485 статии
Петък, 05. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Грижи за овала на лицето

16.09.2008
Грижи за овала на лицето


Появата на първите бръчки стресира дори и не толкова суетните жени. Стареенето на кожата обаче не се проявява единствено с набраздяването й от тях, а и с изменение на овала на лицето.
 

Кожата увисва, брадичката става двойна, по шията се забелязват гънки. Понякога е възможно тези проблеми да се появят по-рано, дори преди бръчките. За това донякъде е виновна гравитацията, но с възрастта се променя и структурата на кожата. Намалява се производството на колаген и еластин, а оттам намалява и нейната здравина и еластичност. Това деформира очертанието на лицето, като го лишава от младежката му форма и стегната кожа. Забавя се още и обновяването на клетките. От сумарното действие на всички тези фактори (пропускаме вредните слънчеви лъчи, наследствеността и колебанието на теглото) кожата се отпуска - най-напред в зоната на бузите и челюстта.
 
Увисването е съпроводено и с разширяване на порите на лицето. Двойната брадичка може да възникне и поради неправилно отлагане на мазнините. Специалистите съветват да използваме ниска възглавница и да не допускаме рязко напълняване или отслабване.
 

Можем ли нещо да променим?
Можем, но не е лесно. Отпуснатата кожа изисква повече внимание от другите козметични проблеми. Крем с добър хидратиращ ефект, който се нанася всекидневно, освежава лицето и временно го стяга. Добре действат и леките гелове за разлика от мазните кремове, които запушват разширените пори. Най-добри резултати дава използването на т. нар. активни козметични средства със съдържание на ретинол (витамин А), витамин С и хидрокси киселините АНА и ВНА.
 
Обикновено тези вещества влизат в състава на нощните кремове, като стимулират регенерирането и уплътняването на кожата.
 
И все пак не възлагайте напразни надежди на специалните стягащи кремове. Те придават добър вид и подобряват овала на лицето, но за кратко време. Работата е там, че те просто отделят течността от горните слоеве на кожата и в продължение на няколко часа зоната под брадичката и шията изглежда стегната. В по-дългосрочен план тези средства са безполезни. По-добър ефект ще постигнете с употребата на овлажняващи и подхранващи кремове и маски.Да се справите радикално с проблема е възможно само с хирургическа намеса и липосукция.
 
Упражнения за стегната шия
Ако забележите, че се променя овалът на лицето ви или че се оформя двойна брадичка, незабавно вземете мерки.
 
Сутрин и вечер след измиване и нанасяне на крем правете няколко прости упражнения.
1. Стиснете със зъби молив и се опитайте да „напишете" във въздуха трите си имена, рождената дата и годината, града, където сте родени, или любим стих. Ако не ви се удава лесно, като начало опитайте с 10 букви от азбуката.
2. Завъртете 10 пъти главата си в двете посоки, после опънете врата си назад, напред и встрани.
3. Вземете душ, след което масажирайте с хладна или студена водна струя зоната под брадата. Може да използвате и контрастен душ с редуване на топла и студена вода. Започвайте и завършвайте винаги с по-хладката вода.
Не си мислете, че тези упражнения са лесни и неефикасни. Ако ги повтаряте всеки ден, ще се убедите, че има полза от тях.
 
И все пак не се вманиачавайте, тъй като прекалената гимнастика и агресивният масаж могат да увеличат бръчките ви. Доказано е, че слабите мускули под долната челюст не са причина за оформянето на двойна брадичка.
 
Маски за зоната под брадичката
1-2 пъти в седмицата си правете подхранващи маски и компреси за шията, зоната под брадичката и бузите. Ето и една проста рецепта. Затоплете малко растително масло - може зехтин, бадемово или сусамово. В краен случай слънчогледово. Пригответе студен чай - черен, зелен или билков. Потопете в топлото масло мека памучна кърпа и я поставете на проблемния участък за 5 минути. След това на нейно място поставете друга (за 2 минути), потопена в студения чай. Повторете 5 пъти, след което нанесете мазен крем.
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap