485 статии
Петък, 05. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Още статии

От какво се страхуват децата?

Някъде около осмия месец децата започват да се страхуват от непознати хора и обекти. Те се разплакват, когато ги оставят в компанията на непознат за тях човек или отидат на непознато място. Много е вероятно да се плашат и от други деца, с които си играят и да не се чувстват комфортно в тяхната компания. Когато те не разпознаят нещо познато, реагират отрицателно и избухват в плач. След годинката, около 15тия месец, детето започва да се плаши и от хора, които познава, но слабо и не са част от ежедневието му. То се чувства изключително привързано към майка си и най-големият му страх е някой да не го отнеме от нея. Затова реагира бурно, когато се наложи да стои повече без нея в компанията на слабо познати хора.Когато детето стане по-общително и порасне достатъчно, за да осъзнава нещата в живота, се пораждат и други страхове. Това са духовете, тъмното, страшни измислени образи в съзнанието му или хора, които то е възприело като особено лоши към него или близките му. При някои деца тези страхове обладават съзнанието им и те живеят с вътрешните си терзания, които ги е страх да споделят дори на мама и татко.

В малко по-голяма възраст, когато детето осъзнае, че животът е преходен, то започва силно да се страхува от смъртта. Страхува се, че един ден всички, които обича – мама, татко, братчето или сестричето ще умрат и то ще бъде изключително самотно. Страхува се, че и то самото може да умре. При някои деца мисълта за смъртта става толкова натрапчива, че те може да плачат тайно с часове, страхувайки се от идеята да не умрат родителите им. Затова, когато мама и татко са например на гости без него, то може да се терзае с часове, докато те не се върнат.

Как да се отнасяме към страховете на детето?

Преди всичко не бива да му насаждаме допълнителни страхове с измислени образи като баба Яга, Торбалан, Кумчо Вълчо и други подобни герои. Това не е никак подходящ метод да накарате детето си да бъде послушно, защото ако е по-чувствително, може насила да го направите плахо и страхливо. Не го заплашвайте и с това, че ще го затворите на тъмно или ще го дадете на някой. Децата сами си измислят предмети, хора или обекти, от които се страхуват и целта на родителите на бива да е да насаждат допълнителни страхове, а да поговорят с тях, за да отстраняват вече създадените им. Обяснете на детето, че в тъмното няма нищо страшно и, че съседката, от която го е страх е просто обикновен човек. Не бягайте и към другата крайност – в желанието си да го направите по-безстрашно, да му натрапвате нещата, от които се страхува.

Страховете на децата се естествена част от психиката им. Страхове имаме дори ние, но просто по-различни от техните. Когато детето ви е страхливо, се опитвайте да разговаряте за страховете му и да не ги таи в себе си. Това е особено важно за него след време, тъй като няма да се депресира лесно и ще умее да говори и решава емоционалните си проблеми.

 

Източник:www. semeistvo.rozali.com

Списък на статиите
15.04.2010 - Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010 - Килим замества мебелите?
14.04.2010 - Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010 - Вградените мебели
14.04.2010 - Митове за мебелите от дърво
14.04.2010 - Стилът на банята
14.04.2010 - Йо-йо маса
14.04.2010 - Грижи за меката мебел
13.04.2010 - Кога да поръчваме мебели?
12.04.2010 - Идеи за модерен дом
Статии, съдържащи думите: мебели, обзавеждане, килим, матрак, Интериор дизайн, секс, ароматерапия, оръжие, парфюми
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap