485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

КОЗМЕТИКАТА НЕ Е ОТ ВЧЕРА
04.03.2008
КОЗМЕТИКАТА НЕ Е ОТ ВЧЕРА

  Козметиката - изкуството за разхубавяване, е толкова стара, колкото е стара и историята на човечеството. Стремежът да бъдат красивии харесвани е присъщ на хората от най-древни времена. Вероятно още първият човек се е оглеждал в спокойната водна повърхност на езерата и реките. В праисторически времена са били известни някои козметични средства, като гребена, татуировката, грима с естествени бои и т. н. Червило е намерено в гробовете и пещерите от ледниковата епоха. Използувани са и най-различни масла и балсами не само за прогонване на насекомите, но и за създаване на приятен мирис и вид за околните. Праисторическият човек, както и някои племена в Африка и Азия днес си рисуват лицата, за да изглеждат по-млади и красиви.
 Египет се счита за люлка на древната козметика. Намереният в гробниците бюст на египетската царица Нефертити, изработен от варовик, датиращ от преди 5000 години, е запазил красотата на тази жена: лицето е грижливо гримирано, веждите -  коригирани и удължени, устата -  красиво изрисувана. Пудренето на лицето, поставянето на сенки под очите, употребата на благовонни помади, боядисването на косите — всичко това е било известно на древните египтяни 5000 години преди новата ера. Намерените в гробниците съдове с помади са запазили благовонието си, а боядисаните коси на мумиите не са променили цвета си. Първият писмен документ, който съдържа козметични съвети, е папирусът на Еберт. По това време са познавали и благотворното действие на хормоните. В древна Персия са приготовлявали също различни козметични средства, като благоуханни масла, пудри и др. Още тогава е било известно голямото козметично значение на млякото. Момичето, определено за съпруга на персийския шах, една година, преди да влезе в харема на шах.ч, е било подлагано на специални козметични процедури.
Първите козметици в древността са били жреците. Те владеели изкуството за приготовляване на различни козметични средства, като благоуханни помади, пудри, бои и др. Финикийските търговци със своите кораби са ги разнасяли по всички страни на стария свят.
  В Древна Гърция са обръщали особено внимание на есте¬ствените н природните средства за разхубавяване. Стройното тяло и красивото лице са били на особена почит. В редица древногръцки писмени паметници, като Одисеята на Омир и др., се споменава за най-различни козметични средства. Бащата на медицината Хипократ е описал също много начини и средства за разхубавяването на жените. През древността козметиката получава най-голям разцвет в Рим. За козметичните тайни на красивите римлянки са писали римските поети Овадий и Хораций. Грижите за красотата на лицето са били свързани с грижите за хигиената на тялото. И до днес никой не е достигнал римляните по строеж на грандиозни бани. Император Диоклетиян построил баня, в която едновременно можели да се къпят по 3000 души. Големият римски лекар Гален считал, че за запазване на красотата козметиката трябва да използува естествените природни фактори. В Рим освен баните широко били използувани и солариумите - места за излагане на слънце. Благоуханията са били също много ценени в Рим. В баните са слагали най-различни есенции, мажели се и се масажирали с най-различни масла. Използвали са ароматът на свежите цветя, които пръскали по пода и по масите. Разгулният и порочен живот, който водили римските аристократи, довеждал до бързо повяхване и набръчкване на кожата на лицето. За замаскиране на тези недостатъци в Рим широко използвали козметиката и по-специално грима: пудра, руж, кремове и др. Ланолинът като важна съставна част на крема е бил известен още тогава. Втората жена на императора Нерон — Попея, се къпела редовно в мляко. Тя е първата жена, която е авторка на писмени козметични съвети.
В древността някои законодатели, като Заратустра, Мойсей, Мохамед, оценявали правилно голямото хигиенно значение на измиването с вода и дори го свързвали с религиозните задължения на вярващите. Със залеза на Римската империя залязла и козметиката.
През Средните векове под влияние на църквата козметиката била забранена. Църквата преследвала грижите за тялото. Грижите за женската красота се смятали за порок, а за красивите жени се смятало, че са във властта на дявола. Строги предписания имало н за облеклото. Женските забрадки за¬кривали напълно косите. Едва в края на Средните векове започна¬ли да обръщат внимание на женската красота. Тогава италианецът Фарини открил одеколона. С разцвета на градовете били създадени и градските бани.
    Преди Възраждането чрез търговията с Изтока козметичните средства проникнали в Европа, на първо място във Франция. Развитието на занаятите обогатило буржоазията и създало условия за развитие на козметиката. За съжаление тя се развила като декоративна козметика — пудрене, перуки и т. н., хигиенните грижи останали на последно място. Така в прочутия Версайски дворец в Париж, който е имал 2000 стаи, не е имало нито една баня. В перуките на аристократите често се намирали въшки. Миризмите, които издавали непраните им дрехи, се замаскирвали със скъпи и силни парфюми. Да се чешеш в обществото не било срамно. Едва след Френската революция козметиката започнала да се развива като истинска наука. Тя станала неразделна част от хигиената на кожата и тялото.
Съвременната научна козметика се занимава преди всичко с разработването на хигиенните мерки, целящи запазване на кожата, косите, устата и тялото като цяло. Тя изучава и разработва средства и методи за отстраняване на различните недостатъци по кожата. Козметиката използува широко постиженията на физиологията, хигиената, биохимията, фармакологията, хирургията, физиотерапията и др. Съвременната медицинска козметика е част от науката за кожата -- дерматологията. Наред с това тя разработва средствата за разхубавяване.
Съвременната козметика се дели главно на 2 дяла: лечебно-профилактична и декоративна.
Декоративната козметика се развива като специален клон макиаж, чрез нея с помощта на гримиращите средства се цели прикриването на недостатъците по лицето.
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap