485 статии
Събота, 31. Октомври 2020
Tърси разширено търсене  
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )
15.05.2008
Диабетичките раждат здрави децаКритични са първите 12 часа след раждането
Диабетичка съм от осемнайсетгодишна. Сега съм на двайсет и пет и преди три месена се омъжих. Предстои ми да взема трудно решение - да имам ли дете, нещо, което със съпруга ми искаме много, или да не рискувам. Моля ви да ми обясните какви са рисковете за дете на диабетичка.

Изгледите за бебетата, родени от диабетички, са се подобрили от 70-те години на миналия век насам. в Англия и в Уелс, ако майките са посещавали специализирани диабетни центрове, смъртността на бебетата малко преди, по бреме и след раждане-то спада до почти същите цифри, както при майките недиабетички. Тъжното е, че в малкото случаи, когато бебетата са били родени с увреждания, то-ва почти винаги е можело да бъде избегнато.

Най-честа причина за увреждания на бебето е твърде високата кръвна захар на майката по време на бременността. А това може да бъде поправено, ако я измервате редовно. високата гликоза и високото кръвно налягане нарушават притока на кръв към плацентата, която е спасителното въже на бебето. Тя го снабдява с кислород и с хранителни вещества, а никой не може да живее без кислород.

Другият сериозен проблем е нарушаването на нормалното развитие на бебето в първите седмици от бременността. Ако контролът на диабета е лош и особено ако майката пуши и пие алкохол, нероденото бебе се излага на голяма опасност. Това също е във ваши ръце и колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

На 12-ата седмица плодът все още е много малък, с дължина няколко сантиметра, но вече определено прилича на малко човешко същество. На 50-ия ден след зачеването сърцето на бебето вече работи, а 3 седмици по-късно е завършено образуването на главните му органи. Трябва да започнете да пазите и да се грижите за това ценно малко същество още от момента, в който започнете да правите любов без предпазни средства.

Основната отличителна черта на последните 6 месеца от бременността е феноменалният растеж на бебето. Ако оставите кръвната си захар да пълзи нагоре през това време, в резултат ще се развие едно доста голямо бебе - по-дълго, по-тежко и както всяко друго прехранвано дете, с повече тлъстини, отколкото здрави тъкани.

По-голямо не означава по-здраво и основният недостатък е, че раждането ще протече по-бавно и по-трудно и за двама ви! Тогава може би ще бъде по-безопасно да ви направят цезарово сечение.

Ако сте диабетичка, най-критични са първите няколко часа след идването на бебето на бял свят. Задух у новороденото се появява при почти едно от всеки 5 преждевременно родени (от 36,5 до 38,5-ата седмица) бебета. Причина за това вероятно е високата кръвна захар на майката - нещо, което в много случаи може да бъде избегнато.

От иначе здравите бебета 20 на сто могат да развият лека хипогликемия, ако майките им са диабетички. Докато бебето е било в утробата, организмът му е произвеждал достатъчно инсулин, за да се справи със свръхщедрия приток на гликоза, който е идвал от майката през плацентата. веднага щом тя бъде прекъсната, а с нея и снабдяването с излишна захар, бебето може да се нуждае от малко време, за да пренастрои производството си на инсулин.

Хипогликемията, в която то изпада, обикновено не е сериозна и не продължава повече от няколко часа. Но тя още веднъж подчертава колко важно е да поддържате кръвната си захар във възможно най-нормални граници по време на раждането.

Това е медицински проблем. вашият лекар е длъжен да проверява кръвната захар на бебето няколко пъти през първите 6 часа от живота му. Ако бебето не получи достатъчно захар с първото хранене, може да му се даде допълнително чрез сонда в стомахчето или интравенозно. 


 

 
Източник:
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap