485 статии
Вторник, 02. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

Болка
19.12.2007
Болка

opisanie na snimka

Болка
   Болката е специфично усещане в резултат на дразнението на рецепторните окончания за болка в различни области и органи-кожа,мускули,кости и вътрешни органи. По принцип тя има защитно значение,защото води до реакция на организма прекратяваща въздействието на дразнителя.Например когато се опарите,чрез преместване на засегнатата част от тялото прекратявате увреждането от високата температура!
   От рецеторите за болка ( които се явяват един вид датчици ),сигналът по периферните нервни окончания достига до мозъка,който преценява неговото значение, подава знак за тревога при екстрени ситуации и предприема действия с цел отстраняване на източника на неблагоприятни въздействия. Поради сложния механизъм на предаване на болката,тя може да възникне вследствие на дразнение във всяко едно звено по веригата -рецептор,периферен нерв и главен мозък ( което обяснява механизма на отразената болка ).
   Най-общо болката се дели на:
      -Висцерална болка-която възниква при засягане на вътрешни кухи органи- стомах,тънко и дебело черво,бъбреци,жлъчен мехур и жлъчни пътища и др...Тя обикновено е много силна и трудно може да се установи точното и местоположение.Обикновено се съпровожда от гадене,повръщане,изпотяване и учестен пулс.       -Соматичната болка се дължи на засягане на кожа мускули,кости и стави. Тя е по-остра и силна и повече зависи от силата на дразнението.Обикновено пациента може да определи точното й местоположение.       -Отразената болка е тази която се усеща на отдалечено място от източника й.Например при жлъчна колика може да има болки в дясната поясна област и дясната плешка.    Усещането за болка е индивидуално.Някои пациенти понасят спокойно различни болкови дразнения,а други се оплакват и при най-малките болки,което означава ,че болката има и емоционален характер.
 
 
   1.Главоболието е сравнително често оплакване и причините за него най-общо са:
 
-Заболявания на главния мозък и неговите обвивки-Менингит,Енцефалит,Мозъчен абсцес, Мозъчен тромбофлебит,Тумори,Кисти,Повишено вътречерепно налягане,Разширени моз. кръвоносни съдове, вътречерепен кръвоизлив.
 
-Извънчерепни заболявания с главоболие-Синузит,Възпаление на ухото,Ретрофарингеален абсцес ( кухина с гной зад гърлото ),Възпаление на черепните кости, Очни заболявания-( кривогледство,астигматизъм,късогледство,далекогледство,възпаление на зрителния нерв ),Зъбен кариес и пулпит,Възпаление на меките тъкани на главата-( флегмон,абсцес,еризипел и херпес зостер ),Лимфаденит,счупване на черепна кост.
 
-Общи заболявания с главоболие-Високо кръвно налягане и заболявания протичащи с повишено кр. налягане-възпаления и недоразвитие на бъбреците,феохромоцитом ( доброкачествен тумор на надбъбреците ),понижение на кръвната захар(хипогликемия), остра анемия,хроничен запек и отравяне с въглероден окис,никотин,горчиви бадеми,олово, феноли,Индометацин и Вит. А.
 
   Други причини за главоболие-тютюнопушене,мигрена,невралгия,шиен радикулит,мозъчна контузия,енцефалопатия след травма, хистерия,тензионно главоболие и др...
 
   2.Болки в областта на гръдния кош-те могат да произлизат от белите дробове и бронхите,трахеята,сърцето,медиастиналните лимфни възли,гръбначния стълб и ребрата,мускулите,нервите и кожата. Болестите които могат да ги предизвикат са:
 
-Бял дроб-плеврит,пневмония,бронхопневмония,пневмоторакс (въздух в гръдния кош), белодробен абсцес(кухина с гной),белодробен инфаркт(запушване на белодробните кръвоносни съдове).
 
-Гръбнак и ребра-възпаление или счупване на ребро,контузия на гръдния кош,радикулит,гръбначно изкривяване,туморни разсейки.
 
-Други причини-Трахеит(възпаление на трахеята която се намира зад гръдната кост),езофагит, медиастинит,перикардит(възпаление на сърдечната обвивка),исхемична болест на сърцето( гръдна жаба), сърдечен инфаркт(удар),хиатусна херния( в диафрагмата),мускулно и кожно възпаление,херпес зостер и невроза.
 
   3.Коремна болка-може да изхожда от коремни органи но също и от заболявания извън коремната област.Коремната болка може да бъде причинена от възпаление, нарушена проходимост на червата,смутено отичане на урината и жлъчката,нарушена циркулация в коремните кръвоносни съдове, нарастване на туморни формации в корема, както и при общи заболявания и функционални оплаквания.Често се наблюдава и отразена болка.
Причини за коремна болка:
 
   -Остра коремна болка -апендицит,перитонит,кръвоизлив в коремната кухина, лимфаденит, ентероколит(възпаление на червата),панкреатит,възпаление на пикочните пътища,пневмония,менингит, перикардит,сепсис ("отравяне на кръвта"),илеус("преплитане на червата"),бъбречна колика, жлъчна колика,първа менструация,торзия(усукване) на яйчников тумор,руптура на жълтото тяло(част от яйчника), извънматочна бременност, коремна травма,сърдечен инфаркт,мезентериална тромбоза(съсирек в кръвоносните съдове на червата),коремна травма,декомпенсиран захарен диабет,остро отравяне, епидемичен хепатит(жълтеница),радикулит,невралгия,миалгия(мускулно възпаление...
 
   -Хронична коремна болка -гастрит,язва,хроничен апендицит,чревни паразити,хроничен колит,чревни полипи,хронична анемия,болезнена менструация,хипогликемия(екстремно спадане на кръвната захар),хроничен хепатит,хроничен холецистохолангит (възпаление на жлъчните пътища и жлъчния мехур),холелитиаза(камъни в жлъчния мехур),камъни в бъбреците, хроничен пиелонефрит (възпаление на бъбреците),хидронефроза(разширение на бъбречното легенче), пъпна и слабинна херния,хроничен салпингит и оофорит(възпаление на маточните тръби и яйчниците), запек, невроза,хистерия,абдоминална епилепсия,симулация...
 
   4.Болка в гърба и кръста. -дължи се на заболявания на гръбначните прешлени и междупрешленните стави,на гръбначната мускулатура и бъбречни заболявания.
 
   -Остра болка-камъни в бъбреците,пиелонефрит и паранефритичен абсцес(възпаление на бъбречната и околобъбречните тъкани),хидронефроза(разширение на бъбреците), болки при грип и ревматизъм,остър панкреатит...
 
   -Хронична болка-радикулит и невралгия(заболявания на сетивните периферни нерви),болест на Бехтерев (ставно заболяване),камъни в бъбреците,тумори и левкемия,трихинелоза...
 
   5.Болка в крайниците.-появява се вследствие на засягане на костите, мускулите,сухожилията,нервите,кръвоносните съдове,лимфните възли,кожата и подкожната тъкан.
 
   -Болка на определено място в крайника-остеомиелит (възпаление на костта), артрит (ставно възпаление),периостит (възп. на костната обвивка),остър лимфаденит,фелиноза (болест от котешко одраскване),тромбофлебит ( съсирек във вена и възпаление на вената),херпес зостер, абсцес ( кухина с гной ),счупване на кост,хематом (подкожен,вътремускулен или околокостен кръвоизлив), тумори,левкемия...
 
   -Разпостранена болка в два и повече крайника-полиневрит и полирадикулит (възпаление на периферните нерви),болки на растежа,рахитични деформации,плоско стъпало, трихинелоза,колагенозни заболявания...

Лечение на болка
   Оптималното лечение на болката включва лекуване на заболяването което я е причинило, тъй като така се премахва причината.Но във периода от време до предприемане на такова лечение предписано от лекар,може да се приемат някои лекарства за временно облекчаване на болката които се разделят най-грубо на 2 вида:
      -Аналгетици -лекарства притежаващи чисто обезболяващо действие.Те пък се разделят на два подвида:


   -Ненаркотични аналгетици.Включват медикаменти които традиционно се използват за лечение на висока температура (Аналгин,Парацетамол,Нурофен,Аспирин).Напоследък голяма популярност придобиват някои нови аналгетици-Дексофен (Декскетопрофен) и Нимезулид (Аулин,Нимезил) с изключителни силен обезболяващ ефект поради което бързо влязоха в широка употреба.


   -Наркотични аналгетици.Те се назначават от лекар и имат специален режим на изписване със жълта или зелена рецепта.
Аналгетиците не трябва да се изполват за лечение на коремна болка за която се предполага, че е причинена от коремни заболявания подлежащи на хирургично лечение (апендицит,перитонит,перфорция на язва,кръвоизлив в коремната кухина...)       -Спазмолитици- използват се за лечение на болка произлизаща от кух коремен орган (стомах,дванадесетопръстник и черва),жлъчни пътища и жлъчен мехър,бъбреци,пикочопроводи, пикочен мехур,уретра,матка и маточни тръби и панкреас.В тази група влизат медикаментите-Бусколизин, Спазмолизин,Антиспазмин,Белонал,Папаверин,Атропин,Дуспаталин,Спазмалгон,Но-Шпа...
 
Източник: www.pramed.com/

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap