485 статии
Четвъртък, 21. Февруари 2019
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Семейство

29.05.2008
ДРАМА ЛИ Е РАЗВОДЪТ В ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ?


 

 От десет пенсионери девет са уморени от спътника си в живота

Свикнали сме да мислим, че само млади съпрузи или партньори на балзаковска възраст се развеждат. Но това не е вярно.

Да, статистиката на разводите сред възрастните хора е по-малко впечатляваща, отколкото при останалите, на практика “старците” също се решават на развод. През последните години това стана световна тенденция. Броят на “възрастните” разводи се увеличава. И не може да се каже, че психологически това е повече или по-малко трагично, отколкото при по-младите им “колеги по нещастие”. Просто има своите нюанси, поясняват психолозите.

ЗАЩО СЕГА, А НЕ ПО-РАНО?

По какви причини се развеждат хората във всяка възраст?

Това са:

Несходство на характерите, което специалистите трактуват като неумение да се общува и да се решават конфликтите. Като правило характерите на съпрузите тука нямат никакво значение;

Неправилен начин на живот, поява на зависимост от наркотици, алкохол, хазартни игри;

Липса на деца в брака;

Недостатъчната материална база на семейството - и двамата съпрузи, или единият от тях, има ниска заплата, поради което възникват конфликти;

Различни възгледи върху живота и ценностите в него;

Лош характер, злоба и гняв у единия от съпрузите, чести скандали и дори побои;

Любовен “триъгълник”: мъжът или жената са се влюбили в нов човек.

Коя от изброените причини подхожда за възрастните съпрузи, които са решили да се разведат на стари години? В отделните случаи – почти всички, освен ниското материално ниво. На хората на тази възраст вече не им се налага да делят парите, двамата или единият от тях вече е пенсионер и ако цял живот съпрузите са имали добри отношения, то липсата на много пари в семейството не може да послужи като ябълка на раздора.

А всичко останало, в една или друга степен, може да бъде базова причина за развод. Въпросът е защо “точката на кипене” се е появила точно сега, а не по-рано?

Прочети и запомни!

Хората от старата школа са възпитани да запазят брака на всяка цена, без значение дали са щастливи, или си имат достатъчно проблеми. Затова, ако противоречията и липсата на любов са възникнали в първите години на съвместния им живот или даже по-късно, те живеят с нагласата, че:

...е “срамно пред хората”,

...“не трябва да се разстройват децата”,

...“внуците трябва да си имат баба и дядо” и така нататък.

Съпрузите имат прекалено много ангажименти в работата и вкъщи и не им остава време да мислят за промени, пък и това им изглежда страшно. Но идва времето на пенсиониране, мъжът и жената остават сами един с друг и тогава избухват всички тези противоречия, които са се натрупвали с години, десетилетия (при условие, че е имало такива). И това осъзнаване трябва да се преживее, да се приеме. Част от двойките махат с ръка и остават да живеят заедно. А други съпрузи се решават на развод.

 

25.08.2017 01:23:52
Atrurpassulp
The ED as a result of that surgery may be either temporary or permanent. Core maca from the supplier energetix is surely an herb that tests very well for many males.
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap