485 статии
Събота, 14. Декември 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Когато девойката търси

16.09.2008
Когато девойката търси "най-добра" приятелка


 

Често се случва вашата дъщеря да е заобиколена от дружки, а да смята, че нито една от тях не е истинската, тази, на която може да побери своите тайни. Това понякога се превръща в драма за младото момиче. Трябва само малко търпение, за да свърши всичко добре.
 
Тийнейджърката иска да споделя преживяванията си
Тя спонтанно търси някого, на когото да разказва за своите чувства и впечатления. Не е най-добрият вариант мама винаги да играе тази роля, тъй като в процеса на израстването момичето трябва психологически да се отделя от нея. А и когато става въпрос за споделяне на големите вълнения и тайни, нищо не може да замести интимния разговор на четири очи с „най-добрата" приятелка. Не трябва да забравяте, че 13-14-годишните момичета имат склонност към известна крайност. Чувствата са силни, тогава възникват първите по-трайни приятелства и влечения, започват да се разменят мисли за живота и смъртта. Трудно е да се поддържа пълноценна връзка едновременно с няколко момичета и да се водят поверителни разговори с всички тях. Докато само с една избрана приятелка всичко това е възможно. Но ако младата девойка е нетърпелива и не открива идеала за своя дружка, може силно да се разтревожи. Това е доказателство, че тя вече е пораснала и не са й достатъчни повърхностните приятелства.
 

На първо място е нужно да я успокоите
Обяснете на вашата тийнейджърка, че да откриеш най-добрата си приятелка е също толкова трудно, колкото и да срещнеш голямата си любов. Това е въпрос на добър шанс и обстоятелства. В тази възраст девойката непрестанно среща нови връстници - през ваканциите и пътуванията, при преминаване в по-горен клас. Помогнете й да осъзнае факта, че вече има приятели, с които се разбира добре, макар и да не е твърде близка с тях.
 

Подскажете й как да открива сродните по душа
Разяснете на дъщеря си, че понякога това, което търсим някъде далеч, просто стои пред нашите очи, но не го забелязваме. Може би тя се доверява на повърхностни впечатления или съди много бързо, без да е направила усилия да опознае другите. Ако не намира своето близко приятелство в училището, нека разшири търсенето. Една извънучилищна дейност например предполага срещи с момичета със сходни интереси, а тези които си приличат, бързо се събират.
 

Поощрете я да опознае своя характер
Наблюдавайте момичето ви, когато е сред приятелки. Възможно е тя да е малко по-властна или подигравателна, да не изслушва другите или пък да „монополизира" разговора. Тези малки недостатъци не й помагат в откриването на вярната дружка. Отворете й очите по отношение на собствения й характер, без, разбира се, това да се превърне в обвинение.
 
Например може да й кажете деликатно: „Намирам, че се държиш твърде „началнически" с твоите приятелки, би могла да бъдеш по-мека". Ако девойката откаже да ви слуша или се разсърди, не се тревожете. Когато трябва, тя ще си припомни вашите бележки.
 

Дайте й достатъчно свобода
За да се създаде истинско приятелство, са нужни време и опит. По време на ваканциите, заниманията и игрите е трудно да се доверява нещо на някого. Разкрийте й тези тънкости някоя спокойна вечер у дома. Разбира се, важно е да подкрепите искането на вашето момиче да покани своята приятелка вкъщи. Както и да проявите разбиране, че на нея ще й е нужно време за общуване, свободно от учене или занимания като спорт, музика и танци.

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap