485 статии
Петък, 29. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Плуването – най-подходящият спорт за влизане в кондиция
29.02.2008
Плуването – най-подходящият спорт за влизане в кондиция


Научете защо плуването е полезно за вашето здраве. Разберете как да отслабнете с плуване. За какви заболявания е полезно плуването.

Още древните гърци са оценили ползата от плуването. Философът Платон е считал за необразовани тези, които не са могли да плуват. Според него хора, които не могат да плуват заслужават презрение, защото това означава, че ги е страх да се изправят пред предизвикателства.

Модерните виждания за ползата от плуването за нашето здраве

Днес не сме толкова догматично настроени. Но няма никакво съмнение, че плуването е от изключителна важност за нашето здраве. Плуването е може би най-доброто физическо упражнение за тялото. Освен това то е изключително подходящо за провеждане на терапии и лекуване на травми.

Плуването и горенето на калории

Плуването е отлично средство да свалите килограми и да се тонизирате, защото докато плувате е необходимо да задействате всички мускули, за да преодолеете съпротивата на водата.

Само няколко дължини са необходими да раздвижите и тонизирате основните мускули. Ефектът от само няколко дължини може да се сравни с 1 час занимание по аеробика.

Съпротивата на водата при плуване е 10 пъти по-голяма от съпротивата, която оказва на вашето тяло въздухът. Това е основна причина да горите повече калории при плуването. Според изследванията, при плуване се изразходват 25% повече калории отколкото при други упражнения.

Основното предимство е, че можете да плувате колкото искате, защото можете да забавяте движенията си, обаче, без да спирате да се движите. Така по-дълго ще горите калории, отколкото карането на колело или фитнес тренировки.

Ефектът от плуването върху ставите и сърдечно-съдовата система

Друг ефект от това да сте във водата, е че плуването облекчава стреса върху вашите стави, които вие принципно натоварвате при тренировки. Плуването е идеалното упражнение за колената, бедрата и гърба. При плуването напрежението върху костната ви система изчезва и като цяло се облекчава целия натиск върху вашето тяло.

Плуването решава ставни проблеми като артрита например. Жените трябва да имат предвид, че ако плуват редовно намаляват риска от остеопороза с 50%.

Плуването е и чудесно упражнение за бременните жени. То също така има изключителен ефект за предотвратяване на болести на сърдечно-съдовата система. При заседналия начин на живот, който водим движението е жизнено необходима важност, а именно заседяването е основна причина за разширени вени, тромбофлебит и флеботромбоза. Ако все пак сте болни от тези заболявания, не се колебайте да плувате – този спорт укрепва стените на вените и възстановява еластичността на кръвоносните съдове.

Полезни съвети

- Намерете хубав басейн. Условията трябва да ви харесват. Няма нужда да се насилвате и да ви е неприятно. Задължително водата не трябва да бъде студена, защото може да получите схващане на крайниците. Поинтересувайте на колко време се сменя водата и вижте дали в басейна и съблекалните е чисто. Това е важно, защото ако не се спазва хигиена може да се заразите с гъбички например.
- Научете се да плувате правилно. По добре предвидете пари за треньор, отколкото да плувате неправилно и да получите нежелана травма.
- Сменяйте стиловете докато плувате. Няма значение с какъв стил започвате. Препоръчително е в началото да загреете с по-интензивен брус и след това са минете на кроул. Плувайте бътерфлай само когато сте се разгрели добре.
- Важно! Разгрейте се преди да започнете да плувате, защото може да ви се схване крака, което е изключително неприятно. Ако все пак това се случи, не изпадайте в паника, а легнете по гръб във водата и разтрийте леко крака. След това излезте внимателно от водата.
- Важно! Не плувайте поне един час след хранене.
- Плувайте с очила, защото от хлорираната вода в басейна може да получите възпаление на очите.

Възможни травми

Въпреки, че плуването е здравословен спорт, все пак има няколко травми, които може да получите.

Контузии на рамото може да получите при претоварване. От това обаче страдат професионалните плувци. За да намалите риска от подобна травма разгрейте добре раменния пояс.

Друг неприятен момент е пълненето на ушите с вода. Изтръсквайте добре попадналата в ушния канал вода, за да не възникнат ушни инфекции

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap