485 статии
Четвъртък, 04. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Бягаща пътека
05.02.2008
Бягаща пътека

Най-практикувано е бягането в парка или на бягаща пътека. Ефектът от провеждането на един крос зависи не само от скоростта и изминатите километри, но и от характера и постройката на бягането, от това как е проведено - с какво съотношение между дължина и честота на крачката, по какъв наклон и терен. Бягането с по-дълга крачка например изисква по-мощно оттласкване и участие на мускулите разгъвачи на долните крайници, а това води до по-бърза умора. Важно е как се поставя и кракът - на пета, цяло ходило или на предната му част. Ниската скорост предполага посрещане на земята с пета. Това налага да се използват подходящи маратонки.
Бягането срещу наклон активира повече мускулите по задната част на седалището, а по наклон - на предната част на бедрата.
Трениращите трябва да знаят, че бягането на пътека поставя по-малки изисквания към участващите мускули и опорно-двигателния апарат, отколкото бягането по трасе. Това се дължи на движещата се назад лента и в тази връзка възможността за поддържане на подходящата позиция на тялото, без да е нужно толкова мощно оттласкване. Реакцията на опората на оттласкващия крак при бягането върху движещата се лента е по-малка от тази при оттласкването от статична, твърда опора. Затова ако можете да бягате навън, го правете, а бягащата пътека използвайте по-рядко. Ако все пак желаете да щадите ставите и просто да се възстановявате, използвайте бягането на лента. В тази връзка американските фирми NORDIC TRACK и PRO-FORM разработиха т. нар. REFLEX система, чрез която твърдостта на платформата, по която се бяга, може да се регулира в зависимост от телесното тегло или желание за твърдост и мекота. Това е изключително важно за хора с наднормено тегло или проблеми с коленeте, глезените, тазобедрените стави и кръста. Едно от предимствата на бягащата пътека е промяната на наклона от -5 до +22° на лентата при най-добрите пътеки. А ето и нещо много важно за тези, които смятат да оборудват своите фитнес центрове с кардио уред №1 - бягащата пътека.
На какви условия трябва да отговаря професионалната бягаща пътека:
1. Стабилност. Трябва да е масивна и тежка, което да не позволява каквито и да е отклонения при бягане върху нея.
2. Мощност. Моторът й трябва да е АС и минимум 3.5 конски сили. За предпочитане е 4 (домашните минимум 1.5 к.с). B,,JK NAUTILUS" фитнес центъра в ж.к. Бокар - София ще могат да се видят едни от най-мощните пътеки с мотор от 6 к.с. Те са производство   на   американската фирма TRUE.   Практически техните мотори са с най-дълъг живот. Притежават     няколко патента, между които и на мотора, при който липсват износващи се четки   (безчетков   мотор).  С   пътеката  ZTK850 TRUE взе лидерството за 2005 г. на фирма LIFE FITNESS. He купувайте за натоварени зали пътеки с DC мотор, независимо колко мощен е той. Те не могат да работят повече от 2-3 часа дневно. Търговските фирми никога не споменават какъв е моторът, а само колко е мощен. Затова купувайте след консултация със специалист.
3. Мекота и еластични качества на постамента, върху който се движи лентата. Това предпазва от травми в ставите и сухожилията. Създава комфорт при трениране.
4. Плъзгаемост на лентата върху постамента (дъската). Това изисква специална обработка на материала, върху който се движи лентата, както и качества, на които трябва да отговаря самата лента. Много важен момент е смазването, което често е слабо звено при много фирми производителки. Фирмата SPORTS ART през 1996 г. патентова пътеки, които не изискват смазване.
5. Безопасност. Задължително е наличието на стоп-бутон на удобно за трениращия място. Ако загубите равновесие или се уморите при бягането, може да го натиснете и движението на лентата да спре.
6. Промяна на наклона. Добрите пътеки трябва да притежават възможност за промяна от 0° до+ 7°. При най-добрите диапазонът е от -5°до -22°.
7.Наличие на програми. Освен ръчното регулиране на показателите,скъпите професионални пътеки предлагат програма за тестиране и допълнителни 6-12 програми с различна насоченост.
8. Здравина. Винаги се интересувайте какви гаранции дава производителят.
9. Сервизно обслужване. Може ли производителят да достави бързо резервни части.
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap