Основните хранителни вещества трябва да се приемат от здравия човек в определено съотношение с храната. Ако здрав човек приема средно 2400—3000 калории, 13% от тях трябва да получи от белтъчините, 50—70% от въглехидратите и 17— 37% от мазнините. У затлъстелите хора тези съотношения о е изменят. На тях се препоръчва да приемат по-голямо количество белтъчини, които не се превръщат в мазнини.
При средно затлъстяване калорийността на храната се намалява до 60% от необходимото. В такъв случай вместо 3000 калории се приемат 1800 калории. При тази диета не може да се извършва тежка физическа работа.
При тежка форма на затлъстяване калорийността на храната се намалява до 40%, т. е. вместо 3000 калории се приемат 1200 калории. Този диетичен режим се прилага в болнична или санаториална обстановка.
Ниско калоричната храна обаче трябва да бъде разнообразна и пълноценна. За да не се чувствува глад, храната трябва да бъде обемиста и да се приема често — увеличава се количеството на закуските в 10 и 16 часа, а съставът и количеството на вечерята се намаляват. За тази цел се използуват краставици, възкисели плодове и др. Теглото трябва да се намалява постепенно — до 2 кг месечно. В периода на диетата белтъчините се намаляват до 1 г на килограм тегло, мазнините — до 40—50 г, въглехидратите до 200 г, а течностите — не повече от 1 литър на ден. Готварската сол се ограничава до 4—5 г дневно (1 чаена лъжичка). Употребата на алкохол се забранява.

Диета.
При нашите условия за отслабване акад. проф. Т. Ташев е съставил седмично меню. Според него дневно трябва да се приемат 200 г въглехидрати, 100—200 г белтъчини, 50 г мазнини — 1800-2000 калории.
Първи ден: 200 г ръжен хляб за целия ден, 400 г обезмаслено мляко (без каймак). 40 г кораве масло. 150 г варено студено месо, 200 г салата от чушки и домати или кисели краставички (без олио). 200 г настъргани моркови, салата или репички, 200 г борш с 1 лъжица кисело мляко, сурови плодове около 500 г и 1 рохко сварено яйце.
Втори ден: 200 г ръжен хляб, 200 г чай от лайка с 50 г бито сирене, 200 г сок от череши, вишни или ягоди, 500 г плодо¬ве, 200 г супа от зелен фасул, 200 г изпечено на скара нетлъсто месо или кебапчета, 250 г кълцано зеле, краставици и чушки.
Трети ден: млечен режим — 8 чаши мляко (или айран) или 6 пъти по 100 г мляко и 6 пъти по 150 г плодове.
Четвърти ден: 200 г пшеничен хляб, 100 г извара, 30 г краве масло, 200 г пълнени пиперки или сарми с лозови листа, 200 г моркови или чушки и домати, 200 г компот от ябълки, 2 пъти по 200 г градинарска супа, 200 г плодов сок, 100 г домати, 200 г картофи с извара, 200 г кисело мляко.
Пети ден: 200 г (черен) типов хляб, 200 г чай от лайка, 50 г сирене или кашкавал, 30 г краве масло, 200 г картофено-млечна супа, 200 г шницел-натюр, 250 г смесена салата, 200 г компот от дюли, праскови или кайсии, 300 г сурови плодове, 150 г чушки и домати с яйца и сирене („миш-маш"), 100 г стъргана ряпа и зеле, 200 г кисело мляко.
Шести ден: оризово-ябълчен ден: 3 пъти мляко с ориз, приготвени с 25 г ориз и 150 г мляко и 100 г сурови (настъргани) или печени ябълки.
Седми ден: 200 г пшеничен или типов хляб, 400 г мляко, 100 г маслини и 100 г руска салата, 50 г телешки салам или кренвирши, 200 г сокове от плодове или зеленчуци, 200 г супа от пиле, 200 г пилешка яхния, 200 г салата от зеле, 100 г реване, 100 г домати и чушки или червено зеле, 150 г сирене, 200 г мусака с картофи, 200 г снежни топки.
При силно затлъстяване може да се приложи схемата на Робен за дневно разпределение на храненето:
Сутрешна закуска: 2 рохко сварени яйца или 50 г варено месо с 20 г хляб и 1 чаша чай без захар.
Обед: 60—100 г нетлъсто месо без сос или риба; 200—300 г зелена салата с малко олио (до 10 г) и малко сол (до 3 г), 30 г хляб, 1 чаша (150 г) вода и един немного сладък плод (ябълка, круша и други).
След обяд (16 часа): 1 чаша топла вода или неподсладен чай.
Вечеря: 2 рохко сварени яйца (ако не са приети сутринта) или 50 г варено месо, 300 г зелена салата (както на обед), 30 г хляб и 1 чаша (150 г) топла вода.
Преди лягане (21 часа): 1 чаша (150 г) топла вода.
При средна степен затлъстяване без ограничение се приемат всички разрешени продукти, а се ограничават хлябът, млякото и мазнините. Може да се прилагат дни на „разтоварване": месен ден, ден с извара, с тлъстини, плодови, зеленчукови, млечни дни, като се преминава от по-калоричните към по-слабо калоричните продукти.
Месният ден включва 360—500 г нетлъсто варено месо, разделено на 4 порции. Към месото се прибавя гарнитура от варени или пресни зеленчуци. Разрешават се за целия ден 2 чаши кафе (с 50 г мляко) и 2 чаши чай от шипки. Тази диета дава средно 850 калории.
Ден с извара: 600 г извара се разделя на 4 порции, 60 г сметана и 50 г мляко, чаша кафе със захарин или чай от шипки.


 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap