485 статии
Понеделник, 01. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Майчинство

27.05.2008
Дванадесет симптома на детския стрес Децата, както и ние, възрастните, са подложени на стрес в днешния напрегнат за всички ни живот. И често на тях им е по-трудно. Детската психика е много ранима, а често те са принудени да изпитват натоварване, непосилно за възрастта им.

Детските психолози са определили 12 симптома на детския стрес и ние ги предлагаме на вашето внимание:

1. Усещане за самота.
Детето има чувството, че е отдалечено от семейството и приятелите и в него се създава твърдото впечатление, че “се е загубило в тълпата”.

2. Чувство на неувереност в себе си.
Изведнъж детето започва да усеща неловкост в обкръжението на други хора, с които по-рано е било в добри отношения.

3. Проблеми с концентрацията на вниманието и запомнянето.
Започва да забравя за какво се е говорило буквално преди няколко минути. Губи нишката на разговора, сякаш му е съвсем безинтересно това, което се говори. Трудно събира мислите си, училищният материал влиза от едното ухо и излиза от другото.

4. Нежелание да общува с другите хора.
Изчезва интересът му към неговите връстници. Ако околните му оказват някакво внимание, то се дразни. Когато позвъни телефонът, се колебае дали да вдигне слушалката и често моли да казват, че го няма.

5. Умора и нарушен сън.
Постоянно се усеща изцедено като лимон и му е много трудно да заспи.

6. Колебания в настроението.
Периоди на леко повишено настроение се сменят с мрънкане и плачливост. И това може да се случва по няколко пъти на ден.

7. Раздразнителност и плачливост.
Детето понижава самоконтрола си. Във всеки момент по някакъв нищожен повод може да избухне, да отговори рязко и невъзпитано. А всяка забележка от възрастните посреща “на нож”.

8. Безпокойство.
Не му се стои на едно място: мърда, дърпа някого, върти се на различни страни. Всеки момент е готово да стане и да тръгне нанякъде.

9. Бурна активност.
Често, изпитвайки вътрешно безпокойство, детето се хвърля презглава в някаква дейност, като подсъзнателно обаче се стреми към нещо друго, превключва на друга вълна или пък се отказва. Но стресът може да се прояви и по обратен начин: детето упорито и съзнателно отказва например да напише домашните си и се заема с някакви безцелни дреболии.

10. Лош апетит.
Губи интерес към храната. Или се съгласява да хапне с големи уговорки и без апетит похапва от любими преди това ястия. Или пък излапва безразборно всичко.

11. Страх от тишината.
Неприятно му е, когато наоколо е тихо. Затова детето или непрекъснато говори, или, останало само в стаята, непременно пуска високо музика или телевизора. Обаче може да се случи и обратното: болезнено да реагира на всеки шум, да се стряска от резките звуци.

12. Обръща прекалено внимание на външността си.
Когато подрастващите прекалено много се грижат за външността си и когато спазват строга диета или усърдно и всекидневно се занимават с физически упражнения, за да отслабнат с няколко килограма, всичко това може да бъде предизвикано от стрес. 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap