485 статии
Четвъртък, 09. Юли 2020
 
Красота ( 55 )
Фитнес и спорт ( 36 )
Интимно ( 48 )
Бременност ( 32 )
Майчинство ( 43 )
Семейство ( 37 )
Готварство ( 24 )
За дома ( 23 )
Звезден прах ( 22 )
Здраве ( 39 )
Козметика ( 50 )
Мода ( 25 )
Диети ( 35 )

Здраве

29.02.2008
Фитотерапията (билколечението), най-древният начин за борба с болестите


 

  Фитотерапията (билколечението), най-древният начин за борба с болестите все по-успешно лекува редица болести. Но фактът, че билките са дар на природата не означава, че те могат да бъдат използвани безразборно.
Никога не трябва да се опитва природен лек или билка без да се знае как действа, как трябва да се приготви за приемане и как да се прилага, от какво следва да се предпазваме и какви са страничните ефекти!
При появата на конкретни болестни симптоми е абсолютно задължително да се потърси помощта на лекар, за да се постави точна диагноза. Лечението без правилна диагноза не може да бъде успешно, даже напротив - може да застраши здравето ви.
Билките се използват от векове в народната медицина. Те могат да бъдат полезно помощно средство и при диетотерапията на редица заболявания. Широко разпространено е мнението, че за разлика от синтетичните лекарствени средства билките са безопасни, но това не отговаря на истината. Трябва да се знае, че билките, когато се използват за самолечение могат да предизвикат сериозни здравни проблеми, включително отравяния, свързани с употребата на неподходящи билки и взимането на високи дози. С лечебна цел билките трябва да се използват по препоръка и под наблюдение на лекари специалисти.
В последно време билките се включват и като съставки на билкови добавки към храната за обогатяването й с биологично активни съставки, полезни за здравето, като целта е да се окаже благоприятен ефект върху структурите в организма и за подкрепа функциите на различни органи и системи. Употребата на някои билки може да подпомогне и за намаляване риска от определени заболявания. Трябва да се знае, че продуктите, на чийто етикет е написано, че са “добавки към храната” не са предназначени за лечение на заболявания. Не всички билки са разрешени за употреба като добавки към храната, тъй като основно изискване към тях е да са безопасни и да се употребяват в малки количества, а някои билки съдържат вещества със силно биологично действие или имат токсичен ефект и тяхната употреба без лекарски контрол лесно може да доведе до увреждане на здравето. Билковите добавки към храната трябва да се взимат съгласно указанията в етикета, като при поява на някакъв страничен ефект непременно трябва да се обърнете към лекар.
Кратък справочник на билките и тяхното лечебно действие
Билка Действие / помага при:
 
 

 

 
________________________________________
Алое - (Aloe Arborescens Mill.)
 
Основни представители: Aloe vera, Aloe barbadensis, Aloe capensis. Алое, дървовидно алое (столетник) - вечнозелено дървовидно растение.
Използвани части от растението: Свежите листа (Folia Aloae).
Основни биологично-активни съставки: Алоин, изобарбалоин, алоеемодин, антраглюкозид, ацеманон, дихидроксиантрацен, агликони, витамини, биогенни стимулатори.
Здравни ефекти: Притежава лаксативен ефект, използва се при хронична обстипация . Благоприятно повлиява язви на стомаха и дванадесетопръстника, някои заболявания на очите и кожата, използва се като биостимулатор. Има добър ефект при кожни рани и изгаряния. Под форма на гел се приемат 2 супени лъжици 2-3 дневно.
Приложение: Препоръчва се употреба под лекарски контрол. В ниски концентрации влиза в състава на билкови продукти и добавки към храната.
Противопоказания: Не се използва при остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, при болест на Кроун, улцерозен колит, стомашни болки. Не се използва по време на бременност и кърмене, както и при деца под 12 годишна възраст. При употреба са възможни странични ефекти - стомашно-чревни колики, диария. При продължителна употреба може да се наблюдават нарушения във водно-електролитния баланс.
________________________________________
 
Анасон
(Pimpinella anisum L.)
 
Английски: Anis, anise, Sweet Cumin
Испански: Anis, Matalahuga
Арабски: Yanisum
Анасонът е едногодишно растение от семейство сенникоцветни. Стъблото е високо 30-60 см, разклонено. Долните листа са цели, овално-бъбрековидни, назъбени. Средните листа са перести, с овални дялове и с дръжки, а горните - силно нарязани, почти седящи. Цветовете са дребни, бели, без чашка, събрани на дълги дръжки, образуващи сенник. Плодът е яйцевиден, сплескат отстрани, с тънки надлъжни ребра. Цялото растение издава характерна, приятна миризма. Цъфти през юни-юли.

Произходът му е неизвестен, но е познат още на древните египтяни, гърци, араби. Анасонът е една от най-старите известни на човечеството подправки използвана за кулинарни и медицински цели. Има доказателства, че анасонът е използван в Египет през 1500 г. пр. н.е. Римляните са използвали подправени с анасон кейкове след употреба на тежки ястия и това се разпространява по цяла Европа от римските легиони. В Библията се споменава плащането на десятък с анасон . През 1305 година анасонът е изброен от крал Едуарт I като облагаемо лекарство и търговците, пристигащи в Лондон плащали данък, отиващ за ремонта на лондонския мост.

В диво състояние расте в различни части на земното кълбо. Отглежда се на големи пространства в Азия, цяла Европа, Индия, Чили, Япония и др. У нас се отглежда в южните части на страната. Използват се зрелите плодчета на анасона. Жъне се, когато стъблото започне да пожълтява и семето добие сив цвят, а това става обикновено през месец август. Ожънатите стъбла се навързват на тънки снопове, като се оставят още няколко дни за изсушаване и доузряване на плодчетата. После снопите се изчукват или овършават. Най-добри са плодчетата, които са без примеси и на цвят са светлозелено-сиви. Зрелите плодчета са сравнително дребни, отстрани малко сплеснати, дълги 3-6 мм, широки 2-3 мм, окосмени, със силно ароматична миризма и сладникаво-парлив вкус. При напречен разрез се разкриват 15-30 каналчета с етерично масло.

Използвани части от растението: плодовете (които се берат преди да узреят) и масло. Анасонът съдържа до 6% етерично масло (с 80-90% анетол), 15-20% мазнини, белтъчни вещества, анасонова киселина, захар, горчиви вещества и др.

Основни биологично-активни съставки: етерично масло, тлъсто масло – от глицеридите на палмитиновата, петрозелиновата, олеиновата, линалоловата киселини, холин и кумарини – бергаптен, умбелипренин, скополетин. Етеричното масло се състои от 80-90% анетол, дианетол и др.
Като подправка се използват плодовете и листата му. Поради силния им аромат и специфичен вкус те се слагат пестеливо в ястията. Анасонът се използва най-вече при приготвяне на сладки и на различни тестени храни - бисквити, гевречета, меденки, понички, сладкиши със сини сливи, ябълкова торта. Употребява се най-вече при приготвянето на спиртни напитки(българската ракия анасонлийка, френската pastis, Pernod и Ricard, гръцката узо (ouzo) , испанската ojen, италианската anesone, арабската arrak и египетската kibib) и в бонбонената индустрия. Листата са ароматна добавка към салати, а заедно с плодовете много добре вървят на стерилизирани краставички. Анасонът се комбинира с карамфил, индийско орехче, джинджифил, канела.

Семената бързо губят аромата си, затова купувайте цели семена, а не смляни. Съхранявайте ги в херметически затворен съд, на тъмно.

Здравни ефекти: отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие. Етеричното масло стимулира стомашната секреция, както и движенията на ресничестия епител на бронхите и улеснява отделянето на секретите. Отпуска гладката мускулатура на кухинните органи (спазмолитично действие). Плодовете предизвикват бързопреходно възбуждане на централната нервна система, с последващо успокояване. Засилва се отделянето на кърма, кръвното налягане леко се понижава. Има диуретичен (пикочогонен) и антибактериален ефекти. Народната медицина го препоръчва като газогонно и загревателно за стомаха и червата средство, против спазми и колики, особено у децата. Възбужда млечните жлези и увеличава млякото у кърмачките, против кашлица и др. във вид на запарка 5-10% или в състава на лековити чайове.
Приложение: безапетитие, язвена болест, метеоризъм , бронхит, нервно напрежение, хипертония, жлъчна дискинезия, недостиг на кърма, бъбречно-каменна болест, чревни колики и др.
Начин на приложение: една чаена лъжичка счукани плодове, запарени с чаша вряща вода за около 15 мин., след прецеждане се изпива в рамките на деня. Анасоновото масло се използва по 1-2 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно.
Странични ефекти: понякога леки алергични реакции.
________________________________________
 
Аспарагус
(Asparagus officinalis L.)
 
Основни представители: Зайча сянка.
Използвани части от растението: изсушени корени и коренища.
Основни биологично-активни съставки: Главните съставки са инулин, аспарагинова киселина, 8 фруктоолигозахариди. Изолирани са още ситостерол, сарсасапогенин и 9 стероидни гликозида, наречени аспарагозиди. Другите съставни съединения включват аспарагин, тирозин, сукцинова киселина, аргинин, мазнини и захари.
Здравни ефекти:
Биологичен ефект: диуретично (стимулиране отделянето на урина), съдейства за понижаване на кръвното налягане.
Приложение при заболявания: Европейската комисия е одобрила корените на аспарагуса при оросителна терапия на възпалителните заболявания на пикочните пътища и за профилактика на бъбречни камъни. При оросителната терапия трябва да се приемат достатъчно течности. Традиционно билката се използва като диуретик, слабително средство и при третиране на неврити и ревматизъм.
Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от стритите корени, течен екстракт или тинктура. Инфузия: 2-3 чаени лъжички от нарязаните изсушени корени се заливат с 200 мл вряща вода и се варят за 5 минути, изпива се за 1 ден.
Противопоказания: възпалителни заболявания на бъбреците.
Странични ефекти: в редки случаи – алергични кожни реакции.
________________________________________
 
Бабини зъби
(Tribulus terrestris)
 
Използвани части от растението: изсушени плодове, стръкове, корени.
Основни биологично-активни съставки: сапонини, стероли (ситостерол, кампестерол), флавоноиди, танини, калиеви соли, полизахариди, мастни киселини.
Здравни ефекти:
Биологичен ефект: общо тонизиращо действие, стимулира имунната система, противо-възпалителен ефект, афродизиак (стимулира половата активност на мъжете и жените), диуретично действие (стимулиране отделянето на урина), намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища.
Приложение при заболявания: камъни в пикочните пътища , намалено полово влечение при мъжа и жената , импотентност на мъжа, възпалителни заболявания на пикочните пътища и половите органи и др.
Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от стритите изсушени части на билката, като сух или течен екстракт или тинктура. Може да се използва и под формата на запарка.
 
Под популярното име „трибулус” се разбира растението Tribulus terrestris L. от семейство Zigophyllaceae (зигофилови), известно в народната медицина като бабини зъби, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка и др. В миналото то се е приемало под формата на водни разтвори и запарки, а по-късно и спиртни екстракти. Прилагало се е като лекарство против импотентност и лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система (пречистване на кръвта - при хемороиди, циреи др., намаляване на холестероловите плаки), бъбреците (диуретично действие при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хипертрофия на простатата), черния дроб, лаксативно и противогъбично действие, повишава киселинността на стомашния сок и др. В средата на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век започва и специализирано изучаване на трибулуса, с цел селективно екстрахиране на редица сапонини, по-специално на тези от фуростаноловия тип.
На тази база в редица страни се появяват препарати, които се използват за намаляване на холестерола при комплексната терапия на атеросклероза на общите, церебралните и коронарните съдове. Такъв е бил руският препарат „Трибоспонин”, изследвания за който в тази област официално се публикуват през 1982г. В България изследванията са насочени не толкова по отношение на холестерола, а към възможността за използване на екстрактите от трибулус за лечение на импотентността (сексуалната немощ). Първоначално те са провеждани върху прасета и резултатите са били доста обнадеждаващи. В процеса на изследванията се е установило, че фуростаноловите сапонини в трибулуса влияят не само върху либидото, но се явяват много добро средство за възстановяване на сперматогенезата при мъжките и овулацията при женските индивиди. Потвърждават се и предположенията за успешното им използване в комплексната терапия при хипертрофия на простатата. След множество изследвания екстрактът от трибулус в България бива стандартазиран на база фракция, съдържаща основно фуростаноловите сапонини протодиосцин (не по-малко от 45%) и протограцилин. По това време, както и по-рано, сходни препарати се появяват в Китай и Индия. И въпреки че там растението Tribulus terrestris L. е по-добре изучено от гледна точка на сапонинен състав, се оказва, че съдържанието на фуростаноловите в растящото в България е с пъти по-голямо в сравнение с техните. В последните 3-4 години екип от български учени успя да изолира и достандартизира активните компоненти във фуростаноловата фракция. Оказа се, че от четирите основни фуростанолови сапонина, преобладаващи са метилпротодиосцин и метилпрототрибестин, а не протодиосцин и протограцилин, както се е смятало по-рано. Открито е и ново съединение от многократно споменавания вече тип, наречено трибол. Освен това в екстрактите са изолирани и редица флавоноиди, които допълват общото биостимулиращо действие на препарата.

Въпросът, къде в растението е по-висока концентрцията на фуростанолови сапонини, остава спорен. Според повечето автори концентрацията в листата е най-висока, а според някои в плода. Едно е сигурно - трябва да се бере надземната част по време на цъфтеж, когато цветчетата са максимално разтворени. Това става в периода юли-септември. Растението Tribulus terrestris L вирее върху песъчливи и сухи почви. В България то е широко разпространено в южната част на страната ни, като се смята, че в югоизточната е с най-богат състав. Расте по песъчливи и каменливи места, като плевел в лозята и други окопни култури, и край пътищата.
________________________________________
 
Боровинка черна
(Vaccinium myrtillus L.)
 
Основни представители: черника, брусница, боровница (blueberry, bilberry).
Използвани части от растението: листата и плодовете. Листата се събират по време на цъфтежа и се изсушават при температура до 45?С, а плодовете, след като се изпари по-голяма част от влагата, се доизсушават при температура 60-70?С.
Основни биологично-активни съставки: Листата съдържат до 20% танини, флавоноиди, гликозиди, витамин С, провитамин А. Плодовете съдържат танини, пектини, захари, витамини от групите В, С, провитамин А, антоциани и др.
Здравни ефекти: адстрингентно, противовъзпалително, възбуждащо апетита и хипогликемично действие. Спомага за разрушаването на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, плодовете имат благоприятен ефект за зрението.
Приложение: Стомашно-чревни разстройства, безапетитие, метеоризъм , диария, камъни в бъбреците и жлъчката, възпалителни процеси в устната кухина, гингивити , афти, ангини, фарингити, кожни заболявания и др.
Начин на приложение: под формата на отвари и конфитюри от плодовете. 2 супени лъжици листа се варят 5 мин. В 500 мл. Вода. Пие се по 100 мл. Преди ядене 4 пъти дневно. Четири супени лъжици плод се варят 15 мин. В 1 л. Вода.
Странични ефекти: не са установени.
________________________________________
 
Боровинка червена
(Vaccinium vitis-idaea L.)
 
Основни представители: брусница (cowberry, red bilberry).
Използвани части от растението: листата, събрани преди цъфтежа и изсушени при температура до 45?С.
Основни биологично-активни съставки: до 8% арбутин, танини, флавоноиди, урзолова, хлорогенова и кафеена киселини.
Здравни ефекти: Противовъзпалително, антисептично, диуретично действие. Билката има също апетитостимулиращ, подпомагащ храносмилането ефект.
Приложение: Инфекции на отделителната система (уретрити, цистопиелити, пиелонефрити), леки форми на хипертонична болест , атрофичен гастрит, хроничен полиартрит и др.
Начин на приложение: 2 чаени лъжички ситно нарязани листа се варят 5 мин. В 400 мл. Вода. След изстиване се прецежда и се пие по 100 мл. Преди ядене.
Странични ефекти: не са установени.
________________________________________
 
Босилек
(Ocimum basilicum L.)
 
Основни представители (видове): босилек градински (Ocimum basilicum), тревисто растение.
Използвани части от растението: цъфтяща надземна част.
Основни биологично-активни съставки: етерично масло, танини, гликозиди, сапонини, бета-ситостерини.
Здравни ефекти: Действа противоспастично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, противокашлично и леко възбуждащо. Прилага се при стомашни болки и чревни колики, умора и нервност. Препоръчва се при задух, възпаление на отделителната система, простуда, кашлица, газове в червата. Подобрява защитата срещу редица видове бактерии и действа противовъзпалително; успокоява спазми и повишен тонус на червата, газогонно; стимулира апетита.
Приложение: при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, пикочните и дихателните пътища - колити, гастрити, ентерити, дискинезии на жлъчните пътища, уроинфекции, зъбобол, хрема, ангина, кашлица. В големи количества може да предизвика отравяне.
Начин на приложение: влиза в състава на добавки към храната, билкови чайове – до три пъти през деня се пие чай от: билка една чаена лъжица до една равна супена лъжица се заливат с една чаена чаша вряща вода, престоява 10 минути, прецежда се.
Противопоказания: не са описани.
________________________________________
 
Бъз черен
(Sambucus nigra)
 
Основни представители: бъз черен (Sambucus nigra), храст или дърво.
Използвани части от растението: цветове и плодове.
Основни биологично-активни съставки: Цветове – етерично масло, флавонолови, гликозиди главно на кверцетина (рутин, хеперозид, изокверцитин), дъбилни вещества; плодове – антоцианови багрила, захари, витамин С и други витамини. Зелените плодове съдържат циногенен гликозид и са отровни, но сокът от зрелите плодове не е токсичен.
Здравни ефекти: Биологичен ефект : цветове – подобрява функциите на дихателните пътища, диурезата, защитата срещу бактерии и действа антимикробно; зрели плодове – общоукрепващо средство.
Приложение: цветове – при хрема, ангина, възпаление на горните дихателни пътища, хемороиди, подагра; зрели плодове – при анемия, за укрепване на организма след боледуване.
Начин на приложение: влиза в състава добавки към храната, билкови чайове – билка (цветове): две чаени лъжици се заливат с една чаена чаша вряла вода, престоява 10 минути, прецежда се; билка (плодове) - две чаени лъжици плодове и 1 чаена чаша вода.
Противопоказания: да не се взима от бременни и лактиращи жени.
________________________________________
Бял равнец 
(Achillea millefolium)
 
Една от най-често използваните билки за лечение на фебрилни състояния. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Използва се за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди. Притежава противовъзпалително действие, доказано с медицински изследвания и се прилага при ревматични заболявания.
________________________________________
 
Бъзов цвят
(Sambucus sp)
 
Има противовъзпалително и омегчително действие. Повлиява положително функциите надбъбречните жлези. Билката намалява бронхиалния и на горните дихателни пътища катар и се използва за лечение на сенна хрема. Притежава меко слабително действие, прилага се при ревматизъм и подагра. Действа пикочогонно, противовъзпалително, дезинфекционно, противоревматично. Прилага се при ставните форми на ревматизъм, задръжка на течности, възпаления на пикочните пътища, болки в стомаха и червата, повръщане, трудно уриниране, гуша, задух.
________________________________________
Бял трън
(Silybum marianum)
 
Използвани части от растението: изсушени плодове.
Основни биологично-активни съставки: флавоноиден комплекс, наречен силимарин, включващ силибинин, силидианин и силикристин. Най-активната субстанция е силибинина.
Здравни ефекти:
Биологичен ефект: антиоксидантно действие , оказва защитен ефект по отношение на чернодробните клетки от вредното действие на свободните радикали и токсични вещества. Силимаринът променя структурата на външната мембрана на чернодробната клетка и така я предпазва от навлизането на токсини във вътрешността на клетката. Силимаринът подпомага регенерирането (възстановяването) на увредения черен дроб като стимулира образуването на нови чернодробни клетки. Съвременните изследвания са показали, че силимаринът има способност да спира фиброзата в черния дроб, процес, който допринася за развитието на чернодробната цироза при алкохолизъм и хепатит. Белият трън въздейства върху образуването и отделянето на жлъчка и намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Установено е, че защитава черния дроб от увреждащото действие на лекарства, които се използват за лечение на психични заболявания.
Приложение при заболявания: чернодробна цироза и други чернодробни увреждания при алкохолизъм, хепатит, токсични увреждания на черния дроб, жлъчни камъни.
Приложение: влиза в състава на готови билкови продукти като прах от изсушената билка, сух екстракт; чай – запарка от 12-15 грама (доза за един ден) от стрития сух плод във вряла вода.
Противопоказания: не са известни. Счита се, че билката е напълно безопасна и може да се употребява от почти всички хора, включително от бременни и кърмещи жени. Препоръчва се също така и при нарушения на функцията на жлъчния мехур по време на бременност .
Странични ефекти: преходно слабително действие при някои хора, което преминава за няколко дни.
________________________________________
 
Гинкгово дърво
(Ginkgo biloba)
 
Това е най-древният вид дърво на Земята, което се е срещало в нейната флора още преди 200 000 години. Името му се свързва с формата на листата му, които са двуделни. Фосилите му са открити при разкопки на древни слоеве в Европа и Америка. Преди 10 000 години при едно от последните заледявания неговите находища значително са намалели. Останало е повече в Япония и Китай – там го наричат “Дървото на здравето” и го използват повече от 5000 г. Оттам отново се е разпространило по света и сега се среща навсякъде, включително и в България.
Гинкго се е утвърдило като един от най-перспективните антиоксиданти, защото неутрализира свободните радикали и абсорбира някои токсични химикали, които иначе биха могли да увредят ДНК и органелите на клетките.
Ginkgo biloba е особено полезен за най-малките кръвоносни съдове – от него те стават здрави и еластични. Това се дължи на подчертано благотворния ефект върху клетъчните мембрани и върху съединителната тъкан.
Същевременно Ginkgo biloba подобрява здравината и еластичността на еритроцитите и улеснява преминаването им през капилярите. Така се подобрява кръвообращението в мозъка, крайниците и навсякъде, където капилярите са особено тесни, притиснати или извити, като например в очите, вътрешното ухо, увредени участъци от мозъка и сърцето и т.н.
Използва се за профилактика и лечение на недоста-тъчност на мозъчното и периферното кръвообращение, смущения в концентрацията и паметта, разсеяност, обърканост, световъртеж, замаяност, липса на енергия, лесна уморяемост, депресия, старческа деменция, шум в ушите, мигрена, астма, атеросклероза, главоболие и много други. Може да подобри състоянието на хора с инсулт и инфаркт, ангина пекторис, диабетна микроангиопатия, синдром на Рейно, болест на Алцхаймер и пр.
Активните съставки са наречени Гинкго-флавон-гликозиди. Ако се използват самостоятелно, екстрактите от Ginkgo biloba трябва да съдържат 24% такива гликозиди и да се приемат три пъти дневно по 40 мг, или общо 120 мг. По-малки дози не са толкова ефективни.
________________________________________
 
Глог
(Crataegus monogyna)
 
Разширява коронарните съдове, понижава кръвното налягане и холестерола, възстановява сърдечния мускул. Отслабва отлагането на мазнини. Повишава вътреклетъчното ниво на витамин С. Полезен при анемия, сърдечно-съдови и циркулаторни заболявания, висок холестерол и понижен имунитет.
________________________________________
 
Глухарче
(Taraxacum officinale)
 
Действа диуретично, успокоително, противоревматично. Прочиства кръвта и черния дроб и повишава отделянето на жлъчка. Понижава серумния холестерол и пикочната киселина. Подобрява функционирането на бъбреците, панкреаса, слезката и стомаха. Облекчава симптомите на менопаузата. Добро средство при абсцеси, анемия, циреи, тумори на гърдите, цироза, запек, задържане на течности, хепатит, жълтеница и ревматизъм. Смята се, че предпазва от появата на сенилни петна и рак на гърдата.
________________________________________
 
Гуарана
(Guarana sp.)
 
Прилага се за тонизиране. Съдържа кофеин!
________________________________________
 
Дилянка
(Valeriana officinalis)
 
За медицински цели се използват корените и коренищата на растението, което съдържа до 3,5% етерично масло, изовалерианова киселина, борнеол, борнеолови етери от мравчена, маслена и оцетна киселина, сесквитерпени, редица алкалоиди (валерин), гликозидни съединения (валерозиди), дъбилни вещества и други. Терапевтичното действие е присъщо на целия комплекс от вещества на растението. Валерианата притежава седативно, транквилизиращо, спазмолитично, успокояващо действие, оказва положително регулаторно влияние върху работата на сърцето, включително и на механизма на автоматизма и неговата проводяща система, подобрява коронарното кръвообращение и спомага за понижаването на нивото на артериалното кръвно налягане. Притежава сънотворен ефект, подобрява качеството на съня, включително и при лица, страдащи от безсъние и превъзбуда, не предизвиква усещане за сутрешна сънливост. Стимулира процесите на жлъчоотделяне и секреторна функция на стомаха и задстомашната жлеза. Прилага се при нервна възбуда, стрес, безсъние, мигрена, неврастения, психастения, вегетоневрози, заболявания на сърдечно-съдовата система, съпроводени от спазми на коронарните артерии и тахикардия, климактерни нарушения, бронхиална астма, невродермити, тиреотоксикоза. Използва се с други средства при заболявания на черния дроб, спастични състояния на стомашно-чрения тракт.
________________________________________
 
Евкалипт кълбестоплоден
(Eucalyptus globulus)
 
Прилага се вътрешно в малки дози при белодробни заболявания и външно - предимно като етерично масло за инхалации и масажи ( във втория случай винаги разредено! ).
________________________________________
 
Елеутерокок
(Eleutherococcus senticosus)
 
Елеутерокок, сибирски жен-шен. Действието му е подобно на китайския жен-шен.
________________________________________
 
Ефедра
(Ephedra sp.)
 
Не се препоръчва, освен за кратки периоди по лекарско предписание! Води до превъзбуда, повишаване на кръвното налягане с треперене и др.
________________________________________
 
Ехинацея теснолистна и пурпурна
(Echinacea angustifolia, purpurea).
 
Една от най-добре проучените имуностимулиращи билки.
________________________________________
 
Ечемик
(Hordeum vulgare)
Прилага се (вкл. кълновете и отварата от зърната) като добра храна, за подобряване на обмяната, при диабет, болести на жлъчката и бъбреците и т.н.
________________________________________
 
Жен-шен (китайски)
(Panax ginseng)
 
Основна китайска билка за повишаване на жизнения тонус, засилване на имунитета, подобряване на хормоналната продукция и др.
Да не се прилага в големи дози и продължително при топлокръвни натури, трескави състояния и при малки деца!
________________________________________
 
Живовляк
(Plantago major)
 
Действа диуретично, успокоява белите дробове и пикочните пътища. Забавя растежа на туберкулозните бактерии. Има лечебно антибиотично действие, когато се използва локално при възпаление или рани. Полезен при нарушено храносмилане и колики.
________________________________________
 
Зеле (видове)
(Brassica oleracea sp)
 
Включва различни традиционни и нови (напр. броколи) за нашия пазар зеленчуци. Повечето са добри за имунната система и черния дроб, а външно - за налагане при трудно зарастващи рани, гнойници, главоболие и др.
________________________________________
 
Зелен чай
(Camelia sinensis, Thea sinensis)
 
Полезните съставки на зеления чай се съдържат и в много безкофеинови растителни продукти!
Зеленият чай съдържа химични вещества, наречени полифеноли, които също са мощни антиоксиданти. Същевременно в него има двойно по-малко кофеин, отколкото в кафето. Установено е, че хората, които пият по 5 чаши зелен чай дневно, увеличават жизнеността си и стават по-устойчиви на болести, в това число рак, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, кариес на зъбите, болести на венците и др. Освен това употребата му нормализира холестерола и помага да се избегне лошия дъх от устата.
________________________________________
 
Звъника - Жълт Кантарион
(Hypericum perforatum)
 
Това е една от най-употребявани и полезни билки. Събира в себе си цялата слънчева енергия, въздейства веднага на целия организъм. Помага при депресии, умора, първи признаци на простудни заболявания. Той отваря сърцето на човек, съединява душата, разума и тялото в едно цяло.
Лечебно действие и приложение.. Главната съставка на жълтия кантарион е хиперицина, който помага за облекчението на слаба до умерена депресия. Хиперицинът е в червения пигмент на растението и изглежда, че инхибира моноаминовата оксидаза (МАО) и разстройството на мозъчните нервопредаватели а също така и повишава серотонина инхибитор. Според Ж.Картър в "Чудото на оздравяване" последни изследвания откриват и че хиперицинът е по-слаб антидепресант отколкото цялостния есктракт на растението, намеквайки, че общата смес на химикалите в растението вкл. ксантогенати и флавоноиди са също важни и в полза на фармакологията. Съставките на билката определят нейните разнообразни и много полезни свойства - противовъзпалително, противомикробно, адстрингентно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, тонизиране на нервната система, подчертан кръвоспиращ ефект, подобряване на сърдечния мускул, засилване на сърдечната дейност, леко повишаване на артериалното налягане, диуретичен ефект, противоглистно действие. Жълтият кантарион от дълбока древност досега е една от най-често употребяваните и изключително полезна билка. С изолирани от нея съставки или извлеци са получени препарати за лечение на голям брой страдания. Забележително добре се повлияват възпалителни заболявания и смущения на храносмилателните органи – язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника, остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария и др.
Противовъзпалителното, адстрингентното и ранозаздравяващото действие се проявява така също и при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавиците. Флавоноидите, които съдържа билката, й придават капиляротонизиращ ефект, действащ при много заболявания, придружени с кървене, възпаление, отоци и др. – хемороиди, обилна менструация, ревматизъм, колити, изгаряния, възпаления на венците и на устната лигавица и др. Флавоноидните съставки подобряват сърдечната дейност, като разширяват кръвоносните съдове на сърцето, засилват съкращенията му, леко повишават артериалното налягане и действат диуретично – точно затова дрогата влиза в състава на много препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания (особено атеросклероза, нарушения на кръвообращението); изгаряния, възпаление на пикочния мехур, ревматизъм и др., полезна е и при депресия и неврологични оплаквания, както и при изтощение след тежко боледуване. (Успокояващото действие се засилва при комбинация с хмел.) В българската народна медицина жълтият кантарион се използва при подагра, леки форми на туберкулоза, бяло течение, диария, неволно напикаване, главоболие, мигрена, хистерия.намалява тревожността, антидепресант (подпомага поддържането на душевно равновесие), успокоява нервната система, подпомага възстановяването на лигавиците (регенериращо действие), астрингентно действие (уплътнява тъканите и намалява секрециите), противовъзпалителен ефект.
Приложение при заболявания: възбуденост, нервност, леки до средно изразени нервни депресии, например по време на менопауза, нервно изтощение. Жълтият кантарион се използва също при свръхнапрежение, безсъние, колики, нощно напикаване при децата. При клинични изпитания е установено също, че подобрява познавателните функции, повишава нивото на интереса и активността. Поради регенеративното си и противовъзпалително действие се използва при наличие на язва на стомаха и дванадесетопръстника.
________________________________________
 
Кантарион червен
(Erythrea centaurium (Centaurium erythrea, umbellatum))
 
Подобряваща храносмилането, имуностимулираща и кръвоочистителна билка.
Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
 
________________________________________
Златовръх, родиола - (Rhodiola rosea)
 
Тонизатор при лесна уморяемост, депресия, ниско кръвно и др.
________________________________________
 
Здравец (Geranium macrorrhizum)
 
Билката има успокоително и затягащо действие, понижава кръвното налягане. Употребява се при хипертония, диария, захарна болест, стомашни и чревни болки.
Иланг-иланг - Cananga odorata. Важно нервно- и хормоналнорегулиращо етеричномаслено средство.
________________________________________
 
Иланг-иланг -
(Cananga odorata)
 
Важно нервно- и хормоналнорегулиращо етеричномаслено средство.
________________________________________
 
Какаово дърво -
(Theobroma cacao)
 
Тонизираща храна. Макар и по-слабо от кафето, съставките му възбуждат нервите.
________________________________________
 
Канелено дърво
(Cinnamomum zeylanicum)
 
Билкова подправка с антимикробно, противогнилостно и антидепресивно действие.
Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Противопоказана е при бременни!
________________________________________
 
Кафе
(Coffea arabica)
 
Масов тонизиращ продукт. Кофеинът възбужда нервите, посягайки към неприкосновените запаси от нервна енергия!
________________________________________
 
Кестен - Кестен конск
(Aesculus hippocastanum)
 
Билката има дезинфекционно и противотемпературно действие. Предпазва от увреждане на кръвоносните съдове, укрепва стените на капилярите, предпазва от увреждане на ултравиолетово лъчение. Полезен при разширени вени, хемороиди, намалява излишната течност в тъканите, отпуска нощните мускулни спазми на краката, прилага се при заболявания на простатната жлеза. Фитоизточник на укрепващо съдовете на вените и капилярите съединение. Прилага се предимно външно, а също в хомеопатията и Баховото цветолечение.
Да не се употребява вътрешно в значителни дози без лекарско предписание!
________________________________________
 
Кола
(Cola acuminata)
 
Тонизатор. Съдържа кофеин!
________________________________________
 
Коприва
(Urtica dioica)
 
Диуретик, експекторант, болкоуспокояваща и тонизираща билка. Добро средство срещу доброкачествена хиперплазия на простатата, анемия, артрит, ревматизъм, сенна хрема и други алергични заболявания, болести на бъбреците, малабсорбционен синдром. Подобрява състоянието при гуша, възпалителни заболявания и натрупване на слуз в белите дробове. Стимулира космените фоликули и регулира мастната секреция от кожата на главата.
________________________________________
 
Копър
(Anethum graveolens)
 
Лечебна подправка с голямо приложение за подобряване на храносмилането, отпускане на спазмите и успокояване на нервите.
________________________________________
 
Лавандула
(Lavandula angustifolia)
Използват се цветовете и полученото от тях етерично масло.
Действие: Има успокояващо нервната система действие, премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.
Лечебно действие и приложение: Нервно-успокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно. Има и диуретичен ефект който се дължи на терпинеола, а останалите действия - главно на етеричното масло. Прилага се при неврастения, сърдечна невроза, мигрена. В българската народна медицина лавандулата се употребява при шизофрения, парализи, газове, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие, стомашни болки.
________________________________________
 
Лайка
(Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita)
 
Действа противовъзпалително, омегчително, болкоуспокоително. Стимулира апетита, подпомага храносмилането и съня. Диуретично и тонизиращо нервната система средство. Помага при колити, стомашни и чревни болки. Действа върху гладката мускулатура на червата и матката, успокоява спазмите.
________________________________________
 
Ленено семе
(Linum usitatissimum l.)
 
Билката има противовъзпалително, омегчаващо и леко слабително действие. Спомага за здравината на костите, ноктите и зъбите както и за здравето на кожата. Полезен при заболявания на дебелото черво, женски болести, възпаления. Употребява се при заболяване на дихателните пътища, стомаха, пикочните пътища.
________________________________________
 
Липа
(Tilia sp)
Противопростудна, диуретична и нервоуспокоителна билка.
________________________________________
 
Маточина - стрък
(Melissa officinalis)
 
Растението притежава добре изразени седативно, спазмолитично и карминативно действие. Нервно-успокоително, болкоуспокояващо, противоспазматично, хипотензивно, апетито-възбуждащо, подобряващо функциите на храносмилателните органи действие. Прилага се при заболявания от нервен произход (ускорено сърцебиене, сърдечна невроза, неврастения, повръщане на нервна почва, мигрена, полова възбуда, гръдна жаба). Листата на маточината се употребяват при виене на свят, главоболие, високо кръвно налягане, за усилване на зрението, регулиране на нередовна менструация, шум в ушите, подагра, безсъние, лош дъх в устата.
________________________________________
 
Мащерка - стрък
(Satureja hortensis L.)
 
Билката има успокоително, откашлячно и дезинфекционно действие. Елиминира газовете в червата и понижава температурата, облекчава главоболието и намалява секрецията на слуз. Има силни антисептични свойства. Понижава холестерола. Добър при кашлица, астма, бронхит, круп и други респираторни заболявания, висока температура, главоболие и чернодробни болести. Спира сърбежа и лющенето на скалпа при кандидоза.
________________________________________
 
Мента - стрък
(Mentha sp)
 
Болкоуспокояващо, антисептично, дезинфекционно действие. Предизвиква рефлекторно разширение на коронарните съдове. Употребява се при болки в стомаха, сърбежи, екземи, разстройство, бронхиални катари, жлъчни и чернодробни заболявания.
________________________________________
 
Медуница
(Pulmonaria officinalis)
 
Билката има доказано успокояващо и отхрачващо действие. Възстановява еластичността на белите дробове, намалява бронхиалния катар. Прилага се при различни респираторни заболявания.
________________________________________
 
Нокът котешки
(Uncaria tomentosa)
 
Преоткрито индианско средсво за активизиране на имунната система при инфекции и тумори. Действа също антидепресивно, сваля кръвното налягане.
Да не се употребява от бреминни и малки деца, както и след трансплантация на органи!
________________________________________
 
Орех обикновен (гръцки)
(Juglans regia)
 
Основна ядкова храна; листата са противовъзпалително и обменнорегулиращо фитотерапевтично средство. Много високо съдържание на йод, който е жизниновожен за щитовидната жлеза.
________________________________________
 
Поддъбиче (видове)
(Teucrium sp)
 
Със затягащо и противовъзпалително действие.
Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
________________________________________
 
Полски хвощ - стрък
(Equisetum arvense)
 
Действа диуретично, облекчава възпалението, мускулните крампи и спазми. Подобрява абсорбцията на калция, който е полезен за здравата кожа и укрепва костите, косата, ноктите и зъбите. Стимулира заздравяването на счупени кости и съединителната тъкан. Укрепва сърцето и белите дробове, предпазва мастните отлагания в артериите. Полезен при лечение на артрити, заболявания на костите като остеопороза и рахит, бронхити, сърдечно-съдови заболявания, отоци, болести на жлъчния мехур, подагра, мускулни спазми и заболявания на простатата. Билката има противовъзпалително, омекчително и отхрачващо действие. Употребява се при възпаление на стомаха и червата, стомашна язва, бронхит, кашлица, детски диарии и пир някои отравяния.
________________________________________
 
Резене
(Foeniculum vulgare)
 
Едно от най-добрите средства за харносмилателната и дихателната системи, вкл. под формата на масаж с разредено етерично масло.
________________________________________
 
Риган
(Origanum vulgare)
 
Действа подобно на майорана като чай или подправка; етеричното му масло е доста отровно и не се прилага масово.
________________________________________
 
Рицин
(Ricinus communis)
 
Самото растение е отровно, а маслото му предизвиква дразнене на тънките черва и оттам - изхождане. Рициновото масло не е от най-подходящите очистителни средства!
________________________________________
 
Розмарин
(Rosmarinus officinalis)
 
Важно растение като подправка, билка и етерично масло. Има тонизиращо действие, подобрява имунитета и мозъчното кръвообращение.
Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да не се прилага в големи дози при бременност!
________________________________________
 
Салвия мускусна
(Salvia sclarea)
 
Чай градински, салвия обикновена - (Salvia officinalis) Противовъзпалителна билка (вътрешно и външно), регулира прекомерното вегетативно изпотяване. Прилага се като етерично масло с антидепресивно и хормоналнорегулиращи свойства.
Да се избягва при бременност! Да не се прилага без лекарска консултация при бременност и гърчове! Да се избягва при бременност и гърчови състояния!
________________________________________
 
Синап, горчица (видове)
(Sinapis nigra)
 
Препоръчва се главно външно - за загряващи лапи.
________________________________________
 
Сладник - корен
(Glycyrrhiza (Liquiritia) glabra)
 
Лекува възпалението и вирусни и паразитни инфекции. Стимулира отделянето на интерферон. Прочиства дебелото черво, отслабва мускулните спазми, втечнява слузта в белите дробове и бронхите, стимулира функциите на надбъбречните жлези. Има естрогенно и прогестероноподобно действие. Подтиска образуването на зъбна плака и пречи на бактериите да залепват по зъбния емайл. Полезен при алергии, астма, хронична умора, депресия, емфизем, увеличение на простатата, висока температура, херпесвирусна инфекция, хипогликемия, чревни възпаления, пременструален синдром, симптоми на менопауза и инфекции на горните дихателни пътища. Предотвратява появата на рак и цироза на черния дроб след хепатит, предпазва от атеросклероза. Деглициризираният сладък корен стимулира естествените защитни механизми, които предпазват от появата на язви като увеличава броя на секретиращите слуз клетки в храносмилателния тракт. Това подобрява лигавицата, удължава живота на чревните клетки и подобрява микроциркулацията в храносмилателния тракт.
________________________________________
 
Сминдух, тилчец
(Trigonella foenum-graecum)
 
Билкова подправка с усилващи (анаболни), прочистващи и противоревматични свойства.
________________________________________
 
Трепетлика - кора
Има противовъзпалително действие и затова се използва с успех при артрити, артрози, ревматизъм. Билковата медицина я използва при фебрилни състояния и инфекции.
________________________________________
 
Чесън, чеснов лук
(Allium sativum)
 
От древността използван като средство - вътрешно и външно - срещу инфекции в сурово състояние (да не се прекалява с дозите!). Действието му против атеросклероза и хипертония се запазва и след топлинна обработка.
________________________________________
 
Шипка - плод
(Rosa canina (cynosbati))
 
Полезна при всички заболявания на пикочния мехур. Има пикочогонно, кръвоспиращо и мощно антиоксидантно действие. Добър източник на витамин С. Употребява се при кървене на венците, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, подагра и др.
________________________________________
 
Хвойна (видове)
(Juniperus sp)
 
Като билкса и етерично масло помага за изчистване на дихателните и отделителните органи, действа противоревматично.
Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно! Да се избягва вътрешната употреба при бременност!
________________________________________
 
Ябълка земна, топинамбу
(Helianthus tuberosus)
 
Ценен зеленчук, препоръчван при обменни, бъбречни и ставни болести, затлъстяване и др.

________________________________________

 
Още Статии
15.04.2010
Домашен офис в минималистичен стил
15.04.2010
Килим замества мебелите?
14.04.2010
Мебели, вдъхновени от играта Pac-Man
14.04.2010
Вградените мебели
14.04.2010
Митове за мебелите от дърво
всички
Партньори

Начало | Вход | Условия | Контакти | Книга за гости | Sitemap