485 статии
Събота, 07. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Най-нови методи на лечение на съдовите изменения на кожата
26.02.2008
Най-нови методи на лечение на съдовите изменения на кожата

 

Нежелателните кръвоносни съдове по кожата на лицето, както и дребните капилярни и венозни мрежи на носа, бузите, брадичката, както и съдовите малформации на долните крайници и другите части на тялото, като прекалено силно изразени подкожни и вътрешнокожни вени, червени и синкави капилярни мрежи, представляват сложен естетически и морален проблем за милиони хора.

Причини за подобни изменения на кожата обикновено са наследствена предразположеност, заболявания на сърдечносъдовата система, последствия от травми и операции, алкохолизъм. Освен изброените по-горе причини, варикозната болест, а също така бременността и раждането, се явяват основни фактори за развитието на съдови изменения на кожата на краката.

Традиционните методи при отстраняването на нежелетелните кръвоносни съдове се ограничават с прилагането на електрокоагулация, склеротерапия и хирургично разрушаване на вените и кръвоносните съдове. Всички тези методи имат редица съществени недостатъци. Например, електрокоагулацията предполага увреда на кожната повърхност, твърде болезнена е, носи опасност от появата на белези под формата на малки кратери и е неприемлива за обработване на кръвоносните съдове на краката. Склеротерапията не се прилага в областта на лицето, а нейните възможности при коагулацията на капилярите и вените на долните крайници са ограничени от съотношението на диаметрите на кръвоностния съд и пункционната игла. Освен това, не може да бъде изключена вероятността от алергични реакции към въвеждания препарат и опасността от трофични изменения на кожата. Хирургичната намеса при варикозната болест на вените на долните крайници, представлява доста неприятна и сложна операция и затова се препоръчва изключително с лечебна цел.

Във връзка с казаното става ясно, че изброените традиционни методи не съответстват в пълна степен на съвременните изисквания на козметиката, които могат да бъдат формулирани с помощта на следните тезиси:

универсалност и максимална ефективност;
минимален риск от усложнения и странични реакции;
методите да бъдат безболезнени и комфортни за пациента;
минимални изменения на кожата в областта на въздействие и бързо възстановяване след обработването
Ето защо, след внедряването на съвременни източници на лазерно излъчване в козметиката, бяха разработени принципно нови методи за отстраняване на нежелателните кръвоносни съдове на кожата. За бурното развитие на това направление допринесе възможността за избирателно отстраняване на съдовите образувания на кожата без съществени изменения на околната тъкан.

Съвременните лазерни технологии предлагат принципно нов подход към отстраняването на нежелателните кръвоносни съдове на кожата, който се базира на приниципа на селективната фототермолиза: светлината се поглъща селективно от кръвта на обработвания кръвоносен съд, като при това локално се повишава температурата на кръвоносния съд над точката на коагулация.

Едновременно с това, не при всички лазерни апарати въздействието върху кожната повърхност е напълно безследно. Работата е там, че освен на хемоглобина, лазерният лъч може да повишава температурата и на структурите, съдържащи меланин, а именно клетките на горния слой на кожата. Такава реакция е свързана с доста трайни нарушения на пигментацията на мястото на обработка, вариращи от усилване на пигментацията до (хиперпигментация) до пълното й изчерване (хипопигментация) в зависимост от режима на облъчване и типа кожа на пациента. Такива усложнения са най-характерни при използването с цел коагулация на съдовете на лазерни апарати, излъчващи във видимия диапазон на светлинния спектър. Обикновено проблеми възникват при въздействието с така наречените «зелени» лазери, с лазерите, работещи с кристал на александрит, полупроводниковимте лазери или при исползоването на мощни лампи-светкавици (IPL), които се прилагат и при фотоепилацията.

Описаните по-горе проблеми са изключени при използоването на лазери, излъчващи в инфрачервената област на спектъра. Обяснението е, че хемоглобинът на отстранявания кръвоносен съд достатъчно интензивно поглъща инфрачервеното излъчване, докато равнището на въздействие на лазерното излъчване върху меланина, съдържащ се в кожните тъкани, е минимален.

Именно затова в последно време за решението на проблема на отстраняването на енжелателните кръвоносни съдове на кожата все по-широко се разработват и прилагат лазерни системи, генериращи излъчване в близък до видимия инфрачервен спектър.

От тази гледна точка най-голям интерес представляват лазерните системи на основата на Nd:YAG-лазери. Особеностите на тези лазери позволяват широк диапазон на изменение на такива важни параметри на излъчването, като продължителност на импулса, пикова енергия и плътност на енергията при доста значителен размер на лазерното петно върху повърхността на обекта. Освен това, поради способността дълбоко да прониква в тялото (до 0,7-1,0 см), излъчването при този вид лазери позволява ефективно да се въздейства не само върху капилярните и венозни мрежи на повърхността на кожата, но и върху подкожните вени с диаметър до 3-4 мм.

Без да повреждат повърхността на кожата, импулсите на Nd-YAG-лазерите проникват в нея на определена дълбочина в посока на нежелателния кръвоносен съд. При това се извършва бурно поглъщане на енергията на лазерния импулс от хемоглобина на еритроцитите и кръвната плазма. За част от секундата загряването достига до равнище, при което се извършва своеобразно заваряване на вътрешните стени на нежелателния кръвоносен съд и те се слепват. По този начин се постига трайно отстраняване на разширените капиляри, на звездообразните хемангиоми, на дребните кожни венозни мрежи, а при определени условия -и на по-едри подкожни вени на долните крайници с диаметър до 4 милиметра.

Страничните явления при това се ограничават само до кратковременно зачервяване и умерена хиперемия. Тези явления изцяло отсътстват при коагулацията и са ограничени при съдовите образувания (звездообразни хемангиоми или отделни телеангиоектазии). По такъв начин, веднага след свършване на лечебния сеанс Вие можете да продължите активния си начин на живот, без да се безпокоите от изменението на външността си. Само при отстраняването на венозни и капилярни образувания на долните крайници може да се образува незначителен кратковременен оток на обработената зона и хиперпигментация, която изчезва в течение на 10-15 дни.

За да се сведат до минимум тези явления, а също така и да се отстранят незначителните болкови усещания по време на процедурата, в съвремената лазерна козметика се използват различни начини на охлаждане на кожата по време на обработката.

Така, най-напредналата до момента технология за отстраняване на нежелателните съдови образувания се явява използването на дългоимпулсния Nd-YAG лазер, работещ едновременно със система за охлаждане на кожната повърхност.

Използваният в Кабинетите по лазерна козметика “Picasso” дългоимпулсен медицински Nd-YAG-лазер DeLight съвместно с ефективната система за охлаждане Cryo 5, безвредно и практически безболезнено за кожата Ви осигурява успешно отстраняване на нежелателните съдови образувания не само в областта на лицето, но и на краката, давайки по този начин уникалната възможност за подобряване на външността на хората, които биха искали да заменят продължителните и болезнени сеанси на електрокоагулация и склеротерапия с бързата, безопасна и ефективна лазерна терапия, независеща от сезона или цвета на кожата.

По-подробна информация можете да получите в кабинетите по лазерна козметика “Picasso”.

Материала е предоставен от козметично студио Пикасо www.picasso-bg.eu

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap