485 статии
Вторник, 26. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Съвременни методи на отстраняване на нежелателното окосмяване
26.02.2008
Съвременни методи на отстраняване на нежелателното окосмяване


Не всички хора, разбира се, се безпокоят заради излишното космено покритие на тялото. Едновременно с това, огромен брой мъже и жени в целия свят водят всекидневна борба с нежелателното окосмяване по тяло. Всъщност стилът на облеклото, моделът на банския костюм и, разбира се, интимните ситуации, изискват определено състояние на прилежащата кожа. Разбира се, твърди, бодливи, или просто стърчащи косми в областта на подмишничните ямки, глезените, гърдите, предмишниците или зоната около бикините, не способстват за укрепването на личния имидж. Освен това, излишното окосмяване над горната устна, около слепоочията и брадичката, представлява сериозен естетически и психологически проблем за много жени.

Методите на борба с нежелателното окосмяване могат принципно да се разделят на две категории. На първо място, това са начините за временно отстраняване на космите чрез подрязване или отскубване (депилация), на второ място – начините за трайно отстраняване на космите чрез унищожаване на фоликулите им (епилация).

Към начините на депилация се отнасят примитивното отскубване и бръснене, изтръгването на космите с помощта на апликации с восък или смоли, механичната и химична депилация. Към съмнителните предимства на подобни методи може да се причисли тяхната ниска цена и простота. Не трябва, обаче, да се забравя, че постоянното отскубване и бръснене води до загрубяване на космите, стимулира превръщането на мекия мъх в твърди стъбла, свързано е с порязвания, врастване на космите и инфекции на фоликулите. Подобни проблеми се появяват при много жени, използващи методите на механична депилация и депилация с восък. Прилагането на химични депилатори води, освен това, до изразени алергични реакции на кожата и чести фоликулити. Ситуацията е позната за много от вас, нали?

Трайно отстраняване на космите може да бъде постигнато само чрез разрушаване на космения фоликул, т.е. чрез епилация. Към методите на епилация спадат електроепилацията, а също така трайното отстраняване на космите с помощта на мощна лампа-светкавица (фотоепилатор) и на лазерно излъчване. Нека първо да разгледаме характеристиките на електроепилацията. Методът по своята същност е прост. Тънка игла-електрод се вкарва в кожата по хода на косменото стъбло. Подава се електрически разряд, предизвикващ коагулация както на стъблото, така и на космения фоликул. С помощта на този метод може да се постигне реална епилация на космите, но на каква цена? Как да се вкара електрода точно по продължение на косменото стъбло на нужната дълбочина и под конкретен ъгъл спрямо повърхността на кожата? Това е твърде сложно! По-просто е да се увеличи мощността на електрическия разряд или неговата продължителност. В този случай, почти винаги се увреждат не само структурите на косата, но и обкръжаващата ги дерма. В крайна сметка косменото покритие на обработената зона се замества от белези. Освен това, продължителността на процедурата и свързаните с нея болкови усещания в още по-голяма степен дават възможност да се оценят предимствата на алтернативните методи на трайна епилация, към описанието на които преминаваме сега.

Най-рационален и ефективен метод на отстраняване на нежелателното окосмяване, според единодушното мнение на водещите европейски козметолози, се явява лазерната епилация. От 2001 г. на пазара на апаратната козметика се появиха фотоепилаторите, представляващи мощни лампи-светкавици, които не са лазери. Причината за създаването им е доста банална. Себестойността на фотоепилаторите е по-ниска, а конструкцията им е по-проста в сравнение с лазерната апаратура. В определен смисъл ефектът на епилация с помощта на лазерна апаратура и този с помощта на фотоепилатори са съпоставими. Но, поради широкия спектър на излъчване, въздействието на фотоепилаторите върху кожата е по-малко избирателно, отколкото при използване на лазерни епилатори. Това води до понижаване на ефективността на епилацията и увеличава вероятността от термични увреждания на кожата. Така, независимо от мощната пропаганда в полза на фотоепилаторите, предимствата на съвременната лазерна епилация са неоспорими и признати от всички водещи специалисти.

Към основните механизми, осигуряващи ликвидиране на космените фоликули с помощта на лазерно излъчване, се отнасят следните:

избирателно поглъщане на лазерното излъчване от съдържащите меланин структури на кожата, а именно космените стъбла и клетките на фоликулите;
с помощта на лазерно излъчване могат да бъдат разрушени космените стъбла и фоликули поради различната скорост на предаване на топлината (време на термична релаксация) на различните елементи на кожата, което от своя страна позволява да бъдат епилирани косми с всякакъв цвят.
Лазерните фотони се поглъщат от космените стъбла, като последните се загряват до висока температура и, от своя страна, предават топлинна енергия на своя фоликул, което води до загиването му. В сравнение с традиционните методи на отстраняване на космите, като бръснене, химична и механична депилация, депилация с восък, смоли или електроепилация, лазерната епилация има следните предимства:

Избирателно въздействие върху космените стъбла и фоликули без поражения върху обкръжаващата кожа;
Траен ефект след курса на епилация;
Съвременните методики на лазерна епилация изключват обратна реакция на кожата, свързана със стимулиране растежа на космите;
Лазерната епилация не е свързана с дразнене, алергични реакции или инфекциозен фоликулит, при който стъблата на космите врастват в кожата – нещо повече, лазерното облъчване способства за бързо прекратяване на съществуващите възпалителни процеси;
Процедурите на лазерна епилация протичат бързо и практически безболезнено.
Трябва да се отбележи, обаче, че не всички лазерни епилатори действат еднакво на кожата. При използването на лазерните епилатори, възможно усложнение е нарушаването на пигментацията на кожата в зоната на обработка, което е свързано с поглъщането на излъчването от меланина в повърхностните кожни слоеве. Вероятността от появяване на депигментация се определя от вида на използвания лазер, от фототипа на пациента, а в някои случаи и от сезона на провеждане на курса на епилация. Например, обработването на нежелателното окосмяване с помощта на диоден или рубинов лазер, а също така с помощта на фотоепилатор, е противопоказана по време на по-слънчевата част от годината, както и за клиенти с изразен слънчев загар. Само епилаторите на основата на Nd:YAG -лазери нямат практически никакви противопоказания за използване.

Понастоящем, според единодушното мнение на водещите козметолози, Nd:YAG-лазерните епилатори представляват основен инструмент за лазерна епилация, който практически няма алтернатива.

Не трябва прекалено да се доверявате на козметолози, които обещават да ви освободят завинаги от нежелателното окосмяване. Изхождайки от законите на нормалната човешка физиология, епилация ЗАВИНАГИ и още по-малко ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ не съществува!

Косменото покритие на нашата кожа е в състояние на непрекъснато самообновяване: едни космени стъбла падат, други се появяват от “спящите фоликули”. Козметолозите разграничават три фази на растеж на космите. При първата, образувалото се във фоликула космено стъбло е в процес на активен растеж. При втората, то е в стабилно състояние и след известно време пада от повърхността на кожата. При третата фаза стъблото липсва, а косменият фоликул представлява слепнала се торбичка от клетки, които се подготвят към раждането на ново стъбло. Именно във връзка с тази физиология на растежа, с еднократна епилация е невъзможно да се постигне траен ефект (лазерното излъчване унищожава фоликула само на определена фаза на растеж на космите). Необходим е курс от процедури.

Курсът на лазерна епилация включва няколко процедури, провеждани с прекъсване от 3-4 седмици. Броят на процедурите носи индивидуален характер, но още след първата значителен брой космени луковици загиват. Останалите атрофират, което външно се проявява с изтъняване на космените стъбла, забавяне на растежа им и окапване.

Минималното количество процедури, необходимо за постигане на трайна епилация, обикновено е от пет до седем. При нестабилен хормонален фон, обемът на курса може да бъде малко по-голям.

При стабилен хормонален фон на клиента, добрият козметичен ефект от лазерната епилация се запазва в течение на 3-5 години.

Така, не твърде скъпият и безболезнен курс на лазерна епилация ще ви даде възможност не завинаги, но за много години да забравите за проблемите и комплексите, които са ви измъчвали.

По-подробна информация и консултация можете да получите, като се обърнете към кабинетите по лазерна козметика “Picasso”.

Материала е предоставен от козметично студио Пикасо www.picasso-bg.eu

 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap