485 статии
Вторник, 26. Май 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Лазерно подмладяване на кожата
26.02.2008
Лазерно подмладяване на кожата


Нашият организъм с благодарност се отзовава на всяка проява на грижа от наша страна, въпреки че някои негови органи, като например, кожата, са толкова капризни, че е твърде трудно да им се угоди.

Медиците и учените непрекъснато изобретяват все нови и нови технологии и устройства, насочени към грижата за нашата кожа. Всъщност, стремежът да подобрим външността си, да подобрим или възстановим представителния вид на кожата и нейната красота, се явява естествено желание за всеки човек, независимо от пол и възраст. В последно време проблемът за подмладяването на кожата излезе извън пределите на интересите на привилегированите слоеве на обществото и придобива масов характер.

Усещането, че не сме подвластни на възрастта, удовлетворението от своя външен вид, не само дава увереност в собствените сили, но кара и околните да ни зачитат. Какво да се прави, когато в най-неподходящия период от живота обичайните средства и начини на грижа за кожата са вече неефективни?

Абсолютното мнозинство от хората на възраст от 30 до 50 години са обезпокоени от следните признаци на повяхване на кожата:

мрежи от бръчки с дребен и среден размер в областта на клепачите, скулите и слепоочията,
повърхностни и дълбоки вертикални “щрих-кодови” гънки около горната устна и в периоралната област,
усилване на съдовата рисунка на лицето до образуване на звездообразни хемангиоми, телеангиоектазии и капилярни мрежи.
Точковата намеса не може да разреши такива проблеми. Козметиката, подхранващите маски и масажът, апаратната стимулация на кожата и мускулатурата на лицето, като правило, вече не водят до желания ефект, а пластичната операция е все още преждевременна. Традиционните методи на химически пилинг и механично шлифоване на кожата, от друга страна, са не само доста неприятни и болезнени за пациентите, но вследствие нарушаването на горните словеве на кожата, се явяват причина за продължително (до три седмици) отстраняване на пациентите от активният начин на живот, а също така могат да предизвикат инфекциозни усложнения, депигментация и изменения на кожата под формата на белези.

Използването на инжекции, различни гелове, собствена мастна тъкан и други запълващи вещества има, като правило, кратковременен ефект, а въвеждането на чужди вещества в кожата може да доведе до тяхното отхвърляне или до гнойно възпаление.

Ето защо най-новите методи на лазерно фото-подмладяване, които нямат недостатъците на класическите методи, се оказаха действително революционна промяна в козметиката.

Лазерното подмладяване на кожата премина няколко важни етапи в развитието си. Ерата на лазерното подмладяване на кожата започна през 1990 г.

С въвеждането в клиничната практика на CO2 – лазери и ербиевите (Er:YAG) лазери. Днес след повече от 10 години CO2 – лазерите и ербиевите лазери продължават да се използват в лечебната практика, въпреки сериозните недостатъци на процедурата, обусловени от нарушаването на горните слоеве на кожата в процеса на обработката:

- дискомфорт, свързан с необходимостта от специални грижи за кожната повърхност на лицето до възстановяването на кожните слоеве;
- дискомфорт за пациента във връзка със следоперационния стрес и необходимостта от грижи за кожната повърхност на лицето до възстановяването на слоевете на кожата;
- продължителното възстановяване на епидермиса на лицето до придобиването на приемлив външен вид – 2-3 седмици;
- хиперемия (зачервяване) на лицето в течение на 4-9 седмици след операцията;
- опасността от временни, а понякога и от трайни нарушения на кожната пигментация;
- опасност от белези, възникващи при предозиране на лазерното въздействие от неопитен специалист или при неправилно подбрани параметри на излъчване;
- гнойни усложнения (проявяват се много рядко) като повърхностен гноен процес или провокиране на временни херпесни обриви.

С други думи, тези методи на подмладяване са свързани с известен риск. Пациентът е принуден да се оттегли от активен живот за не по малко от 3-4 седмици. Справедливо е да се отбележи, че при определени клинични случаи лазерното подмладяване с използване на CO2–лазер засега няма достатъчно добра алтернатива.

След 2000 г. на пазара се появи ново поколение козметични лазерни апарати, генериращи излъчване във видимия, най-вече в зеления спектър на светлинния диапазон, както и мощни лампи-светкавици, използвани също за фотоепилация. Използването на апаратите от тази група позволява да се избегне прилагането на обща анестезия, а също така да се изключи опасността от белези по кожата. Но видимото лазерно излъчване и светлинните импулси на фото-светкавиците доста активно се поглъщат от меланина, съдържащ се в повърхностните слоеве на кожата. Затова прилагането на тези апарати води до опасност от възникване на неприятни, изискващи допълнителна корекция пигментни изменения на кожата, а при мургавите или имащи слънчев загар клиенти, често се съпровожда с повърхностни изгаряния. Освен това, хиперемията на кожата на лицето по време на курса на подмладяване с помощта на такава апаратура може да придобие траен, хроничен характер. Поради това подмладяването на кожата с лазерни и нелазерни източници, излъчващи видима светлина, не е безобидна процедура и може да предизвика редица сериозни усложнения.

От казаното по-горе произтича необходимостта да се потърсят методи на лазерно подмладяване на кожата, отговарящи на следните изисквания:

ефективност на процедурата;
запазване на кожната повърхност без увреди;
безболезненост на въздействието, отсъствие на опасност от белези по кожата и нарушения на пигментацията й, изключване на инфекциозни усложнения;
възможност за провеждане на курса за подмладяване на кожата без откъсване от активния начин на живот
Такива методи на лазерно подмладяване на кожата, както и апаратурата за тяхната реализация, бяха разработени съвсем наскоро.

При използването на тези най-нови технологии, за разлика от методите, свързани с травмиране на кожата, лечението се провежда като безболезнен курс от процедури, а ефектът от подмладяването на кожата настъпва постепенно.

Тъй като равнището на влошаване на външния вид на кожата се явява резултат най-вече от понижаване на активността на клетките на съединителната тъкан (фибробласти) и понижаването на компактността на колагенните влакна на кожата, задачата на подмладяването се свежда до ефективното стимулиране на растежа на фибробластите и нарастването на колагена на равнището на папиларния слой на кожата без нейното изпаряване. Нужният ефект се постига при използване на инфрачервено излъчване на Nd:YAG лазер с определена продължителност на лазерния импулс.

При лазерно подмладяване с помощта на такива апарати се използват ниски равнища на енергията на излъчване, което изключва болкови усещания и прави процедурата комфортна без някакви допълнителни хитрини. На фона на меко въздействие, не изискващо охлаждане на епидермиса или прилагане на някаква упойка, се постига загряване на нужните слоеве на кожата до (42-480)° С, което способства за стимулирането на активността на фибробластите и тяхното производство на колагенни влакна. По време на процедурата при умерено зачервяване на облъчваната кожа, клиентът усеща приятна, равномерно разпределена топлина. Освен стимулирането на процеса на подмладяване, при лазерната обработка се осъществява процес на заваряване на невидимите още за окото разширени капиляри на кожата, което впоследствие се проявява чрез понижаване на прекаленото нездраво зачервяване при някои от клиентите. След процедурата се забелязва зачервяване на лицето в течение на час и половина – два часа. Курсът на подмладяване предвижда 4-6 процедури с прекъсване от две до четири седмици. Максимален эфект се наблюдава след около 5-7 месеца след завършване на курса на подмладяване. Може би единственият от забелязаните странични ефекти от процеса на лазерно подмладяване на лицето или зоната на деколтето с помощта на инфрачервени лазери се явява забавянето на растежа на косми в обработваната зона, което едва ли ще огорчи жените, но ще накара някои мъже да се замислят. Някакви специални грижи за кожата, обработена с Nd:YAG – лазер, не са необходими.

Така, процедурата ва лазерно подмладяване с помощтта на Nd:YAG лазери е комфортна и безопасна, изключва трайна хипермия, нарушение на пигментацията на кожата и образуване на белези.

Описаната по-горе технология на лазерно подмладяване на кожата активно се използва в Кабинетите по лазерна козметика “Picasso”.

Едно от главните предимства на този метод е не само видимият резултат от подмладяването на кожата, но и ефективното предотвратяване на процесите на стареене. Използвайки този метод, ние постигаме - не по хирургичен път - траен резултат, без откъсване на пациента от обичайния ритъм на живот, тъй като процедурата не изисква възстановителен период.

За по-подробна информация можете да се обърнете към кабинетите по лазерна козметика “Picasso”. Нашите специалисти ще се радват да отговорят на въпросите ви.

Материала е предоставен от козметично студио Пикасо www.picasso-bg.eu

 

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap