485 статии
Неделя, 15. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

За вредата от съревнованието между децата в къщи

09.03.2009
За вредата от съревнованието между децата в къщи


 
На родителите им е удобно да развиват у децата си състезателен дух: децата се стремят по-бързо да си съберат играчките, по-бързо да изядат обяда си и съответно да победят. Но пред малкия човек винаги са появява въпросът: „Кой е по-добър? Кого мама обича повече?”. Ето защо възрастните трябва да се замислят необходими ли са на децата тези състезания.
Чиниите са празни, децата са облечени, в дома цари порядък... Но в замяна на този строг ред възникват проблеми от съвсем друг характер.
Състезавайки се, децата винаги се сравняват едно с друго. При това те могат да имат неоправдано чувство за увереност и превъзходство, тъй като те са убедени, че са по-добри от останалите. Останалите се предават и изпадат в състояние на силна потиснатост, ако сравнението не е в тяхна полза.
Съперничеството винаги поражда конфликти. Обидите и споровете са обичайните последствия от съревнованието.
Ако във вашия дом има подобна ситуация и искате да промените отношенията, приложете следните правила за сплотяване на децата във вашето семейството.


Правило №1
Никога не са поддавайте на изкушението да сравнявате децата си. Дори едното да е подредено, а другото – твърде разпиляно. Вместо да сравнявате децата, предложете им да станат по-добри, като им посочите в коя област те се справят добре.


Правило №2
Общувайте с децата по различен начин, защото всяко дете се нуждае от различно отношение. Важно е не колко време сте разговаряли с детето, а как и за какво. Понякога краткият разговор преди сън или на път за детската градина може да ви сближи много повече, отколкото общуването, което е продължило цял ден. Особено важно е с детето си имате някаква тайна дума – парола, която е своеобразен ритуал за вас.


Правило №3
Гордейте се с това, че децата ви са различни. Всеки от нас иска да бъде обичан такъв, какъвто е. Постарайте се да покажете на детето си какво в него е неповторимо, прекрасно и добро.


Правило №4
Никога не обсъждайте поведението на едното дете в присъствието на другото. Ако трябва да поговорите с някое от децата на неприятна тема, повикайте го в другата стая и разговаряйте с него насаме. В противен случай детето ще се почувства унижено. А всеки унизен човек избягва да се среща с хората, свидетели на неговото унижение.


Правило №5
Поощрявайте приятелството между децата и винаги оценявайте това, което те са направили заедно. Работата в екип сближава и учи децата да се радват на съвместния успех. Когато децата правят всичко заедно, те ще могат да се договорят помежду си и да си разпределят задълженията.


Правило №6
Учете децата да ценят това, което те са направили сами, учете ги да откриват радост в самия процес на работа или игра, а не в надпреварата и победата. Намирайки се в постоянно съперничество децата като че ли си разделят признанието и любовта от страна на родителите. Всяко от тях трябва да бъде уверено, че родителите го обичат и уважават и тогава то ще се грижи не само за себе си, но ще изпитва и потребност да помага на другите и да им съчувства. По този начин децата ще израснат като истински приятели и родителите ще избегнат постоянните кавги и сбивания,свързани с надпреварата и съперничеството.
 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap