485 статии
Петък, 05. Юни 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Фитнес и спорт

27.05.2008
На колела


 

Колоезденето е перфектна тренировка за цялото тяло, която допринася да се освободим от стреса и да разнообразим ежедневието си.

Мускулите се стягат, дробовете се изпълват със свеж въздух, а излагането на слънце благоприятства образуването на витамин Д, необходим за заздравяване на цялата костна система.

В града или сред природата
Велосипедът е подвижен фитнес салаон, казват треньорите. Макар, че краката задвижват педалите, не само мускулите на краката се тренират, а всички групи мускули участват в движението – от мускулите на краката и седалището, през коремните и гръдните, до муслулите на врата, раменете и ръцете. Коремните мускули спомагат да се запази равновесие и спомагат за поддържане на правилна стойка на тялото върху колелото. Мускулите на ръцете и раменете оказват опора на тялото по време на движение.

Предимства
Когато имате време карайте колело сред природата, най-добре извън града. Най-подходящото време е сутрин, защото тогава се благоприятства образуването на витамин Д, който укрепва костната система и предотвратява остеопорозата.

Внимание!!!
Внимавайте за правилното положение на тялото по време на колоездене, особено ако имате раница на гърба. Гръбначният стълб трябва да бъде изправен (без гърбица) за да се избегнат болките в кръста и врата.
Преди да се качите проверете височината на седалката: по време на колезденето, краката Ви не трябва да висят. Трябва да бъдат свити в коленете и с лекота да достигат до педалите.

Препоръчително е да карате колело 3 пъти седмично. Започнете с 20 минути със средно темпо ( така ще изразходвате около 250 к/калории), след това всеки ден увеличавайте тренировката с по 5 минути, докато достигнете 45 минути ( по желание може и повече ).

Домашен фитнес клуб
Разбира се, докато карате колело в дома си не можетe да се насладите на природата около вас, но домашният тренажор също си имa своите предимства: тренировката в дома спестява време и можете да тренирате по всяко време, както и не трябва да се събразявате с времето навън, дали е облачно, дъждовно или много студено.
Докато въртите педалите можете да гледате филм, да четете или да слушате музика!


Предимства
При домашните велотренажори има възможност да се регулира натоварването на педалите, от съвсем малко, до такова, което отговаря на изкачване по стръмен участък. Повечето уреди позволяват и движение на заден ход, а също имат монитори за следене ефективността на тренировката.

Внимание!!!
Интензивността на тренировката с домашен тренажор се определя от физическата активност и личната кондиция и е много важно да се контролира работата на сърцето по време на тренировка - пулсът трябвa да варира между 120-150 удара в минута.

Относно изминатото разстояние (мониторите на тренажорите имат опция да го показват) за начало се препоръчва около 7 км, а всеки следващ път се увеличава с по 2 км. При тренировка със средно натоварване за около 60 минути се изразходват 500 к/калории.

Не губете време, а започнете тренировката си възможно най-бързо, защото спортът е здраве!

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap