485 статии
Събота, 31. Октомври 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Бременност

02.06.2008
Обезболяване на ражданетоУсещането за болка при раждащата жена зависи от индивидуалната поносимост, размера и положението на плода, силата на съкращаване на матката, наличието на предшестващи раждания. По тази причина всяко обезболяване са провежда по индивидуална програма.

По време на раждане се отличават два вида болка.

Първата е свързана с маточните контракции и разтягането на маточната шийка. Тази болка, наречена висцерална е тъпа и не може да бъде конкретно локализирана. Тя често се усеща не на мястото на възникване. Обикновено се появява в кръста и поясната област.

Втората възниква непосредствено преди раждането и се предизвиква от разтягането на тъканите в долната част на родовия канал при движение на плода и напъните. Тази болка, наречена соматична е остра и се локализира точно във влагалището, правото черво, перинеума.

Родовата болка се отнася към най-силно болезнените усещания. Превишават я само болката при травма на нервните стволове и болката след ампутация
Трудно е да се предскаже колко време ще продължи раждането. Обикновено протича толкова по-бързо, колкото повече е броят на родените деца.

Индуцираното раждане често протича по-бавно, отколкото спонтанното. Предполага се, че кратковременното раждане се понася по-лесно, но това не винаги е така. Много родилки отбелязват, че раждането става по-болезнено след изтичането на околоплодните води.

Кога може да се очаква, че раждането ще бъде болезнено?
Болезнено раждане се очаква в следните случаи:

дисменорея, болезнена менструация преди забременяването;
раждане на голям плод;
първо раждане;
продължително раждане;
преждевременно раждане;
използване на окситоцин по време на раждането;
след изтичане на околоплодните води;
при недостатъчна подготовка на родилката за раждане;
Как можем да се подготвим за раждане
С помощта на психопрофилактична подготовка може да се намали усещането за болка. По време на занятията пациентките получават информация за бременността и предстоящото раждане, обучават се на дихателни упражнения. Тези упражнения позволяват родилката да се концентрира върху дишането и да отвлече вниманието си от болката. Доказано е, че психопрофилактиката позволява да се намали потребността на родилката от аналгезия и в същото време да не се влияе на състоянието на новороденото.

Как може да бъде обезболено раждането
Аналгезията, това е пълно или частично облекчение на болката. Анестезия обикновено се нарича интензивната блокада на всички усещания и двигателна активност. Обезболяването по време на раждане зависи от степента на болката и се използва само по начин, напълно безопасен за детето.
Дискомфорта по време на раждане може да се облекчи с аналгетици поставени мускулно или венозно. Тъй като тези препарати могат да предизвикат сънливост и на родилкатаq и на детето, се използват в ранните етапи от раждането или за почивка и подготовка за раждане.

Електроневростимулация през кожата.
При този прост неинвазивен метод се прави електростимулация чрез електроди, прикрепени на кръста от двете страни на гръбначния стълб. Използването на този метод дава умерено обезболяване и се използва най-вече за облекчаване на болката в гърба в първия период на раждане или при пациентки с кратко раждане. Няма странични ефекти за родилката и новороденото.

Инхалационната анестезия се състои във вдишване на анестетик по време на контракция. Обикновено това е смес азот и кислород. Този метод осигурява добро обезболяване при 50% от родилките.

Местната инфилтрационна анестезия може да бъде използвана от акушер-гинеколога, за да се обезболи перинеума по време на раждане или след раждане. Местната анестезия не е много ефективна при продължително раждане.

Регионарната анестезия (епидурална или спинална) се използва от анестезиолозите за обезболяване на раждането. При този метод лекарствените препарати се поставят в поясната област в непосредствена близост до нервите, като така се блокира усещането за болка в долната част на тялото. В този случай при запазено съзнание значително се намалява или изчезва напълно болката по време на раждане. При необходимост от цезарово сечение също може да се използва този вид анестезия.

Общата анестезия се използва при екстрени ситуации по време на раждане. Тя довежда пациентката до състояние на сън, обезболяване и мускулна релаксация. Прилага се само от анестезиолога. Общата анестезия е безопасна, но не позволява да видите детето си.

Раждане във вода ( засега условия за раждане във вода се предлагат единствено в АГ клиника Св. София)
В последно време все по-популярно става раждането във вода. В полза, на този метод са приведени следните аргументи:

стоенето във вода отпуска;
топлото помага да се намали болката;
оказва благотворно влияние на раждането;
предотвратява травми на детето и родовите пътища;
В същото време този метод остава слабо изучен. Не е установен риска от развитие на инфекции, хипоксия и аспирация на плода. Използването на раждане във вода трябва да се ограничи само в центрове, способни да окажат адекватна медицинска помощ.

Епидурална аналгезия
Използването на епидурална блокада по време на раждане става все по-популярно заради удобството, което осигурява. епидуралният блок - понижава чувствителността в долната част на тялото, но не засяга съзнанието. Етапите, при които се прилага епидурална аналгезия може да са различни при различните пациентки.
Ако е необходимо да се направи епидурална аналгезия, акушер-гинекологът и анестезиологът трябва да преценят състоянието ви и състоянието на детето, данни за минали анестезии и как протича родовия процес.

Кога се изпълнява епидурална аналгезия?
Времето за начало на епидуралната аналгезия се определя от акушер-гинеколога и анестезиолога в зависимост от нуждите на родилката и детето по време на раждане

Как се изпълнява епидурална блокада?
Епидурална поясна анестезия се изпълнява в долната част на гърба. Пациентката е седнала или легнала настрани. Анестезията се прави по-ниско от нивото, на което завършва гръбначния мозък.
Преди изпълнение на блока кожата се обработва с антисептик. След това анестезиологът изпълнява местна анестезия на кожата на мястото на пункцията. Въвежда специална игла в епидуралното пространство на гръбначния стълб, почти до спиналното пространство, без да го достига. Чрез иглата се въвежда епидурален катетър, който представлява тънка гъвкава тръбичка. Понякога катетърът може да докосне нерв, предизвиквайки пробождащо усещане в краката.
После иглата се изтегля, а катетърът се закрепва към гърба. Следващите инжекции не изискват повторна пункция, а се въвеждат през катетъра. Смята се, че въвежданият епидурално местен анестетик осигурява епидурална блокада като обвива гръбначномозъчните нерви и частично прониква в спиналното пространство.

След колко време настъпва епидуралната блокада и колко дълго продължава?
Началото на действие на блока е бавно и постепенно. Обезболяване обикновено се постига 10-20 минути след епидуралното въвеждане. Може да продължи до края на раждането чрез въвеждане на допълнителни дози препарат през епидуралния катетър. След раждането катетърът се изважда и усещанията се нормализират след няколко часа.

Какви могат да бъдат усещанията по време на действие на епидуралния блок?
При съществено намаляване на болката може да се запази усещането за натиск при контракцията и усещането при влагалищен преглед от акушер-гинеколога. Може да се получи изтръпване, слабост и тежест в краката.

Трябва ли да се лежи след епидурална аналгезия?
Обикновено, при провеждане на аналгезия ви предупреждават, че не трябва да ставате от леглото и да лежите по гръб повече от 10 минути по време на раждането. Обаче се смята, че вертикалното положение на тялото способства благоприятното протичане на раждането. Съществува разновидност на епидуралната аналгезия, при която може са се седи и ходи. Този вид аналгезия се нарича “walking epidural” или амбулаторна, мобилна епидурална.

Влияе ли епидуралната аналгезия на детето?
Изследванията показват, че епидуралната аналгезия е безопасна за майката и за детето.

Забавя ли епидуралния блок раждането?
При някои пациентки, на фона на действието на епидуралната аналгезия, контракциите могат да отслабнат за кратко време. Болшинството пациентки отбелязват, че епидуралната аналгезия им помага да се отпуснат и в същото време съкращателната способност на матката се подобрява.

Запазва ли се способността за напън?
Епидуралната аналгезия помага на родилката да си отпочине и да съхрани сили по време на най-продължителната част от раждането – получаване на разкритието. В периода на напъните, при правилно използване тя не повлиява напъните и даже ги прави по-приятни.

Какви странични ефекти са възможни при епидуралната аналгезия?
Рядко, дори при взети от анестезиолога мерки и щателно мониторно наблюдение могат да настъпят усложнения или странични ефекти. Най-честите усложнения са артериалната хипотензия и главоболието. По тежки усложнения – токсична реакция от местния анестетик, спиране на дишането, неврологични нарушения, се срещат крайно рядко.
Понижаване на артериалното налягане. За да се предотврати развитието на това усложнение трябва венозно да се вливат течности. Освен това по време на раждане трябва да се лежи настрани, а след раждане да не се става от леглото докато не премине действието на блока.
Главоболието не се среща много често, примерно в 0,7-1,4% от случаите. Запазването на необходимото положение по време на пункцията може да предотврати появата на главоболие. При възникване на този страничен ефект могат да се вземат следните прости мерки: режим на легло, прием на течности и обезболяващи препарати. Ако болката не се поддаде на влияние може да се наложи допълнително лечение.
Побиването на тръпки е обичайна реакция по време на раждане, но може да се срещне и при анестезията. Помага сгряването.
Кожният сърбеж в болшинството от случаите е умерено изразен, но ако стане нетърпим, може да бъдат назначени лекарствени препарати.
Много рядко анестезията може да въздейства на междуребрените мускули и да затрудни дишането. В този случай състоянието на родилката се облекчава с кислород.
Реакцията към местните анестетици се получава рядко, но може да бъде много сериозна. По време на бременността се разширяват вените отиващи към епидуралното пространство. Така има опасност да се засегне вена и да се постави анестетика венозно. За да се избегнат нежеланите реакции анестезиолога първоначално въвежда тест-доза от препарата и моли родилката да следи за поява на световъртеж, метален вкус, сърцебиене или безчувственост

Недостатъчна анестезия.
Понякога действието на анестетика бива “мозаечно” или едностранно. Анестезиологът може да промени вашето положение в леглото или да придърпа епидуралния катетър. Рядко може да се наложи повторно провеждане на анестезията.
Анестезиологът провеждащ обезболяването оценява вашето състояние и взима предпазни мерки при изпълнение на процедурата. Вие можете да обсъдите с него/нея възможностите за обезболяване и вашите опасения по повод на неговото провеждане.

В какви случаи не трябва да се провежда епидурална анестезия?
Противопоказания за използване на епидурална анестезия са:

нарушение в кръвосъсирването или използване на антикоагуланти;
обща инфекция или инфекция на мястото на пункцията;
маточно кръвотечение;
отказ на пациентката;
тежко неврологично заболяване
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap