485 статии
Петък, 06. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Как да готвим с вино?

02.02.2009
Как да готвим с вино? 
Виното, смятано в древността за дар от боговете, отдавна се е превърнало в символ на жизнената сила. То съпровожда всички значими събития. Затова не е чудно, че „божествената напитка" е намерила своето място и в кулинарията.

Кои са основните правила?
В кулинарията виното се използва в много малки дози и почти винаги за варене или задушаване на ястия. При нагряването алкохолът се изпарява, а оставащият гроздов сок се сгъстява и ароматът му подобрява вкуса. Всъщност точно това е и основната кулинарна задача на виното. Например малко количество сухо вино, добавено във водата, в която се вари риба, премахва неприятния рибен мирис и подобрява вкуса на самата риба. Кисело червено вино (1-2 с. л.), сипано върху печено месо, ускорява приготвянето му и го прави по-крехко. Чаена лъжичка вино, добавена във варени сушени плодове 5-7 минути, преди да се свалят от огъня, приятно освежава отварата.

С какво вино да се готви?
Доскоро се смяташе, че щом едно вино ви харесва за пиене, то може спокойно да се добавя
и в ястията. Напоследък обаче все по-често се препоръчва за кулинарни цели да се използва т.нар. специално кухненско вино. То е с по-плътен вкус и за разлика от познатите видове съдържа по-малко захар и повече сол като консервант. Решите ли да готвите с кухненско вино, внимавайте с подправките и въобще не солете ястията.

Как се използват сладките вина?
Според съвременните кулинарни майстори сладките вина обогатяват вкусовата гама на много продукти - от морски дарове до патешко и пуешко месо. С тях и с различни подправки се правят особено сполучливи маринати. Сладките вина трябва да се употребяват внимателно, когато се готвят морски дарове, тъй като те попиват като гъба вкусовете и миризмите. Затова виното трябва да се включи само в състава на кисело-сладките сосове към тях. За целта то се сварява и овкусява с балсамов оцет и подправки. Патица пък може да се маринова в сладко вино, като се добавят пипер, канела, карамфил и сол.

Как се правят сосове с вино?
Като начало запомнете понятието „дегласиране". То означава, че при пърженето на различни продукти се налива малко сухо вино, за да се отстранят неприятният вкус на загоряло и излишната мазнина. Виното придава на сосовете тънък аромат и лека киселинка, без да заглушава вкусовите оттенъци на другите продукти. Ако е твърде кисело, предварително го варете около 6 минути без похлупак до намаляване на обема му наполовина. След това го смесете с млечните продукти - сметана или мляко, с които се правят много от сосовете.

Източник: http://www.chudesa.net
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap