485 статии
Вторник, 02. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

След медения месец
05.02.2008
След медения месец

С любимия в колибата е рай ? Доста спорно твърдение, по-скоро обратното:
Да не се разбие в бита семейната лодка, трябва този бит да се устрои. Желателно е това да стане на собствена територия и по свой вкус. Когато сватбата и меденият месец са останали зад нас романтиката се заменя от суровата действителност.
Този апартамент с обща площ 44,3 кв. м. преди е бил ергенско жилище на съпруга, а сега предстои да се превърне в уютно семейно гнездо. Първия етап на ремонта включва изготвянето на дизайн проект. Това съвсем непривично за собствениците занимание, с което те се заемат собственоръчно, се оказва доста увлекателно. Правейки скици, отново и отново измервайки стените, ъглите и отворите, те стигат до извода, че препланиране няма да се прави. В това двустайно жилище всички стени са носещи и се налага да се откажат от вариантите с обединяване на стаите една с друга с кухнята или с коридора.
Освен това, желателно е да се осигури отделна стая за бъдещото поколение. Още при предварителното планиране е решено да се махне вградения шкаф в коридора, а разделените баня и тоалетна да се обединят, да се преoбразуват и вътре да се постави пералнята машина.
Подът
Един от принципните въпроси за решаване при всеки ремонт е обработката на пода. Тук в стаите има брезов паркет с напълно изтрит лак и чамов паркет в коридора. Тъй като размерът на парчетата е различен, преходът между коридорът и стаите не е добре оформен. Поради това е решено да има паркет само в помещенията за живеене. Той започва да изглежда напълно прилично след шлайфането, тонирането и лакирането с три слоя гланцов полиеретанов лак.
От коридора паркета е свален. В кухнята е махнат стария балатум, предишната замазка е сменена с нова. Тъй като не се предвижда поставянето на врата на кухнята, а същевременно не е желателно да се разграничава пространството й от коридора, навсякъде са поставени еднакви плочки с размер 33.3 х 33.3 см. Техния пясъчен цвят прекрасно се съчетава и с паркета и с намиращите се в помещенията мебели. В тон с пода са поставени пластмасови первази, с "джобове" за пъхане на проводниците.
Нова ел. инсталация
Още преди началото на ремонтът е направена схема, на която щателно са отбелязани къде и какви мебели или техника ще бъдат разположени. Антенните кабели за телевизора са предвидени, както в двете стаи така и в кухнята. Предвидени са и възможни варианти за евентуални бъдещи размествания. Така при ремонтът остава само да се прекарат трасетата в съответствие с направената схема.
Стени и тавани
Още в началото състоянието на стените е оценено като задоволително. Върху тях е предвидено да се залепят винилови тапети, поради което са изравнени частично в ъглите, при тавана и пода.
Свалени са старите тапети, повърхността е обработена и изравнена, шпаклована и грундирана. След приключване на тези процедури, на стената на голямата стая е направена заготовка за монтиране на климатик. На мястото на разрушените стени на банята и тоалетната, са изградени нови от газобетон.
Таванът също беше в прилично състояние. От него е свалена боята, пукнатините са облепени с мрежа и повърхността е шпаклована. След боядисването той вече изглежда отлично. Таванът на банята е направен традиционно окачен, с монтирани пет вградени халогенни лампи.
Баня
Тъй като площта на апартамента не позволяваше съхранението на предварително закупени плочки и санитарна техника всичко се закупуваше в точно определени срокове, в съответствие с етапите на работа. Уредите и мебелите за банята са измерени до милиметър.
Например за да се смести шкафът над пералнята се наложи да се скъси поставката за кърпи, намираща се на същата стена.
Тоалетната чиния е завъртяна на 90 градуса, а новите пластмасови тръби са закрити с гипскартон, който на свой ред е облицован с плочки. За стените на банята са съчетани синият цвят - за санитарно техническата част и слънчево жълтият - за останалата част, а на върхът е пуснат тънък мозаечен бордюр. Там е разположен и малък вентилатор.
Кухня
Както вече казахме между кухнята и малкият коридор не е монтирана врата. Нейната липса позволява да се оформи арка от гипскартон. След това е облепена с меки пластмасови ъгли и боядисана. Контактите са монтирани предварително, като под тях за изрязани отвори в ламинираната "престилка", а след поставянето на мебелите, са монтирани декоративни капачета на приборите. В кухнята са използвани тапети в два отенъка: Кафе с мляко за стената, до която е кухненската маса, и млечно бели на останалите три стени.
Две в едно: гостна и спалня
За разлика от кухнята и банята, голямата стая е оформена в топли тонове - прасковен и кафяв. Използването и като гостна и спалня едновременно се налага в името на светлото бъдеще - малката стая, да може в скоро време да се нарече детска. Вместо легло тук има широк диван с леопардови възглавнички, които определят стилът на стаята, наречен "домашно сафари". Тук се появяват и други петнисти елементи: дървен жираф и картини с изображение на животни. За меката мебел е избрана най-здравата дамаска за да не може котката да и причини големи щети.
Щорите с прасковен отенък изглеждат леки, но абсолютно не пропускат слънчевата светлина. Ъгловата секция почти удовлетворява изискването за гардероб. Вратичките на шкафовете с матови стъкла и огледала създават усещане за лекота, а закръглените елементи придават на стените оптекаема форма в съответствие с препоръките на фен-шуй. И, което не е маловажно вишневият цвят на мебелите и вратите почти съвпада с цвета на ореховите колонки на домашното кино.
Така елементите от разнородна дървесина (бреза, бор, орех и вишна) се обединяват в един живописен ансамбъл.
Коридор и кабинет Коридорът е изпълнен с ярко, теракотено оранжево. На мястото на разрушеният вграден шкаф е поставен корпусен шкаф с вратички тип "хармоника". Интерирорът на малката стая (с площ 9.1 кв.м. ) не е окончателно определен: Засега тя е кабинет, но ярката обработка на помещението напомня за планираното й предназначение. На стените се комбинират два типа тапети: около прозорците - еднотонни, на противоположната стена - тапети със същият отенък, но цветни рисунки, а на страничните стени - съчетание от двете покрития, разделени с ярък бордюр.
Цветната тема се повтаря в избраните за интериора картини, в дамаската на дивана и другите детайли.
И макар апартаментът вече да е преустроен и оформен по вкуса на обитателите си, винаги могат да се появят нови идеи и желание да се заемеш с търсене на приятни дреболии, които правят дома истински уютен. Нали ремонтът, както е известно, никога не завършва. И това има своята прелест. 
 
Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap